Un brot per covid-19 provoca un fort increment del nombre de grups escolars confinats a Olesa
S’han fet les actuacions corresponents amb tots els grups afectats, de l'institut Daniel Blanxart, d’acord amb les directrius del departament d’Ensenyament i el Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC). Avui s'han realitzat noves proves PCR i es resta a l’espera sobre l'evolució clínica i resultats en els propers dies. També s’ha procedit a fer desinfecció del centre.
Un brot de positius per covid-19 que ha afectat alumnes i membres del professorat de l’institut Daniel Blanxart ha obligat a confinar una quinzena de grups del centre educatiu, seguint el protocol establert pel departament d’Educació i les indicacions del Servei d'Urgències de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (SUVEC), amb el qual el CAP va contactar de seguida que es va detectar el brot. S'estan fent proves PCR a l’alumnat i professorat que ha estat en contacte amb els positius i des del CAP Olesa s’està fent seguiment de l'evolució clínica dels casos i dels resultats dels tests realitzats.
La regidora de Salut Pública d’Olesa, Ada Agut i Domènech, ha explicat que de tots els casos positius “es farà, com és habitual, el corresponent rastreig de contactes, per tal que el CAP pugui fer seguiment del brot i que pugui quedar controlat”.
Per la seva banda, el director de l’institut Daniel Blanxart, Xavier Favà, ha detallat que el brot de positius sobretot ha afectat els grups de segon d’ESO, i ha assegurat que “en cap cas, el brot s’ha generat a dins el centre”. Segons Favà, “els centres educatius som llocs segurs, seguim un protocol estrictes per evitar contagis, com l’ús de mascareta, la ventilació o la separació d’espais de pati per grups, i per això podem patir un brot però no generar-lo, com ha confirmat el propi SUVEC”. En aquest cas, el director de l’institut Daniel Blanxart ha apuntat que els alumnes dels grups afectats han admès haver tingut trobades durant el cap de setmana, que podrien haver fet escampar el contagi entre l’alumnat.
Per aquesta raó, tant la regidora de Salut Pública, Ada Agut, com el director de l’institut Daniel Blanxart, Xavier Favà ha fet una crida a la responsabilitat de l’alumnat i les seves famílies, per tal que les mesures estrictes que joves i adolescents acompleixen dins els centres educatius “també les compleixin quan són fora”. Ada Agut ha insistit que “el mes vinent farà un any que va esclatar la pandèmia i és normal que la gent estigui cansada d’unes mesures de protecció que tothom coneixem i que és important que seguim aplicant”.
Paral·lelament a les proves PCR i confinament dels grups afectats del Daniel Blanxart, també s’està fent la neteja i desinfecció del centre amb una empresa especialitzada en desinfecció covid, a càrrec del departament d’Educació. De fet, la neteja i desinfecció a l’institut Daniel Blanxart ja estava prevista tenint en compte que és centre de votació a les eleccions d’aquest diumenge. La neteja es farà a tots els centres de votació abans de diumenge, durant la jornada electoral, i l’endemà de les eleccions.
Tot i la desinfecció especial feta a l’institut Daniel Blanxart, i com a mesura de precaució, també s’ha decidit canviar l’espai del centre que acollirà les meses electorals. Segons ha explicat Xavier Favà, en comptes de ser al gimnàs, s’habilitaran dues aules-taller que hi ha a un mòdul separat de l’edifici principal.
Precisament, el CAP també ha realitzat proves PCR entre les persones designades per ser membres de mesa a les eleccions que han donat la seva autorització, ja que la prova és voluntària. De les 136 persones citades s’han fet la prova 91 persones.
Situació de la pandèmia a Olesa
El portal dadescovid.cat indica que la taxa de risc de rebrot per covid-19 a Olesa de Montserrat s’ha incrementat una mica respecte als darrers dies, segurament com a conseqüència del brot detectat al Daniel Blanxart. En qualsevol cas, la taxa de rebrot és inferior a la mitjana de Catalunya.
L’índex és de 314 i l’anomenada Rt (velocitat de transmissió) ha passat a ser de 1,07. El percentatge de PCR positives és del 4,78%, i la mitjana d’edat de les persones infectades és de 38 anys.
El portal també indica que 648 persones ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19, i 489 persones la segona dosi. Entre les persones que ja han rebut la segona dosi de la vacuna de Pfizer-Biontech hi ha el personal del CAP Olesa. Les primeres vacunes es van subministrar a personal i interns de les residències d’Olesa. Properament es farà la vacunació dels membres del cos de la Policia Local.
Segons les dades facilitades pel CAP Olesa, del 4 al 9 de febrer, el CAP va realitzar 108 PCR, de les quals 21 van ser positives; i 221 tests d’antígens (molt més ràpids), dels quals 18 van ser positius. Des que va assumir la realització de les proves PCR, el passat 11 de maig, el CAP ha realitzat ja 9.292 PCR, i des del 2 de novembre, 2.679 tests d’antígens. Actualment, a Olesa hi ha 79 casos positius per covid-19 amb seguiment domiciliari.
Des de l'Hospital comarcal de Martorell han informat l'Ajuntament que hi ha una persona d’Olesa ingressada.
Quant a les residències d'Olesa, i segons la classificació amb codi de color de la Generalitat, totes sis són verdes (és a dir, no tenen cap positiu). Enllestida la vacunació de la segona dosi a les residències, que permet tenir pràcticament el 100% de persones residents vacunades, es continuen fent cribratges setmanals al personal de les residències, alternant PCR i tests d’antígens.
Pel que fa a les escoles i instituts del municipi, a data d’avui, a banda dels 15 grups confinats a l’institut Daniel Blanxart hi ha dos grups més confinats en dues escoles més.
Les dades sobre la incidència de la pandèmia a tots els municipis de Catalunya es poden consultar al portal web dadescovid.cat; mentre que la situació a les escoles es pot fer al portal http://educacio.gencat.cat/ca/actualitat/escolasegura/tracacovid/dades-covid19-centres/#/