19/08/21

El Grup Capreolus capta imatges de diferents mamífers carnívors presents als boscos d'Olesa

El projecte forma part d'un estudi del Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya de la Institució Catalana d'Història Natural per determinar quin és l'estat poblacional de les diferents espècies de mamífers que podem trobar a Catalunya.

Image
Captura de fotografia d'una guineu

El Grup Capreolus (Grup de Recerca i Natura d’Olesa de Montserrat) ha captat imatges de teixons (Meles meles), guineus (Vulpes vulpes), fagines (Martes foina) i genetes (Genetta genetta) al terme municipal d'Olesa en el marc d'un estudi que està realitzant sobre els mamífers del municipi, concretament, dels mesocarnívors que són aquells animals que s'alimenten generalment de carn però que de tant en tant també s'alimenten d'invertebrats, fongs, fruits, etc.

Àlex Benítez, membre del grup i un dels coordinadors del projecte, juntament amb Joan Soler, Biel Montoro, Jordi Cerdeira i Francesc Serradó, ha explicat que "mitjançant un seguit de càmeres trampa que tenim repartides per arreu de l'entorn natural del municipi, estem intentant esbrinar quin és l'estat poblacional de les diferents espècies de mamífers que podem trobar a Olesa. L'objectiu és conèixer quines espècies tenim i quines són les seves densitats poblacionals i distribucions".

Capreolus està estudiant les espècies de mamífers com cabirols, senglars, guineus, fagines, genetes, teixons, mosteles i esquirols. "Són les especies que poden detectar les càmeres i un cop tinguem les dades, amb l'ajuda de Felis, les analitzarem estadísticament i publicarem els resultats" explica Benítez.

Aquest estudi es va iniciar l'any passat i forma part del projecte del Grup Felis-ICHN, un grup de treball vinculat a la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), que promou el coneixement sobre els mamífers carnívors de Catalunya per millorar-ne l’estat de conservació.

Exemplars de llúdriga a la riba del Llobregat

Fa uns mesos aquest grup també va aconseguir enregistrar per primera vegada la llúdriga a Olesa. Van fotografiar i gravar diversos exemplars d'aquesta espeècie a la riba olesana del riu Llobregat, el que confirma la seva presència a la zona sud de Montserrat i serveix com a indicador de la bona qualitat del riu.

Aquesta va ser una troballa important, ja que era el primer cop que es fotografiava la llúdriga al terme municipal d’Olesa. Les imatges van permetre concloure que aquest animal està ben establert a la zona, ja que en una de les gravacions es van veure instantànies d’una femella, probablement embarassada. A més, també es van enregistrar filmacions del que semblava ser una parella adulta interactuant per la zona, això indica que la llúdriga ocupa aquest tram del Llobregat i que Olesa formaria part del seu territori de cria.

El grup Capreolus (Grup de Recerca i Natura d’Olesa de Montserrat) és un grup naturalista format fa aproximadament dos anys que es dedica a la recerca, conservació i divulgació del patrimoni natural d’Olesa. És una secció de l’entitat Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, i ha pogut dur a terme els estudis de fauna salvatge amb càmeres trampa gràcies a la col·laboració del departament de Medi Ambient de l’Ajuntament.