14/04/21

La biblioteca Santa Oliva incorpora el nou catàleg col·lectiu Atena d'accés als fons de totes les biblioteques de Catalunya

El servei permet a les persones usuàries demanar qualsevol llibre o document des de qualsevol biblioteca o dispositiu, i escollir on volen rebre la petició en préstec.

Image
Interior de la biblioteca d'Olesa

La biblioteca Santa Oliva ha incorporat el nou catàleg col·lectiu Atena, que inclou els fons de totes les biblioteques públiques de Catalunya. El catàleg unifica els catàlegs de les 227 biblioteques i els 10 bibliobusos de la Diputació de Barcelona amb els de les biblioteques públiques de Girona, Tarragona, Lleida i les Terres de l’Ebre. El servei permet a les persones usuàries demanar qualsevol llibre o document des de qualsevol biblioteca o dispositiu, i escollir on volen rebre la petició en préstec. La directora de la biblioteca Santa Oliva, Marta Puig, ha destacat que la posada en marxa del nou catàleg Atena és “un pas endavant per impulsar el servei de biblioteques públiques a nivell de Catalunya”.

El catàleg Atena permet a qualsevol persona saber a quantes biblioteques d’arreu de Catalunya està disponible un títol concret. Fins l’entrada en funcionament d’aquest catàleg, des d’Olesa de Montserrat només es tenia accés al catàleg Aladí, que donava accés als documents de les biblioteques de la Diputació de Barcelona.

El nou catàleg compartit Atena és un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, que agrupa els fons dels catàlegs Aladí i Argus en una interfície comuna, que fa de passarel·la entre els dos catàlegs. Atena agrupa els registres d’una i altra banda, els fusiona i els mostra conjuntament. D’aquesta manera els usuaris poden consultar, amb una sola cerca, el fons de qualsevol biblioteca o bibliobús del sistema de lectura pública de Catalunya i poden demanar documents de qualsevol biblioteca perquè els hi portin a la biblioteca de la seva localitat. Facilita l’accés a més de 1.200.000 títols diferents i a més de 15 milions de documents. Només a la biblioteca Santa Oliva la població té a la seva disposició 40.000 documents.

La Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació de Barcelona està formada per 227 biblioteques i deu bibliobusos que donen servei al 98% de la població de Barcelona i amb un fons de més de 10 milions de documents. Aquesta xarxa de biblioteques té més de 2,7 milions d’usuaris amb carnet.