25/03/22

Cinc detinguts a Olesa per pertinença a un grup criminal que concertava matrimonis amb ciutadans estrangers per regularitzar-ne la situació

L’operatiu conjunt de Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional ha permès desarticular el grup, format per set persones, cadascuna de les quals tenien una funció perfectament definida.

Image
primer pla policia posant manilles a un detingut

Agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Martorell, conjuntament amb la Policia Nacional van detenir el 16 de març quatre homes i tres dones, d’edats compreses entre els 19 i els 61 anys, com a presumptes autors d’un delicte de matrimonis forçats, coaccions, contra els drets de ciutadans estrangers i per pertinença a grup criminal. Cinc de les persones detingudes són d’Olesa.

La investigació es va iniciar a principis de gener quan la Unitat d’Investigació de la comissaria de Martorell va tenir coneixement que dues noies, amb discapacitat intel·lectual, havien estat obligades a casar-se amb dues persones que no coneixien i de nacionalitat estrangera, a canvi d’una retribució econòmica.

Les primeres gestions de la investigació va permetre identificar dues persones que presumptament es dedicaven a captar dones inicialment disposades, a canvi de diners, a constituir-se com a parella de fet amb homes estrangers extracomunitaris, que volien regularitzar la seva situació administrativa a l’Estat espanyol. D’aquesta manera, vulneraven la legislació específica en matèria d’estrangeria. A més, si posteriorment a la constitució de la parella de fet fraudulenta les dones volien desdir-se’n, rebien coaccions per part dels captadors del grup criminal.

Els investigadors també van constatar que el grup estava format per una tercera persona que era l’encarregada del contacte amb els estrangers que volien regularitzar la seva situació legal al territori. Així mateix, també s’encarregava de gestionar la notaria on es formalitzaven les parelles de fet i de contactar amb les persones que permetien empadronar a les parelles de fet en els seus domicilis.

Durant la investigació, i gràcies als òrgans de coordinació policials existents, es va comprovar que la investigació portada a terme des de la comissaria de Martorell tenia coincidències amb una de liderada pel Cos Nacional de Policia. En aquest punt, i després de la posada en comú de tota la informació disponible, des de Mossos es va decidir crear un equip conjunt d’investigació amb la Policia Nacional.

Durant aquesta segona fase d’investigació, els agents van aconseguir constatar que en tres domicilis d’Olesa de Montserrat i un de Martorell s’havien empadronat fictíciament un alt nombre de persones, coincidint el mateix dia de l’empadronament un home estranger i una dona espanyola i que, el mateix dia de l’empadronament, es constituïen com a parella de fet en una notaria d’Igualada. L’endemà de la constitució de la parella de fet, la persona estrangera abandonava Catalunya en direcció a un país de la Comunitat Econòmica Europea.

Finalment, els dies 16 i 17 de març la investigació conjunta va concloure amb la detenció de les persones que conformaven el grup criminal. En total es van detenir set persones, entre l’organitzador del grup, les que captaven dones per casar-se i les que permetien que s’empadronessin en els seus domicilis. Cinc de les persones detingudes són d’Olesa. La investigació ha pogut determinar que, en total, s’havien constituït fraudulentament 14 parelles de fet.

Tots els detinguts tenien una funció clara en el grup i cadascuna de les gestions realitzades els hi reportava un benefici econòmic preestablert. Els arrestats van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar-ne la llibertat amb càrrecs.

Segons han informat des de Mossos d’Esquadra, la investigació continua oberta i no es descarten més detencions.