Bon balanç de la Festa dels Miquelets 2021 per part d'organització i Ajuntament

La batalla entre els Miquelets de l'Ermengol Amilll i l'exèrcit borbònic i l'homenatge al Memorial 158 han estat dos dels actes destacats.

Image
Miquelets al parc municipal al costat de l'ajuntament

“Viurem lliures o morirem!”. “Sant Jordi! Firam firam!” Aquests són els crits de guerra que es van poder sentir aquest cap de setmana en moltes ocasions pels carrers del nucli antic d’Olesa, durant la celebració de la Festa dels Miquelets 2021. Desenes d’integrants dels grups de recreació històrica, encapçalats per Miquelets de Catalunya i el regiment olesà de fusellers de muntanya Josep Vilar i Ferrer i moltes persones de dins i fora del municipi han gaudit plenament d’un cap de setmana en el qual Olesa fa un veritable salt en el temps, fins al segle XVIII.

El president de l'associació La Festa del Miquelets, Adrià Carreras, fa una valoració molt positiva de la festa d'enguany "teníem molta por perquè no sabíem si d'un dia per l'altre podrien canviar les restriccions pel tema de la pandèmia i afectar tota la programació però al final tot ha sortit bé. Aquesta ha estat una edició d'impàs, entre la de fa 2 anys que es va fer amb totes les activitats, i la propera, que esperem que també es pogui fer així. Estem contents perquè molta gent ens ha felicitat i s'ha mostrat interessada en participar en les properes edicions de la festa que esperem sigui més gran".

La festa va arrencar divendres a la tarda amb l'acte de presentació de les activitats, a l'Auditori de la Casa de Cultura. El president de l'associació, Adrià Carreras, va destacat els principals actes previstos, i l'autor del cartell d'enguany, Edu Polo, va explicar en què es va inspirar per fer la seva obra. Tot seguit va arrencar la conferència "Ressuscitant l'Olesa de 1714: arxius i reconstrucció històrica", a càrrec de l'historiador Oriol Dinarès.

I a la nit, una cinquantena de persones van tenir l'oportunitat de conèixer els fets curiosos de la història de la vila d'Olesa gràcies a la ruta per l'Olesa fosca i misteriosa. La ruta va començat a la Plaça Nova i va desvetllar curiositats (crims, suposats miracles, enfrontaments, troballes...) ocorregudes a diferents indrets del nucli antic. Durant l'activitat els participants es van trobar amb els miquelets que feien la ronda nocturna. També van poder visitar el campament de l'exèrcit català del segle XVIII, ubicat al pati de Cal Puigjaner, on va finalitzar l'activitat, guiada amb mestria i bon humor pel president de l'Associació La Festa dels Miquelets, Adrià Carreras.

En aquesta línia també s'ha manifestat l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, que ha destacat "la importància de comptar amb una associació que any rera any es renova, se supera i sap adaptar-se a les circumstàncies" i de la programació ha volgut destacar "la recreació del Campament dels Miquelets que es va fer dins de l'edifici de Cal Puigjaner, i també l'esforç en les recreacions a peu de carrer i a les visites guiades que han tingut molt d'èxit".

Dissabte, ja de bon matí el mercat barroc amb productes d’artesania i de la terra va traslladar diferents carrers del nucli antic d’Olesa en una vila del segle XVIII, fins a una època en guerra, la Guerra de Successió, que va tenir a Olesa esdeveniments crucials. Al mercat barroc s'hi podien trobar productes artesanals i d'alimentació de la comarca, en un espai ambientat a inicis del segle XVIII, que incloïa també una mostra d'oficis antics. La canalla també va poder gaudir a la placeta de Joan Povill de jocs gegants tradicionals. 

Les activitats de dissabte van arrencar amb la passejada pel nucli antic "Olesa i la Guerra de Successió", que va permetre descobrir com afectava el context de la Guerra de Successió a Olesa. La passejada, a càrrec d'Oriol Dinarès, es va repetir diumenge. 

Ja a la tarda de dissabte, els olesans i olesanes van poder reviure la vida quotidiana de la societat local al segle XVIII, amb l'activitat "Olesa de Montserrat, una vila catalana al 1700", que també es va fer diumenge a la tarda.

Tot seguit, va tenir lloc l'acte institucional d'ofrena al Memorial 158, en honor al 158 soldats austriacistes morts a Olesa durant la Guerra de successió. L'acte va estar presidit per l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, i va comptar també amb el president de l'Associació La Festa dels Miquelets, Adrià Carreras. 

Precisament, el Memorial 158 va ser la llavor de la Festa dels Miquelets. Memorial 158 és el nom del projecte proposat l’any 2008 per l'Arxiu Parroquial, amb el qual l'Ajuntament d'Olesa va voler homenatjar els 158 soldats del bàndol austriacista que durant la guerra de Successió van morir a Olesa. Van ser soldats sobretot alemanys, però també austríacs, suïssos, portuguesos, flamencs i catalans, tots morts a Olesa i enterrats al fossar de l'església d'Olesa. Si bé ja era conegut que hi havia soldats estrangers enterrats al fossar de l'església, no se sabia el nombre exacte ni molts dels noms, i tampoc la procedència. Feta la investigació per part del responsable de l’Arxiu Parroquial, en honor a aquests 158 soldats, homes i dones, es va erigir el tòtem Memorial 158, ubicat just al solar que ocupava l’antic hospital d’Olesa, on van morir alguns d’aquests soldats.

El regidor de Cultura, Xavier Rota, destaca "la importància d'aquesta festa que va començar l'any 2008 i de la que ningú va pensar que arrelaria amb tanta força. L'homenatge del Memorial 158 és l'acte central perquè va ser el primer acte de la Festa dels Miquelets, l'acte embrionari".

En la inauguració del Memorial 158, l’any 2008, hi va participar un grup de recreació històrica de Manresa que va ser el nucli fundador de Miquelets de Catalunya amb el seu regiment de línia de la Diputació General. El 2010, uns quants olesans i olesanes decideixen crear el regiment de fusellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer, associat a Miquelets de Catalunya. I el que havia nascut com a Memorial 158, va esdevenir en la Festa dels Miquelets.

Durant l'homenatge al memorial 158, el president de l'Associació Cultural La Festa dels Miquelets, Adrià Carreras, va destacar el caire històric de la festa i va agrair la participació de totes les persones que fan possible la Festa dels Miquelets en una edició d'enguany que es considera d'impàs, donades les circumstàncies per la pandèmia, i que s'espera pugui ser millor i més gran en l'edició de l'any vinent.

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, va reivindicar la necessitat d'honorar els 158 soldats, homes i dones, del bàndol austriacista morts a Olesa durant la Guerra de Successió, i va destacar que si bé a través de documentació d'arxius "no podem saber quins eren els seus sentiments, ens ho podem imaginar, perquè la presa de decisions i la recerca de diàleg d'ara no s'allunya gaire a com es devia fer fa 300 anys".

Durant l'acte també va tenir lloc l'entrega de la flama dels Miquelets —símbol de la vivència de La Festa— a una integrant de la Lleva de la Carbasseta, que enguany ha estat Júlia Pujol.  

Tot seguit, es va fer l’ofrena floral al tòtem del memorial 158, per part de l’Ajuntament d’Olesa i la secció local d'Òmnium Cultural. Després, tots els presents van cantar Els Segadors i es va fer la salva final d’honor. 

Minuts després va tenir lloc un dels actes centrals de la Festa dels Miquelets, la recreació del combat succeït a finals del mes de juliol del 1714  a prop d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic. La batalla va tenir com a escenari el Parc Municipal, després que els darrers anys es fes als terrenys de Cal Candi. Després d’una intensa batalla, amb “morts” en els dos bàndols i molta pólvora gastada, l’exèrcit borbònic es va rendir i els miquelets van poder capturar el sanguinari capitost borbònic conegut com a “capitán Maria”.

La jornada de dissabte de La Festa dels Miquelets va finalitzar amb el sopar popular i el concert de folk al Parc Municipal. El concert va anar a càrrec del grup Corrandes són corrandes, que va oferir una sessió de música tradició i cançó improvisada. Les persones participants al sopar van pogut gaudir del menú a base d'amanida de tomàquet i olives, mongetes guisades, botifarra, coca amb moscatell, vi i aigua, i van rebre el bol de la festa.

Ja diumenge, l'acte central va ser la batalla urbana pels carrers de darrere l'església i l'ajusticiament del Capitán Maria, afusellat enmig dels aplaudiments de les persones assistents.