09/05/22

El Servei Local d'Habitatge recull peticions per als pisos de lloguer assequible que es faran a Olesa

En les properes setmanes arrencaran les obres per a la construcció de 33 habitatges de lloguer assequible al carrer Indústria, en tres solars cedits per l’Ajuntament a l'Incasòl. Per accedir-hi, la ciutadania ha d'estar inscrita al Registre de Sol·licitants d'Habitatges de Protecció Oficial de Catalunya.

Image
Vista aèria dels solars per a les promocions d'habitatge públic a Olesa

En els darrers anys l'Ajuntament d'Olesa ha treballat intensament per impulsar la construcció o creació d'habitatge protegit i a preu assequible al municipi. Arran les converses i negociacions amb la Generalitat, el govern català ha adquirit diferents promocions de pisos al municipi per convertir-los en habitatges de lloguer assequible. Alhora, l'Ajuntament va cedir a l'Incasòl tres solars al carrer Indústria on properament es construiran 33 habitatges, també de lloguer assequible. Per poder accedir a l’adjudicació, és imprescindible que la ciutadania formalitzi la inscripció al Registre de Sol·licitants d’Habitatges en Protecció Oficial de Catalunya. Les persones empadronades a Olesa poden tramitar la sol·licitud a través de l’Oficina Local d’Habitatge.

Per aconseguir aquestes promocions a càrrec de la Generalitat, l’Ajuntament d'Olesa va posar damunt la taula l’alta demanda de lloguer assequible que hi ha a Olesa, especialment entre col·lectius com el jovent i la gent gran. Donat que l’Ajuntament no podia fer front a aquestes promocions amb fons propis, la millor opció va ser cedir solars que fessin possible el projecte.

Després de dos anys en què la pandèmia ha deixat molts projectes pausats, properament s'adjudicarà l’obra i, per tant, és previst que en breu es comencin a construir els 33 habitatges del carrer Indústria. L’obra tindrà un termini d’execució d’aproximadament any i mig, i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya començarà a fer el tràmit de recollida de sol·licituds i sorteig sis mesos abans que acabi la promoció. Tanmateix, segons Maica Ribas, tècnica de l’Oficina Local d’Habitatge, “es farà una normativa conjunta entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament d’Olesa per a la recollida de sol·licituds específiques per a aquesta promoció”.

En tot cas, per poder optar a un habitatge públic o en protecció, les persones han d’estar necessàriament inscrites en el Registre de Sol·licitants d’Habitatges en Protecció Oficial de Catalunya. Les persones empadronades a Olesa poden fer-ho directament a través de l’Oficina Local d’Habitatge. Ribas ha explicat que “tot i que aquesta sol·licitud es pot fer per Internet, no és vàlida sense la presentació de la documentació corresponent” i hi ha afegit que “per aquest motiu, es recomana fer-ho mitjançant el registre general, presencialment a l’Ajuntament o bé a través de la seu electrònica, al web municipal”.

Alguns dels requisits per poder accedir-hi són estar empadronat a Catalunya (es pot sol·licitar habitatge a fins a tres municipis, independentment del lloc de residència); ser al Registre de Sol·licitants d’HPO; tenir necessitat d’habitatge i complir el límit d’ingressos que estableix la normativa. Si la persona compta amb un habitatge en propietat, haurà de justificar que no disposa de l’ús de l’immoble o bé té una incapacitat de mobilitat reconeguda que no li permet fer-ne ús.

La inscripció té una vigència de 12 mesos i, si durant aquest període, l’Agència de l’Habitatge no ha comunicat per correu postal certificat cap adjudicació, s’haurà de presentar una renovació de la sol·licitud. En cas de que la persona no prorrogui la inscripció, sí que es podria tramitar una nova sol·licitud però amb la conseqüent pèrdua d’antiguitat. Per tant, és important que les persones mantinguin les seves dades de contacte actualitzades.

Promoció d'habitatges de lloguer assequible a Olesa

Els 33 habitatges que l’Incasòl farà a Olesa estaran repartits en dos edificis. Cada edifici serà de planta baixa més dues plantes pis, i tindran una tipologia diferent ja que no ocupen un terreny pla. A un s’hi accedirà per la cara nord, mentre que l’altre, situat en una parcel·la de topografia irregular, tindrà dues plantes baixes: una que donarà al carrer de Josep Perpinyà i l’altre al carrer posterior, el Camí de la Flora.

Els habitatges, de 57 m² útils, tindran dos dormitoris, cuina semi-tancada, bany complet i dues terrasses exteriors en els extrems de l’habitatge, una d’ús privat i l’altre d’accés comunitari. Segons el projecte, tots els espais de la casa són comunicants i prescindeixen de passadissos. L’aparcament se situarà a la planta soterrània.

L'Habitatge de Protecció Oficial al municipi

L’Ajuntament gestiona 31 habitatges de propietat municipal, l’adjudicació dels quals es fa a través del Reglament per a la cessió temporal d’habitatges mitjançant un contracte de lloguer.

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya gestiona 128 habitatges a Olesa de Montserrat. Per a poder optar-hi, cal estar inscrit al Registre de Sol·licitants d’Habitatges amb Protecció Oficial.

Per a la propera adjudicació d’habitatges protegits al sector del carrer Indústria, serà imprescindible estar degudament inscrit al Registre de Sol·licitants d’Habitatges amb Protecció Oficial.

Per a habitatges protegits a l’àrea de Cal Candi, actualment no hi ha cap previsió de tenir una promoció construïda a mig termini, fet pel que les persones interessades només poden gestionar la inscripció al Registre de Sol·licitants d’Habitatges amb Protecció Oficial.