Olesa celebra el centenari de l'arribada del tren al municipi
L’entrada a l’estació d’un vagó de Ferrocarrils de la Generalitat dedicat a Olesa ha estat un dels moments especials de la jornada. Aquest vagó estarà en circulació durant sis mesos, promocionant el municipi
Festa gran a Olesa de Montserrat aquest dissabte amb la celebració dels cent anys de l’arribada del ferrocarril. L’Ajuntament d’Olesa ha commemorat l’efemèride amb un acte ple d’activitats familiars, l’arribada d’un vagó vinilat dedicat al municipi, una exposició i diferents actuacions. També s’ha celebrat un acte institucional amb parlaments de les autoritats com el conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernández.
L’acte ha arrencat cap a dos quarts d’onze del matí amb trenets tripulats pels menuts, que han estat funcionant fins al final de la jornada, i una xocolatada popular en què s’ha obsequiat els participants amb un got del centenari. A la plaça Doctor Fleming també s’ha pogut veure l’animació d’Oriol Garrido, vestit de cap d'estació de l'època (anys 20). Posteriorment, ha arribat l’actuació de l’Esbart Olesà amb la mostra de ball “Balneari” de Montserrat, un espectacle que ha convidat el públic a relaxar-se amb el carismàtic i abandonat Balneari de la Puda.
Al migdia han arribat les autoritats convidades a la commemoració com l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera; la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà; i el conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernández. Ho han fet a temps per viure un dels moments més especials de la jornada: l’entrada a l’estació d’un vagó de FGC dedicat a Olesa i vinilat amb imatges antigues de l’estació i d’altres actuals del municipi. Una de les peculiaritats d’aquest vagó és que estarà en circulació durant sis mesos, donant a conèixer i promocionant turísticament Olesa. Tot seguit, les autoritats han contemplat l’exposició “100 anys dels ferrocarrils catalans” present a l’interior de l’estació, seguint les explicacions de Toni Gras, responsable de planejament i patrimoni històric ferroviari.
Superat el migdia ha arribat l'acte institucional a la plaça de Doctor Fleming, amb els parlaments de les autoritats convidades. La presidenta de FGC, Marta Subirà, ha afirmat que cent anys “no es fan cada dia i la fita de l’arribada del ferrocarril és molt rellevant”. Subirà ha afegit que tots els projectes relacionats amb la línia Llobregat-Anoia com és la unió amb la línia Barcelona-Vallès amb el perllongament de la L8 a Plaça Espanya fins a Gràcia “permetrà que tots els usuaris de la línia puguin entrar a Barcelona de manera més cèntrica”.
Per la seva part, l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, s’ha mostrat agraït amb FGC pel vagó que farà promoció del municipi durant els pròxims mesos i ha destacat que l’arribada del ferrocarril “va ser sinònim de progrés i modernitat” i que actualment “els objectius són de mobilitat sostenible, amb l’ús del tren com a gran aliat”. Riera també ha reivindicat la necessitat d’aconseguir que els olesans “arribin directament al centre de Barcelona i no es quedin a Plaça Espanya”.
El conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernández, ha recordat que l’arribada del ferrocarril “va aportar transformació, benestar i prosperitat”. Fernández ha afirmat que avui el transport públic continua sent “una eina de competitivitat i cohesió territorial, sinònim de millor mobilitat i oportunitats per a tothom”. El conseller de Territori de la Generalitat ha assegurat que la inversió “de més de 300 milions d’euros” per connectar la línia del Vallès amb la del Llobregat-Anoia “millorarà el benestar de la gent, en favor de l’emergència climàtica”.
Durant la commemoració també s’ha fet el repartiment d'un llibret commemoratiu del centenari de FGC. Finalitzat l’acte institucional, l’alcalde i membres del consistori han acompanyat el conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, Juli Fernández, a l’Ajuntament per signar el llibre d'honor. El punt final a la jornada l’ha posat el grup de swing “The Lindy Hoopers” amb un repertori basat en temes dels anys 30 i 40, de solistes i orquestres de l’època del swing com Count Basie, Duke Ellington o Benny Goodman.
100 anys enrere
Va ser el 29 de març de 1922 quan va arribar el primer ferrocarril a la vila d’Olesa. El passatge del comboi inaugural era una important representació dels principals càrrecs polítics i empresarials del moment. Va sortir de Barcelona, i en arribar a l’estació d’Olesa, va tenir lloc l’acte oficial d’inauguració amb posterior visita dels passatgers a la Colònia Sedó. El passat mes de març, coincidint amb el centenari de l’efemèride, l’Ajuntament d’Olesa va organitzar una exposició i una conferència a la Biblioteca Santa Oliva i es va presentar el llibret commemoratiu repartit aquest dissabte.