El proper mes de setembre s´obriran al públic les noves dependéncies de l´arxiu municipal

Una gran sala d'arxiu amb 1.148 metres lineals de prestatgeria. Una sala de consulta externa amb setze punts de lectura. Dues sales de treball. Aquestes són algunes de les característiques de les noves dependències de l'Arxiu Municipal, ubicat a la Casa de Cultura. Tot i que des de fa uns dies l'Arxiu ja és a les noves dependències, l'obertura de l'arxiu al públic no serà fins al mes de setembre. El trasllat de l'arxiu municipal, així com també el trasllat del departament de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) també a les noves dependències de la Casa de Cultura ha possibilitat que s'hagin iniciat ja les obres de remodelació de la planta baixa de l'Ajuntament, que serviran per ampliar l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC).

 

El responsable de l'Arxiu Municipal, Toni Pérez, ha assegurat que el canvi d'ubicació és una gran millora, evidentment, perquè el nou arxiu té unes dependències molt més grans que les que hi havia fins ara, a la planta baixa de l'edifici de l'Ajuntament.

 

Les noves dependències de l'arxiu compten amb una gran sala dipòsit al que s'han traslladat els armaris compactes que hi havia a les antigues dependències de l'edifici de l'Ajuntament, que fan 168 metres lineals. A més, s'han comprat nous armaris, amb un total de 980 metres lineals. Per tant, el dipòsit d'arxiu té prop de 1.150 metres lineals de prestatgeria per dipositar-hi documents.

En aquesta sala també s'hi ha ubicat cinc mobles planeres, especials per dipositar-hi pergamins i cartells.

 

A més, el nou Arxiu Municipal compta amb dues sales de magatzem més, que sumen 152 metres lineals de prestatgeria, i una sala de gestió de documents, amb 145 metres lineals més de prestatgeria fixa. Les dependències es completen amb una sala de consulta per a gent externa de 25 metres quadrats, on hi haurà quatre taules de consulta, amb setze punts de lectura. A més, també hi ha un despatx de treball.

 

Toni Pérez ha explicat que, quan en el seu dia es va preveure ubicar l'arxiu a la Casa de Cultura, ja es va calcular que els armaris que s'hi instal·lessin tinguessin prou capacitat com perquè el servei tingués una vida útil d'entre 15 i 18 anys. Tenint en compte, a més, que cada vegada hi ha més documentació en suport informàtic, Toni Pérez calcula que la vida útil de l'Arxiu és encara més llarga.

 

Per als qui encara no coneixen bé l'arxiu municipal, han de saber que es divideix en dos apartats, l'Arxiu Administratiu, per als documents municipals que tenen menys de 30 anys d'antiguitat; i l'Arxiu Històric, per als que en tenen més de 30 anys. L'Arxiu es nodreix de diferents aportacions, la principal d'elles, com hem esmentat, la municipal.

 

I és que, quan la documentació de l'Ajuntament té cinc anys d'antiguitat, passa automàticament a l'Arxiu Administratiu.

 

Pel que fa a l'Arxiu històric, les aportacions són diverses. N'hi ha la municipal, però també, la de particulars, empreses i associacions.

 

Qualsevol persona que ho vulgui pot fer aportacions a l'Arxiu Històric, sobretot si no pot o vol continuar mantenir guardats certs documents que poden ser d'interès. I és que, segons Pérez, és trist haver de trobar, per exemple, certa documentació en un contenidor.

 

El responsable de l'Arxiu ha detallat que el document més antic que conserva és de l'any 1314. Concretament es tracta d'un pergamí sobre una compra-venda d'un terreny a Olesa. Precisament, gràcies al trasllat de l'Arxiu a la Casa de Cultura s'ha pogut comprar nou mobiliari especialitzat, per guardar, per exemple, els pergamins i cartells de manera adequada.

 

A banda, hi ha documentació molt antiga i diversa. Per exemple, es conserven pràcticament tots els llibres de plens municipals celebrats des del segle XIV fins a l'actualitat.

 

De fet, ha assegurat Toni Pérez, l'Arxiu d'Olesa està considerat dels millors del Baix Llobregat en quant a documentació antiga.

 

En total, l'Arxiu Històric compta amb 1.200 caixes amb 500 documents cadascuna d'elles. I de fotografies n'hi ha 18.000 de catalogades.

 

Ara per ara, les noves dependències de la Casa de Cultura alberguen una tercera part de la documentació que té l'Arxiu. La resta, majoritàriament l'Arxiu Administratiu, continua a la quarta planta de l'edifici consistorial. Serà a partir del setembre, doncs, quan l'Arxiu s'obri al públic.

 

El trasllat de l'Arxiu a les noves dependències de la Casa de Cultura ha permès iniciar els treballs de remodelació de la planta baixa de l'Ajuntament, amb vistes a ampliar l'Oficina d'Atenció al Ciutadà. Les obres estan finançades a través dels Fons Estatal d'Inversió Local (FEIL).

 

El projecte consisteix en ampliar la zona destinada a les oficines de l'OAC amb la conseqüent rehabilitació de tot l'espai. Els treballs contemplen el canvi del paviment existent i de les plaques de cel ras per aconseguir un ambient sonor agradable; la modificació de la porta talla-fred per convertir-la en una corredissa amb cèdula fotoelèctrica; l'ampliació de l'amplada del forat de la porta d'entrada a les oficines.

 

La col·locació de mobiliari per a quatre llocs de treball nous, armaris, cadires per la sala d'espera i sala de reunions; l'aplicació d'una solució per les humitats per capil·laritat que existeixen en una de zones de rehabilitació; la instal·lació elèctrica i d'informàtica pel funcionament de les oficines, amb un aparell de gestor de cues, entre d'altres actuacions.

 

En total, la reforma de la planta baixa de l'Ajuntament, per a l'ampliació de l'OAC, suposa una inversió de prop de 62.000 euros.

 

(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk 

Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font.