17/01/23

Concentració a l'Hospital de Martorell per denunciar la situació dels serveis sanitaris

Les queixes són provocades per la pèrdua de serveis dels CAPs, el retall en les programacions o el funcionament del servei d'urgències de l'hospital, entre d'altres.

Image
Concentració davant de l'Hospital de Martorell

Unes 300 persones han participat a la concentració davant de l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell que ha convocat el comitè d'empresa i que reclama millores en els serveis. Les organitzacions sindicals que conformen el comitè d’empresa de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell han convocat per a aquest migdia una concentració davant l’Hospital de Martorell per denunciar “la penosa situació amb la qual el personal sanitari ha d’exercir les seves funcions”. Comuniquen “una degradació permanent de la qualitat del servei i un cansament extrem dels i les professionals, tant físic com mental”. De fet, la concentració vol protestar per la situació que es viu tant a l’Hospital de Martorell com a diversos centres sanitaris del Baix Llobregat. El Fòrum Social del Baix Llobregat s’ha adherit a la convocatòria.  

Les queixes a la comarca són provocades per la pèrdua de serveis dels CAPs, el retall en les programacions, tenir només un únic CUAP 24 hores a Sant Andreu de la Barca, o el funcionament del servei d’urgències de l’Hospital de Martorell.  A més el comitè del centre sanitari ha denunciat que, en alguns torns, han comptat tan sols amb un metge, quan hi havia d’haver un mínim de tres. També han recordat que per Nadal va morir un pacient esperant al box d’urgències.

Precisament, davant la preocupació pel servei que presta l’hospital comarcal, els municipis del Baix Llobregat Nord als quals dona servei han iniciat trobades amb la direcció del centre per compartir informació i canalitzar de forma conjunta les queixes i possibles millores que requereix la zona en l’àmbit sanitari.

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha recordat que la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell és un ens privat que treballa pel Servei Català de la Salut, i per tant, que l’hospital no té una gestió directa, com passa també amb el CAP Olesa, que és gestionat per Mútua de Terrassa. Per aquesta raó, l’alcalde assegura que, tot i que l’Ajuntament manté reunions bimensuals amb CatSalut, Mútua de Terrassa i CAP per fer un seguiment del servei, era necessari també mantenir reunions amb la gestió de l’hospital comarcal.

La reunió d’alcaldes i alcaldesses del Baix Llobregat Nord amb els responsables de l’Hospital Sant Joan De Déu Martorell, que va tenir lloc el 29 de desembre, va servir per presentar al nou director gerent de l’hospital, Jordi Trelis. Hi van assistir l’alcalde de Martorell i president de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu, Xavier Fonollosa;  l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera; l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas; l’alcaldessa de Sant Andreu de la Barca, Ana Alba; el d’Abrera, Jesús Naharro; el de Sant Esteve Sesrovires, Enric Carbonell; el de Collbató, Miquel Solà, i el de Castellví de Rosanes, Adrià Camino. 

Miquel Riera ha detallat que durant la trobada sobretot es va incidir en aquells serveis o prestacions que l’hospital no acaba de donar de manera adequada, principalment per la manca de recursos de personal. I és que tots els municipis tenen una situació comuna que afecta els CAP i l’hospital: la manca de professionals. Segons l’alcalde d’Olesa, “les plantilles mai estan al 100% i aquí rau el problema”. Per aquesta raó, un dels objectius és el de coordinar demandes conjuntes al Departament de Salut de la Generalitat. 

Miquel Riera ha recordat que el problema de la manca de professionals es veurà agreujat per la jubilació de 9.000 facultatius a Catalunya en els propers deu anys, segons alerten els estudis de demografia mèdica. Per tant, el relleu d’aquesta generació de metges no serà possible si no es milloren les condicions laborals i retributives que s’ofereixen al col·lectiu. Segons l’alcalde, “cal exigir explicacions del perquè estem en aquesta situació i quins plans té la Generalitat per pal·liar-la aquesta situació”.

Després d’aquesta primera reunió, els consistoris i la direcció del centre sanitari treballen en l’elaboració d’un mapeig per detectar necessitats, entre les quals figura més personal sanitari o un nou Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), que l’Ajuntament d’Olesa ha reclamat en diferents ocasions que es faci al municipi.

Miquel Riera ha destacat, precisament, que s’ha d’intentar que allò que es vol reclamar “no perjudiqui els professionals ni els hi traslladem la pressió”. Segons l’alcalde, “allà on es prenen les decisions és on cal reclamar”. 

Miquel Riera també ha manifestat el seu suport a la vaga total convocada per Metges de Catalunya per als dies 25 i 26 de gener de 2023. L’aturada, a la qual estan cridats a adherir-se els 25.000 facultatius que treballen al Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT), arriba després dels diferents crits d’alerta llançats per l’organització sobre la degradació de la sanitat pública que “no han tingut una resposta decidida i concreta” per part l’Administració. Entre d’altres, Metges de Catalunya denuncia que els professionals han de treballar al sistema sanitari públic “en condicions de sobrecàrrega, menyspreu i precarietat”.