Comencen els treballs previs per la renovació del col·lector de salmorres

La nova canonada de les salmorres, al seu pas per Olesa, ja és més a prop de fer-se realitat. La propera setmana començaran les feines prèvies d’esbrossada del trajecte per on passarà el nou col·lector.

Image
Col·lector de Salmorres

A principis d’agost comencen les feines prèvies d’esbrossada, per iniciar la renovació del col·lector de les salmorres al seu pas per Olesa. La nova canalització que portarà les aigües salobres provinents de l’activitat minera potàssica fins al mar, es construirà, en general, paral·lela a l’actual.

Les tasques començaran amb la neteja del terreny per on passarà la canonada i la realització d’una campanya de georadar i de cales per determinar quins serveis es veuen afectats en el trajecte (clavegueram, electricitat, aigua potable, telecomunicacions, gas, xarxes de mitja tensió, etc..). En els creuaments del riu també es faran sondejos per determinar les característiques del terreny ja que aquí és més inestable i s’hi haurien de fer talussos. Aquestes feines s’aniran desenvolupant durant el mes d’agost, sempre que no hi hagin restriccions per perill d’incendis.

L’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera es va reunir el passat mes de juny amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, i es va acordar l’inici d’aquesta esperada infraestructura per al setembre.

Abans però, s’ha de fer el repàs del recorregut de la canonada per intentar detectar punts conflictius i resoldre les dificultats d’execució d’aquesta obra en relació a l’afectació a camins freqüentats i propietats de terrenys per on passi. També es farà  especial incidència en les mesures de seguretat de l’obra durant el temps que convisquin les dues canonades, l’antiga i la nova, per garantir que no es produeixin abocaments al riu, especialment al tram proper a la captació d’aigua a la zona del mas de les aigües. A part de l’afectació mediambiental que pot representar, si es trenca la canonada, pot afectar greument el subministrament d’aigua potable.

El projecte preveu començar a treballar pel tram que va d’Abrera fins a Castellgalí, perquè en aquest cas les expropiacions ja estaven fetes, i es finalitzaria el 2024. Paral·lelament es treballa en la finalització dels projectes i l’expropiació de la resta de terrenys per anar prosseguint amb l’obra.

Una infraestructura de més de 30 anys 

La renovació del col·lector de salmorres de la conca el riu Llobregat, en el tram que va entre la depuradora d’Abrera i Castellgalí, és una obra molt necessària i reclamada a Olesa per acabar amb les fugues constants que patia aquest col·lector de més de 30 anys d’antiguitat.

L’actual col·lector de salmorres, fet de fibrociment, es va començar a construir el 1982, després de dècades d’intencions i projectes, i va entrar en funcionament al 1988. Tot i que el material del que està fet la canonada és altament resistent a ambient salins, però les juntes són metàl·liques i s'acaben corroint, i més encara, amb les temperatures altes de l'estiu.

Aquestes fugues provocaven un impacte “elevat” sobre l’aqüífer de la cubeta d’Abrera i sobre el bosc de l’espai de la Xarxa Natura 2000 Montserrat-Roques Blanques-Riu Llobregat, amb danys que són permanents en el temps.

La futura canonada tindrà més capacitat que l'actual i reemplaçarà una infraestructura de més de tres dècades de vida. El col·lector de salmorres condueix fins al mar els residus salins de les mines de potassa de Cardona, Súria i Sallent, de l'empresa Solvay i de les plantes de potabilització d'Abrera i de Sant Joan Despí.