07/10/24

L'Ajuntament d'Olesa commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats per conscienciar sobre la malaltia

Amb l’objectiu de conscienciar sobre els problemes de salut mental i combatre l’estigma, l’Ajuntament ha programat diferents activitats com un caminada pel riu amb personal expert, la projecció d’un curtmetratge rodat a l’Hospital del Sagrat Cor i la presentació de la nova entitat per a persones amb autisme ASSOTEA.

Image
Cartell del Dia Mundial de la Salut Mental 2024

Cartell del Dia Mundial de la Salut Mental 2024

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el 10 d’octubre com el Dia Mundial de la Salut Mental amb l’objectiu de conscienciar sobre els problemes de salut mental arreu del món, combatre l'estigma i millorar l'atenció a les persones afectades. La salut mental és una dimensió essencial de la salut i també un factor clau per la qualitat de vida de les persones, les famílies i les comunitats.

Amb el lema d’enguany de “És l’hora de defensar la salut mental a la feina”, es posa especial èmfasi en la salut mental en l’àmbit laboral, abordant temes com la gestió de l'estrès i la inclusió laboral de persones amb trastorns mentals.

Ainhoa Martínez, treballadora social de l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord explica que “el treball és un factor molt important per la salut mental i s’ha de cuidar l’entorn i les condicions laborals per a promoure el benestar de les persones treballadores” i afegeix “de les baixes laborals, una de cada 5 persones treballadores pateix alguna problemàtica de salut mental; i el 60% ha tingut depressió o ansietat. Hi ha diversos factors com l’estrès laboral, la pressió, l’impacte de la pandèmia”.

Audio file

Segons estima l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els problemes de salut mental seran la principal causa de discapacitat al món al 2030. Algunes de les dades més rellevants:

-1 de cada 4 persones tindrà un trastorn mental al llarg de la seva vida.

-el 12,5% de tots els problemes de salut el representen els trastorns mentals, una xifra superior a la del càncer i els problemes cardiovasculars.

-l'1% de la població desenvolupa alguna forma d'esquizofrènia al llarg de la seva vida.

-el 50% dels problemes de salut mental en persones adultes comencen abans dels 15 anys i el 75% abans dels 18.

Amb motiu d’aquesta commemoració, l’Ajuntament d’Olesa ha organitzat un seguit d’activitats: 

Dijous dia 10, Dia Mundial de la Salut Mental, dins de les caminades de l’Olesa Fem Salut!, es farà una caminada pel riu. Aquesta activitat comptarà amb la participació d’Olesa al Carrer, la Unitat Funcional de Recuperació i Projecte de Vida depenent de l’Hospital del Sagrat Cor i l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord. “Coincidint que la caminada es fa el Dia Mundial de la Salut Mental, farem una parada per esmorzar a l’Areny del Molí, i l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord es presentarà i donar a conèixer els serveis que ofereix, contacte, etc” explica Tanit Morón, tècnica de Salut 

Audio file

La sortida serà l’habitual, a les 9.15h des de la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

Dimecres 16, el projectarà el curtmetratge relacionat amb salut mental “Zapatillas sin cordones” dirigit per Jeny Poquet. Serà a les 19 h a l’Auditori de la Casa de Cultura. Després de la projecció es farà una taula rodona.

Divendres 18, es farà la presentació de la nova entitat olesana dedicada a les persones amb autisme ASSOTEA. L’acte es farà a les 18.30 h. al Casal Cívic i Comunitari d’Olesa (carretera de la Puda s/n).

Amb l’objectiu de treballar per la salut mental i el benestar emocional a Olesa durant els pròxims anys, l’Ajuntament fa temps que treballa en l’elaboració del primer Pla Local de Salut Mental. La previsió és que es pugui presentar durant els propers mesos.

L’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord 

L’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord forma part de la Federació Salut Mental Catalunya i ofereix informació, assessorament i suport  a les persones afectades per algun tipus de trastorn mental i els seus familiars. 

Tot i que la seu es troba a Martorell, l'entitat es trasllada a Cal Mané cada últim divendres de cada mes per fer atenció i assessorament de 9 h a 13 h. Cal concertar cita al 676 711 150 o al correu electrònic associacio@salutmentalblln.org.