Dijous podria aprovar-se inicalment el pressupost de l any 2009
L'equip de govern tripartit té previst portar aquest dijous, al ple ordinari del mes de març, l'aprovació inicial del pressupost municipal del 2009, que ascendeix a 22,7 milions d'euros. D'aquests, prop de 4,8 milions corresponen a inversions. L'equip de govern va avançar el contingut del pressupost divendres passat, en audiència pública, tot destacant el caràcter restrictiu dels comptes municipals per a aquest 2009, que com és evident, arriben amb retard. S'havia anunciat un pressupost de contenció, i ha estat així, ja que el del 2009 és inferior al de l'any 2008 en més de 2 milions d'euros (el pressupost 2008 va ascendir a 25 milions d'euros). Malgrat tot, segons l'equip de govern, s'hi inclouen fortes inversions, tot i que també és cert que en part gràcies a la Llei de Barris i subvencions de la Generalitat i la Diputació. D'altra banda, cal tenir en compte que al llarg d'aquest 2009 es realitzaran les obres del Fons Estatal d'Inversió Local, no incloses al pressupost municipal. Per tot plegat, la regidora d'Hisenda de l'Ajuntament d'Olesa, Sílvia Holgado, anunciava divendres que “aquest 2009 serà l'any del canvi per Olesa”.
Del capítol d'inversions, que ascendeix exactament a 4 milions 759 mil euros, en destaca, la construcció del Pavelló Sant Bernat, part de la rehabilitació de l'Escorxador i el volum d'inversions en motiu de la Llei de Barris.
També s'han de sumar les inversions previstes dins el FEIL, que ascendeixen a prop de 4 milions d'euros. Per tant, es preveu una inversió de més de 8 milions d'euros al municipi al llarg d'aquest 2009.
La regidora d'Hisenda, Sílvia Holgado, va ser l'encarregada, divendres, de presentar el conjunt del pressupost per aquest 2009. L'acompanyaven en l'audiència pública, Magda Graells, primera tinent d'alcalde; i Jordi Cornellas, segon tinent d'alcalde. La presentació es feia davant una vintena d'olesans i olesanes, i amb un considerable retard sobre la previsió inicial. Segons va justificar la regidora d'Hisenda, el retard en la seva presentació i aprovació es deu a la necessitat de l'Ajuntament d'Olesa de presentar un pressupost estandaritzat, és a dir, a la necessitat que el pressupost inclogui un equilibri entre ingressos i despeses, un equilibri que, a causa de la crisi actual i la minva d'ingressos, ha costat trobar.
De fet, els grans esforços, segons Holgado, s'han centrat en trobar aquest equilibri, i per aquest motiu finalment s'ha hagut de retallar despeses i prioritzar regidories. Per tant, va dir Holgado divendres, aquest ha estat i serà un any complicat.
Sílvia Holgado va iniciar la seva presentació exposant el procés seguit en l'elaboració d'aquests pressupostos, i destacant que els números del 2009 estan clarament marcats per la situació de crisi econòmica global. Per exemple, i entre d'altres, la crisi econòmica es reflexa en que el pressupost municipal per al 2009 inclou la previsió d'un notable descens en els ingressos en concepte d'impostos i taxes, i malgrat que per a aquest 2009 hi hagi hagut un increment de les ordenances fiscals.
Davant aquest descens en els ingressos, l'Ajuntament d'Olesa ha anunciat que continuarà la seva política de clara contenció en la despesa. De fet, recordaran que fa uns dies, en motiu del tancament del balanç fiscal del 2008, ja la regidora Holgado anunciava que els ingressos provinent d'impostos indirectes (per exemple, per llicències per a la construcció), havien disminuït substancialment, i per aquest motiu, el pressupost del 2009 també preveu un nou descens. Per aquesta raó, i més que un retall en les inversions, el que s'ha fet des de l'equip de govern, va dir Holgado, és fer una reducció en la despesa corrent.
En aquest sentit, el pressupost 2009 preveu uns ingressos (i per tant una despesa) de 22,7 milions d'euros, 2'3 milions d'euros menys que el 2008. Per exemple, dels ingressos del 2009, 3'8 milions correspon a taxes i altres ingressos, quan al pressupost 2008 la xifra era de 5,1 milions.
Pel que fa als ingressos per impostos directes i indirectes, la xifra també minva. Enguany pugen a 7'5 milions d'euros, quan al pressupost 2008 la previsió va ser de 8'1 milions. Els 7'5 milions d'ingressos en concepte d'impostos directes i indirectes cal dir que suposen un 42% del total d'ingressos. D'aquests, un 62% correspon a pagaments per l'IBI. Les taxes suposen el 21% del total, amb una partida de 3,8 milions d'euros, dels que un 25% corresponent a ingressos per la taxa d'escombraries; les transferències corrents, és a dir, el que rep l'Ajuntament per la participació en els tributs de l'Estat, representa un 36% del total; i els ingressos patrimonials suposen un 1% del total.
A aquests prop de 18 milions d'euros per operacions corrents cal sumar-hi els ingressos previstos per alienació d'inversions reals, transferències de capital i la variació dels actius i passius financers.
D'aquests, prop de 8 milions d'euros corresponen al capítol 1 de Personal; que pateix un increment d'un 1'65% respecte l'any 2008; 7 milions 225 mil euros es destinen a la compra de béns corrents i serveis, el que suposa una retallada d'un 6'28% respecte el 2008; les inversions pugen a 4 milions 800 mil euros, quan al 2008 van ser de 6'9 milions; i finalment, més d'1 milió d'euros es destinaran a subvencions, el que suposa un augment del 41'42% respecte l'any passat.
D'altra banda, prop d'1 milió 400 mil euros es destinaran a la devolució de préstecs vigents, una xifra molt similar a la de l'any 2008.
Tal com ja havien anunciat diferents regidors de l'equip de govern a través dels micròfons d'Olesa Ràdio, enguany, des de l'Ajuntament d'Olesa i malgrat el context econòmic, s'han prioritzat, per damunt de totes les altres, les regidories o departaments lligats directament al servei a les persones.
Així, Serveis Socials veurà augmentat en un 40'70% el seu pressupost respecte l'any anterior, amb la inclusió, entre d'altres, d'una partida anomenada “Fons de Risc” per atendre necessitats molt especials que puguin tenir famílies olesanes.
Segons destacaven ahir també la primera i el segon tinent d'alcalde, Magda Graells i Jordi Cornellas, respectivament, el departament de Treball, Formació i Promoció Econòmica també ha estat un dels pocs que ha vist augmentar el seu pressupost respecte l'any anterior, i ho ha fet en un 4'35%; Medi Ambient i Habitatge ho ha fet en un 2'22%; Mobilitat, Transport i Aparcament en un 1'25%; i malgrat que no ha augmentat, Sílvia Holgado també destacava la regidoria d'Educació, amb una reducció de menys d'un 1% respecte l'any 2008.
Destaca també la inclusió d'un nou concepte, el de subvencions, serveis i compra de béns corrents en motiu de la Llei de Barris.
Capítol a part mereix un departament que també veu augmentat amb escreix al seva dotació pressupostària, el de Sanitat i consum. Aquesta àrea incrementa el seu pressupost en un 39'40%. En aquest cas, però, no se'n beneficiarà directament el ciutadà, ja que és per atendre l'obligació legal de recollir i mantenir els gossos abandonats al municipi.
La resta de departament o regidories veuen minvar el seu pressupost de forma substancial. Davant això però, la regidora manifestava que l'equip de govern aplicarà “la imaginació” a l'hora de seguir oferint activitats a la ciutadania.
Aquestes dades no reflecteixen el cost del personal i de les inversions que es preveuen en cada una de les regidories o departaments.
Ara, el pressupost municipal continuarà el curs habitual fins a la seva aprovació definitiva. Aquest proper dijous en el ple ordinari del mes de març en prinicipi s'hauria d'aprovar inicialment. Després hi haurà un període d'exposició pública, i cap a mitjans d'abril s'hauria de procedir a la seva aprovació definitiva.
De cara al pressupost de l'any vinent, Holgado ha repetit la seva voluntat d'aprovar el pressupost de forma definitiva abans de finalitzar aquest 2009. En tot cas, aquest també va ser un desig per al pressupost 2009 que no s'ha acomplert.
D'altra banda, i ja pensant també en el 2010, Holgado no s'ha atrevit a pronosticar una recuperació substancial de l'economia.
Pel que fa al conjunt d'inversions que l'equip de govern preveu que es duguin a terme a Olesa al llarg de l'any 2009, aquestes tindran un cost total de prop de 4,8 milions d'euros, i a les que, a banda, s'han de sumar les actuacions previstes al Fons Estatal d'inversió Local.
La inversió més important va destinada a la construcció del Pavelló esportiu Sant Bernat, que suposa un cost de 2'1 milions d'euros. Per fer-hi front, l'Ajuntament compta amb una subvenció d'1,3 milions d'euros de la Generalitat, i una de 400.000 euros de la Diputació. La segona actuació més important pel que fa al seu cost és la rehabilitació de l'antic escorxador, amb un cost de 600.000 euros, la meitat dels quals els posa la Generalitat.
També destaquen les inversions en millores dels vials de l'Eixample (amb quasi 400.000 euros); la rehabilitació de Cal Rapissa (prop de 350.000 euros); la construcció i mobiliari de la nova Escola Bressol municipal (270.000 euros); i ja amb un cost notablement inferior, inversions com ara l'aire acondicionat a la Casa Consistorial (75.000 euros); l'adquisió de semàfors (també 75.000 euros); adquisició de material de transport per a Via Pública (quasi 73.000 euros); equips per a processos informàtics, maquinària, instal·lació i utillatge per l'Emissora Municipal (uns 68.000 euros); i la millora i condicionament d'instal·lacions esportives (60.000 euros).
A més a més, també s'inclou l'arranjament de l'Areny del Molí, l'arranjament i ampliació del local destinat a la Policia Local, la rehabilitació de Cal Puigjaner, millores en la Riera de Can Llimona, i la rehabilitació del Parc del Porxo de Santa Oliva, entre altres. Moltes d'aquestes actuacions són inversions incloses a la Llei de Barris, i per tant, la Generalitat hi posa la meitat del cost.
Per a Sílvia Holgado, el conjunt d'inversions previstes per aquest any 2009, fan pensar, segons la regidora, que l'any 2009 serà l'any del canvi per Olesa.
Per finançar el total d'actuacions previstes, que suposen una inversió de prop de 4,8 milions d'euros, l'Ajuntament d'Olesa rebrà subvencions de la Generalitat de Catalunya per un valor total de poc més de 2 milions d'euros (entre PUOSC i Llei de Barris), i de la Diputació de Barcelona, una subvenció de 400.000 euros a destinar a les obres del pavelló Sant Bernat. La resta del cost de les inversions es financen a través de crèdit, amb un valor de 1 milió 268.551 euros; i de l'alienació de béns, és a dir, la venda de patrimoni, en aquest cas dues parcel·les situades al polígon de Can Vinyals.
En aquest sentit, cal recordar que en anteriors pressupostos, els grups de l'oposició havien criticat precisament que el capítol d'inversions inclogués partides que es fiancien, en gran mesura, mitjançant l'alienació de patrimoni, normalment terrenys industrials, quan encara no s'havia produït aquesta venda. I és que en més d'una ocasió alguna inversió no es va poder tirar endavant perquè l'Ajuntament no va aconseguir vendre, pels diners que havia demanat, algunes finques industrials.
A aquests 4,8 milions d'euros d'inversions del pressupost 2009 cal sumar-hi 4 milions més de les actuacions que es financen a través del Fons Estatal d'Inversió Local.
(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk
Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font.