Descens del risc de rebrot i velocitat de la transmissió de la covid-19 a Olesa de Montserrat

A Olesa hi ha 51 persones positives amb seguiment domiciliari, segons dades del CAP, i una persona hospitalitzada a l'Hospital comarcal de Martorell.

Image
Descens del risc de rebrot i velocitat de la transmissió de la covid-19 a Olesa de Montserrat

El portal dadescovid.cat indica que la taxa de risc de rebrot per covid-19 a Olesa de Montserrat és de 86 (la mitjana de Catalunya és de 181) i l'anomenada Rt (velocitat de transmissió) s'ha reduït fins a 0'85 (a Catalunya la Rt s'incrementa fins 0'94). El percentatge de PCR positives és del 2'94% (la mitjana de Catalunya és de 4'22% de proves positives) i la mitjana d'edat de les persones infectades és de 47 anys (a Catalunya la mitjana és de 42 anys). 

 

Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, en aquests moments hi ha 51 persones positives amb seguiment domiciliari. De l'1 al 9 de desembre s'han realitzat un total de 212 PCR, 8 de les quals van ser positives; i 125 antígens (molt més ràpids), dels quals 9 van ser positius. Des que va assumir la realització de les proves PCR, el passat 11 de maig, el CAP Olesa ha realitzat ja 6.026 PCR, i des del 2 de novembre, 571 tests d’antígens.

 

D’altra banda, des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que a hores d'ara hi ha una persona d'Olesa ingressada al centre hospitalari. Pel que fa a la situació a les escoles d'Olesa, a data d’avui només un centre té un grup confinat. Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, totes continuen sent verdes (és a dir, no tenen cap positiu).

 

Tot i que la millora de les dades ha estat important en la darrera setmana (el risc de rebrot ha passat de 253 punts a 86 i la Rt de 1'68 a 0'68), l'alcalde d'Olesa de Montserrat, Miquel Riera, ha tornat a fer una crida a la prudència de la població "perquè limitem els contactes socials als mínims imprescindibles i recordant les mesures bàsiques de protecció d'higiene de mans, mascareta, distància i tot el que es pugui a l'exterior o en llocs molt ben ventilats". 

 

Riera ha destacat que "la població està esgotada pels efectes socials i econòmics d'aquesta pandèmia ja que portem molts mesos amb restriccions" però ha apel·lat a la responsabilitat de tota la ciutadania per tal que aquest Nadal "es celebri dins de les restriccions que dicten les autoritats sanitàries" i evitar que el relaxament de les mesures i un possible increment de contactes socials pugui traduir-se en poques setmanes en un increment de casos. 

 

Flexibilitació de les mesures del tram 1 de la desescalada

 

El primer tram continua però des d'aquest dilluns, 14 de desembre, amb un seguit de flexibilitzacions que han estat aprovades pel Procicat. Les reunions i trobades socials continuen permetent-se d'un màxim de sis persones màxim d'una mateixa bombolla de convivència habitual i es mantindrà el confinament perimetral del territori de Catalunya i, per tant, es restringeix tant l’entrada com la sortida sense motiu justificat. També es manté el confinament nocturn entre les 22.hh i les 6.00h. En canvi, el confinament de caps de setmana, entre les 6 del matí de divendres i les 6 del matí de dilluns, ja no serà municipal sinó comarcal. 

 

Pel que fa a l'obertura de les activitats, el pla preveu el següent:

  • Hostaleria i restauració: obertura de terrasses sense límit d'aforament amb una distància mínima senyalitzada de 2 metres entre taules i una limitació de 4 persones per taula excepte grups bombolla. Els interiors podran obrir amb un aforament del 30%, amb bona ventilació i  distància mínima entre taules de 2 metres. L'horari d'obertura permès és de 6.00h a 21.30h. El lliurament a domicili de comandes es pot fer fins a les 23.00h i el de recollida en el local fins a les 22.00h.
  • Activitats culturals i recreatives: poden obrir cinemes, teatre, auditoris i sales de concerts  amb un aforament del 50% i màxim 500 persones. Les sales d’exposició i museus tenen un aforament del 50%. Es permeten fins a un màxim de 1.000 persones en activitats a l'aire lliure o espais tancats ben ventilats. Es manté al tancament al públic dels parcs i fires d'atraccions, mentre que els parcs i jardins de titularitat pública i les àrees de joc infantils poden romandre oberts seguint les pautes per a aquests espais fins a les 20:00 h.
  • Comerç: 30% de l'aforament en petit comerç de menys de 800m2 i mercats no sedentaris. En els més de 800m2, aplicació de l'aforament sobre el total de la superfície de venda. Centres comercials oberts al 30%. 
  • Esports: obertura amb un 50% de l'aforament les instal·lacions i equipaments esportius a l'aire lliure i amb control d'accés. Els espais tancats poden obrir amb un aforament màxim del 30% amb cita prèvia i sense fer-ne ús dels vestidors (excepte en el cas de les piscines). Es mantenen suspeses les competicions. L'activitat esportiva a l'aire lliure es permet amb un màxim de 6 persones, a excepció de la pràctica esportiva federada. 
  • Àmbit educatiu: a la Universitat només es contempla la docència teòrica en format virtual. En Batxillerat i cicles formatius es continuarà amb la reducció de l'activitat presencial. Pel que fa a les extraescolars,  es permeten les activitats esportives no competitives organitzades en l'àmbit escolar; les activitats presencials organitzades pels centres educatius i fora d'ells, fins un màxim de 6 alumnes per aula i activitats de l'àmbit del lleure educatiu a l'aire lliure i aquelles que es facin en espais interiors, en grups de màxim 6 persones. 
  • Actes religiosos i cerimònies civils: 30% d'aforament total amb un màxim de 500 persones. A l'aire lliure o en espais tancats ben ventilats, un màxim de 1.000 persones.