Avui es commemora el trentè aniversari de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura franquista
Avui divendres, 3 d'abril, es compleixen exactament 30 anys de les primeres eleccions municipals de la democràcia. Coincidint amb aquesta efemèride, l'Ajuntament d'Olesa ha aprovat per unanimitat una moció de commemoració, en què el consistori es compromet a posar la bandera de la ciutat al balcó de l'Ajuntament el dia 19 d'abril, data en què es van constituir els primers ajuntaments democràtics. També es compromet a organitzar jornades de portes obertes al consistori i als edificis emblemàtics de la ciutat; editar material divulgatiu i exposicions informatives sobre els 30 anys d'ajuntaments democràtics. Un dels acord més importants també és demanar a la Generalitat que concedeixi la Creu Sant Jordi a l'abrerenc Manuel López Lozano, que va ser el primer alcalde democràtic d'Abrera durant el mandat 1979-1983.
La moció aprovada al darrer ple destaca que, després de 30 anys d'ajuntaments democràtics, tant els que van assumir les responsabilitats de la gestió municipal aquell 1979 com els que ho han anat fent al llarg d'aquests 30 anys ho han fet des de la vocació de servei públic i l'entrega per complir amb les noves necessitats de la ciutadania. Segons la moció, el 30è aniversari de la democràcia local és potser una bona oportunitat per reconèixer especialment la tasca desenvolupada per aquells que van constituir els primers consistoris, i que en un moment tan complicat com el que s'obria, van construir de zero el que han estat les bases per a tota la feina posterior.
Precisament, una d'aquestes persones va ser l'abrerenc Manel López Lozano, que va ser alcalde d'Abrera durant el mandat 1979-1983, però que va continuar treballant-hi, com a regidor, fins l'any 2005. I és que, per a molta gent, l'exalcalde abrerenc ha esdevingut un símbol de la transició política i una motivació per a molts companys i companyes de l'època.
El 30 de juliol de 1979, Manel López Lozano va ser ferit per un impacte de bala de la Guàrdia Civil mentre feia de mediador en un conflicte laboral en una empresa del polígon industrial Can Sucarrats, i a causa de l'impacte va quedar postrat en una cadira de rodes.
Prenent la figura de López Lozano com un exemple, la Federació de Municipis de Catalunya i l'associació de Municipis i comarques han proposat nomenar l´exalcalde d´Abrera, a la Creu de Sant Jordi. A aquesta iniciativa s'hi ha sumat diferents municipis del Baix Nord, entre ells Olesa, en la moció aprovada per unanimitat en el darrer ple.
Amb l'objectiu de commemorar també des d'Olesa Ràdio els 30 anys d'Ajuntaments democràtics, hem parlat amb qui ha esdevingut un símbol d'aquesta efemèrides, i per a qui els municipis catalans demanen la Creu Sant Jordi, l'exalcalde d'Abrera Manel López Lozano. Lopez, ha manifestat la seva satisfacció per aquesta proposta dels ajuntaments catalans.
Per entendre millor la figura de Lopez Lozano, repassem breument la seva carrera política a l'Ajuntament d'Abrera:
Manel Lopez Lozano va ser escollit alcalde en aquelles mítiques primeres eleccions municipals, celebrades el 3 d'abril de 1979, però anteriorment Lopez Lozano ja hi era a l'ajuntament. Es va presentar l'any 1973 com es podia presentar aleshores, pel Terç Familiar.
Posteriorment arribaven les primeres eleccions democràtiques, i Manuel Lopez Lozano es presenta per la que van denominar “Entesa Municipal d'Abrera”. Unes eleccions històriques pel país, que es van viure amb una gran il·lusió entre tota la ciutadania i també entre tots aquells que formaven part de les diferents llistes electorals.
Només però tres mesos després de ser escollit alcalde, i enmig de la il·lusió per dur a terme un profund canvi en l'Abrera de 1979, una població que contava llavors amb uns 3.000 habitants, Lopez Lozano va viure un episodi de la seva vida especialment rellevant, i que posa de manifest que la dedicació a la vida política municipal, va tenir un alt preu: fent de mediador en un conflicte laboral rep un impacte de bala que el deixa postrat en una cadira de rodes.
El 30 de juliol de 1979, Lopez Lozano reunit en la comissió de govern, va rebre la visita de representants de CCOO que reclamaven la presencia de l'alcalde per mediar en un conflicte laboral entre l'empresa K-MOBEL i els seus treballadors. I és que el conjunt de treballadors de l'empresa, que duien setmanes sense cobrar, van retenir com a mesura de pressió i davant la desesperació pels fets, dos administratius i un gerent a l'interior de l'empresa. Davant aquesta situació, la Guàrdia Civil va rodejar l'empresa amb una trentena d'efectius. Un conflicte de difícil solució pel recent estrenat alcalde, ja que entre altres, segons Lozano, en aquella època no es podia conèixer quina resposta podia donar la Guàrdia Civil a la mesura de pressió plantejada pels treballador.
Segons Lozano explica al llibre “Peatones de la historia del Baix Llobregat”, el Guàrdia Civil que va fer el tret aquell dia, i que el va deixar en cadira de rodes, només va ser condemnat a una pena de 30 dies d'arrest menor. Una decisió, la del jutge, que segons Lozano va ser frustrant i que no li va fer PERÒ replantejar la seva dedicació a la política. De fet, la seva dedicació a la política local va ser fins el 2005.
(Font: Olesa Ràdio – 90.1FM) - Apunta't al podcast de la ràdio: www.olesaradio.tk
Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font.