Divendres, sessió informativa sobre el projecte de la plaça Dr. Flèming i entorn
Aquest divendres es fa la presentació de la remodelació de l’àmbit de la plaça del Doctor Flèming i zona del cementiri vell, que se suma a les sessions informatives d’urbanisme per barris iniciades fa unes setmanes amb el veïnat de Les Planes. Demà hi ha la sessió informativa de la Rambla-Eixample; i posteriorment, Els Closos-Llac; Nucli Antic i Collet de Sant Joan; Poble Sec; La Central i Sant Bernat.
Aquest més de maig l'urbanisme ocupa bona part de l’agenda institucional. Hi haurà els actes de presentació de dos projectes ambiciosos com la remodelació de l’àmbit de la plaça del Dr. Fleming i zona del cementiri vell; i l’ampliació de la biblioteca Santa Oliva.
Mentre, es continua amb les sessions informatives del cicle "Urbanisme per barris" iniciades fa unes setmanes amb els veïns i veïnes del barri de Les Planes, i s’hi afegeixen les properes setmanes les reunions amb els veïns i veïnes de la la resta de barris del municipi. Aquests actes es fan a les 19h en espais com l’Auditori de la Casa de Cultura, l’Escorxador o el local d’alguna associació de veïns. La propera serà demà dimecres 5 de maig, a l’Escorxador, i està adreçada als veïns i veïnes de la Rambla-Eixample.
Aquesta serà la relació de trobades veïnals previstes per explicar els plans urbanístics existents i de futur als barris:
-Els Closos-Llac, sessió informativa el dia 10, a l'Auditori de la Casa de Cultura.
-Nucli Antic i Collet de Sant Joan, dia 12, també a l'Auditori de la Casa de Cultura.
-Poble Sec, dia 13, Auditori de la Casa de Cultura
-Sant Bernat, dia 28, Auditori de la Casa de Cultura.
-La Central, dia 2 de juny, a l'Escorxador (Jacint Verdaguer, 30)
Presentació de la reordenació de la plaça del Doctor Flèming i entorn
Aquest mes també es fan a l’Auditori de la Casa de Cultura dos importants actes informatius més sobre dos projectes importants, per la seva dimensió i el seu cost. El primer té lloc aquest divendres, per presentar el projecte de remodelació de la plaça del sector de la plaça del Doctor Fleming, la zona del cementiri antic i la prolongació del carrer Barcelona. Es tracta d’un treball que es va iniciar el 2016, i que ha estat llarg no només pel procés de definició del projecte, sinó també pel que comporta el tancament definitiu i enderroc del cementiri vell, previ trasllat de les restes de difunts que encara hi ha.
Aquest ha estat un projecte que ha comptat amb la participació ciutadana, ja que l’Ajuntament va organitzar una diagnosi participativa per recollir les aportacions ciutadanes i definir tres opcions sobre le quals finalment es va escollir la millor alternativa. Serà aquesta la que explicarà en l’acte del dia 7 l’equip redactor del projecte.
L’Alcalde d'Olesa, Miquel Riera, ha destacat que aquest projecte “transforma un espai residual e inacabat, sense clavegueram o amb greus problemes, en un espai de lleure per a la ciutadania, a un barri dens que no disposa de places; i dona qualitat a l’entorn,”, alhora que completa una façana d’Olesa, que és l’espai de benvinguda a través dels ferrocarrils, i que serà un dels portals de la futura Via blava del Llobregat.
Tot el projecte té un cost de gairebé 2 milions d’euros. Per fer-lo possible l’Ajuntament ha suplementat el pressupost de 2021 amb 1,5 milions d’euros per a aquest projecte, gràcies al romanent de tresoreria de 2020.
Ampliació de la biblioteca Santa Oliva
Un altre projecte molt ambiciós que l’Ajuntament té damunt la taula, tot i que en una fase menys avançada, és el d’ampliació de la biblioteca Santa Oliva, que ha quedat petita tant pel nombre d’usuaris que atén diàriament com per les dimensions que hauria de tenir l’equipament d’un municipi de prop de 24.000 habitants.
Per aquesta raó el 2016 l’Ajuntament va iniciar un calendari de reunions amb la Diputació per afrontar el projecte. L’ens provincial va elaborar un Pla de Funcionalitats a partir de les propostes plantejades pels propis responsables de la biblioteca, així com també per part de persones usuàries, amb vistes a planificar com havia de ser i com s’havia d’afrontar l’ampliació.
El 2019, la Diputació de Barcelona va convocar el concurs de projectes, al qual s’hi van presentar prop d’una cinquantena d’equips d’arquitectes i del qual, l’any passat, van sortir cinc candidats per elaborar una proposta d’avantprojecte.
Ara finalment ja s’ha escollit l’avantprojecte guanyador, que és el que es presentarà a l’acte previst per al dia 14 de maig. A partir d’zquí arrencarà el camí per lligar amb Diputació i Generalitat el finançament per a l’obra.