17/08/23

El perfil de l’Ajuntament d’Olesa a la plataforma Wikiloc compleix el seu primer aniversari

Des de la seva inauguració, el perfil de Wikiloc de l'Ajuntament ha guiat a locals i visitants a través de 31 rutes fascinants i ja compta amb més de 300 subscriptors.

Image
Pantalla d'un mòbil consultant el perfil de l'Ajuntament d'Olesa a la plataforma Wikiloc

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat està compromès en la promoció de les riqueses naturals i culturals de la vila. Les sortides guiades organitzades des del 2015 han estat una part integral d'aquesta tasca. I en aquest marc, fa un any, es va prendre un pas més per oferir als residents i visitants una manera més independent d'explorar, creant perfil a la plataforma Wikiloc.

Audio file

Wikiloc és una plataforma catalana ben coneguda i àmpliament utilitzada a escala mundial. Es fa servir per descobrir i dur a terme rutes i passeigs tant per entorns urbans com, sobretot, naturals. Joan Soler, Guia de natura de l'Ajuntament, explica que "per gaudir de totes les opcions que ofereix l'aplicació a l'hora de seguir una ruta, cal adquirir les opcions premium. Però l'Ajuntament va apostar per una tipologia de compte que permet oferir en obert totes les rutes publicades en el seu perfil estiguessin sense cap càrrec addicional". Això ha permès que tots els usuaris puguin gaudir de les característiques úniques de la plataforma, com el seguiment en viu i els punts d'interès destacats al llarg de les rutes del perfil municipal.

Audio file

Rutes per a tots els gustos

Amb 31 rutes diverses, el perfil de Wikiloc de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ofereix opcions per a tothom. Aquestes rutes es divideixen en tres categories principals: itineraris del Voltem Olesa (rutes urbanes), itineraris per l'entorn natural i itineraris urbans temàtics. Això permet que la gent gaudeixi d'itineraris històrics i culturals, així com de l'exploració de la natura.

Soler apunta que "cada ruta ve acompanyada d'informació essencial com la distància, la dificultat i el desnivell". L'aplicació també es proporciona una descripció general del que es pot esperar al llarg de la ruta i notifica a l'usuari quan arriba a punts destacats com informació d'interès, trams complicats, etc.

Audio file

En el transcurs d'un any, el perfil de Wikiloc de l'Ajuntament s'ha aconseguit un impacte notable. Amb més de 300 usuaris que segueixen el perfil, les rutes municipals han generat un total de 460.000 visualitzacions i quasi 700 descàrregues. Això significa que les rutes promocionades han estat vistes tant per seguidors del perfil com per usuaris no seguidors.

Durant aquest any, les rutes estrella han sigut les dels 7 Balcons de Montserrat, la Travessa d'Olesa a Montserrat i la de les 3 Ermites. Per al Guia de natura de l'Ajuntament això significa que "el que més atrau a la gent són les rutes per entorns naturals tipus travessa i que, alhora, et permeti aturar-te i descobrir el patrimoni olesà". De cara al futur, el departament vol apostar per ampliar el nombre de rutes temàtiques, enfocant-les en la descoberta del patrimoni arquitectònic i cultural urbà.

Seguretat i responsabilitat

En els darrers dies, la Generalitat de Catalunya ha arribat a un acord amb Wikiloc i altres plataformes de geolocalització perquè primin les rutes oficials per tal de garantir un accés ordenat i més sostenible als espais naturals.

Tot i que la iniciativa va encarada a millorar la informació per arribar als espais protegits, s'espera que aquestes aplicacions també tinguin en compte possibles restriccions puntuals, com quan hi hagi alt risc d'incendi, i puguin indicar els períodes més sensibles per la flora i la fauna.

Aquesta mesura va en sintonia amb la resta de mesures que el Govern ha anat implementant per ordenar l'accés als parcs naturals i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d'acollida del medi natural.