Detectat un focus de cargol poma al llac del Parc Municipal d’Olesa de Montserrat

La ràpida coordinació entre l’Ajuntament d’Olesa i la Generalitat ha permès tenir controlades les postes de cargol poma trobades al llac i planificar el tractament d’erradicació d’aquesta espècie invasora. El tractament de xoc es farà aquest divendres 29 d’octubre.

Image
Plantes del Llac Municipal amb ous del Cargol Poma

Durant els treballs d’arranjament i millora que van arrencar fa uns dies al llac del Parc Municipal, s’hi ha detectat la presència d’exemplars de cargol poma, una de les cent espècies invasores més perjudicials del món, i a Europa present al delta de l’Ebre. Gràcies a l’avís fet per l’Ajuntament d’Olesa i l’empresa que feia els treballs a la Xarxa d’Alerta d’Espècies Exòtiques Invasores del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural el mateix dia de la troballa es va poder establir un operatiu d’actuació urgent per erradicar aquest focus i intentar evitar que l’espècie no arribi a la llera del riu Llobregat. El tractament de xoc al llac s’iniciarà demà, divendres, 29 d’octubre.

L’operatiu d’actuació està integrat per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat; el Departament d’Acció Climàtica, a través dels Serveis de Fauna i Flora i de Sanitat Vegetal; l’Agència Catalana de l’Aigua; Forestal Catalana; l’associació La Sorellona; Joaquin López-Soriano, de la Societat Catalana de Malacologia; i el Cos d’Agents Rurals, que porten la investigació sobre l’origen de la presència del cargol poma, ja que tot apunta a una introducció humana.

La detecció del cargol poma es va fer el passat 18 d’octubre coincidint amb les tasques periòdiques de neteja del fons del llac per al manteniment i conservació de l’espai. L’Ajuntament d’Olesa va contractar una empresa especialitzada per a la gestió dels peixos que hi ha all llac en ser-hi dipositats de manera il·legal. En total, es van recollir 500 exemplars de carpí per donar-los una segona vida. Ara bé, també s’hi van trobar dos exemplars de tortuga de Florida (prohibida en ser espècie invasora) i la presència del que es va sospitar era cargol poma. Immediatament l’Ajuntament d’Olesa va comunicar la troballa al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, i es van paralitzar els treballs al llac.

Tècnics del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat i de l’Ajuntament d’Olesa van fer una nova inspecció al llac i també a la riera d’Oromir fins arribar al riu Llobregat (al llac hi ha un sobreeixidor que desemboca a la riera). L’anàlisi va confirmar que el cargol poma no ha arribat fins a la riera i, per tant, no hi ha afectació al medi natural. Quant al llac, les analítiques van mostrar que la majoria dels cargols detectats són d’una espècia comuna però també van confirmar la presència del cargol poma.

Aquesta setmana, experts en cargol poma han visitat el llac per estudiar les mesures adequades d’erradicació i evitar-ne la propagació, d’acord amb la Decisió de la Comissió Europea UE/697/2012, relativa a les mesures per evitar la introducció en la UE i la propagació al seu interior del cargol poma. El tractament recomanat per aquest grup d’experts s’iniciarà demà, divendres, i consistirà en l’aplicació de saponines, una de les dues tècniques que s’utilitza al delta de l’Ebre. Aquest tractament produirà que hi hagi una capa d’escuma a la superfície del llac durant uns dies, i és innocu per a la flora i la fauna del llac (no hi ha perill que s’intoxiqui cap animal que begui al llac) però sí afecta els petits invertebrats.

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa, Ivan Carreira, ha fet una crida a la necessitat que la ciutadania sigui conscient de la importància de no alliberar al llac municipal fauna o flora sense autorització, ja que això pot afectar greument l’ecosistema. Ivan Carreira ha assegurat que les analítiques fetes al llac aquests dies “han posat en evidència la gran qualitat de l’aigua i de l’ecosistema creat gràcies al fet de tenir una bassa naturalitzada i al manteniment que s’hi fa”, i per aquesta raó, ha dit, “és important mantenir l’equilibri d’aquest ecosistema”.

La prevenció i l’actuació immediata, clau contra les espècies invasores

Les espècies exòtiques invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat. Paral·lelament als problemes mediambientals, cal destacar l’impacte econòmic que provoquen i el fet que poden arribar a ser un problema de salut pública.

La prevenció, juntament amb la detecció ràpida, són les principals eines en la lluita contra les espècies invasores. En el cas del cargol poma a Olesa de Montserrat, l’avís urgent de la seva presència per part de l’Ajuntament ha estat clau per a la seva possible erradicació i per evitar que arribi al riu Llobregat.

Totes les espècies exòtiques invasores arriben, directament o indirectament, de la mà de les persones, i és un problema que probablement s’incrementarà amb el canvi climàtic. Avui, a Catalunya, s’han detectat un total de 1.752 espècies exòtiques. D’aquestes, 203 (un 11,6%) tenen comportament invasor, és a dir, provoquen impactes a Catalunya, ja siguin sobre la biodiversitat, econòmics o sobre la salut pública, entre d’altres.

Per lluitar contra aquesta problemàtica, hi ha una legislació específica estatal i comunitària, però és imprescindible la suma d’esforços, col·laboració entre administracions públiques, entitats ambientals, investigadors i, molt especialment, és necessària la conscienciació de la ciutadania.

Últimes notícies

Image
Cartell de l'ofrena a les llambordes Stolpersteiene 2025

Cartell de l'acte de l'ofrena a les llambordes Stolpersteine 2025

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis