01/07/22

La ciutadania d'Olesa ja pot opinar sobre com hauria de ser la nova plaça de l'Eixample

L'ajuntament ha obert a la plataforma participa 311 un procés participatiu per definir quin usos específics se li donaran al solar i quines característiques tindrà.

Image
Cantonada Carrer dels arbres amb Metge Carrera on està situat el nou espai públic

El solar ubicat a la cruïlla entre el carrer dels Arbres i del Metge Carrera, adquirit per l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, esdevindrà un nou espai públic cèntric en ple Eixample, per als veïns i veïnes del barri i per a la ciutadania en general. D'aquesta manera es donarà oxigen a una zona densament poblada i amb manca d’espais verds i de lleure. Ara s’inicia un procés participatiu per definir quin usos específics se li donaran al solar i quines característiques tindrà.

L’objectiu és que sigui la ciutadania qui ho decideixi. Tot el procés va a càrrec d'un equip especialitzat d'arquitectes. Un cop definides les característiques i usos d’aquest nou espai es farà el projecte constructiu i es licitaran les obres.

El procés participatiu es fa a través de la plataforma Participa 311 i estarà obert fins el mes de setembre. A més, és previst fer una activitat participativa en el mateix solar el proper 14 de juliol, a la tarda. 

De cara a definir l’espai s'han plantejat uns objectius generals, uns de concrets i les estratègies a aplicar.

 

Objectius generals

Per aconseguir un espai que comporti un augment del benestar per a la ciutadania i un valor afegit al municipi cal que compleixi amb el següent:

  • Que disposi de BONS ACCESOS I CONNEXIONS
  • Que PROPICIÏ LA SOCIABILITAT
  • Que sigui PROPOSITIU D’USOS I ACTIVITATS
  • Que aporti COMFORT I IMATGE

 

Objectius concrets

Amb la voluntat que sigui un espai públic per a les persones es plantegen aquests objectius concrets:

  • Apropiació de l'espai col·lectiu i pertinença a grup. Aquest solar es pot estendre més enllà del seu perímetre, mitjançant la difuminació dels límits físics. També possibilitant una identitat comunitària, una pertinença al lloc.
  • Interrelació de la ciutadania. Ocupació de l’espai per diferents franges d’edat... Imagineu, per exemple, que hi juguin els infants mentre els adults fan exercici o una trucada pendent asseguts a l’ombra d’un arbre.
  • Que sigui un espai de pas i alhora un espai d’estada. És a dir, que sigui un espai que creues per anar a alguna altra banda però que alhora també t’acull.
  • Aconseguir espais més sans, més saludables, amb la incorporació de plantes, aigua, ombres... per millorar el confort tèrmic i ambiental.
  • Més adequació al vianant, prioritzant-lo davant els vehicles i reduint la velocitat d’aquests.
  • Aconseguir més activitat social i cultural. Crear un espai capaç d’acollir esdeveniments i afavorir la interrelació dels ciutadans.
  • Més presència de zones verdes, de natura, introduïnt arbres, arbustos, plantes aromàtiques i terreny permeable que no retingui calor i filtri l’aigua.
  • Més identitat. Que sigui un espai reconeixible que reuneixi el veïnat.
  • Més qualitat escènica. Configuració de l'espai amb qualitat que permeti usos compatibles i ,per tant, que produeix més benestar i felicitat.

L'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, ha destacat que aquest solar "és una oportunitat per al barri i per a Olesa, per construir un lloc públic que millori la qualitat de vida de la ciutadania, oferint diferent possibilitats d’ús i gaudiment".

L’objectiu del procés participatiu és el de crear un lloc, no dissenyar-lo. És establir uns criteris i desitjos

Per opinar sobre com hauria de ser la nova plaça de l'Eixample només heu d'entrar a la Plataforma 311. Cliqueu AQUÍ. 

 

Teniu més informació als enllaços adjunts.