13/07/22

L'Ajuntament d'Olesa estrena perfil a Wikiloc per donar a conèixer el patrimoni cultural i natural

Amb aquesta aplicació mòbil la ciutadania podrà resseguir diferents itineraris urbans i rurals de forma autoguiada amb explicacions sobre els punts d'interès patrimonial, cultural i natural.

Image
Imatge logo de wikiloc

Aquest mes de juliol, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat estrena perfil a la plataforma Wikiloc, que permetrà a tots els usuaris i usuàries amb un telèfon intel·ligent resseguir de forma gratuïta diferents itineraris del perfil de l’Ajuntament d’Olesa per donar a conèixer el patrimoni cultural i natural del terme municipal i promocionar el patrimoni local.

El Wikiloc de l’Ajuntament d’Olesa engega amb un total de 27 rutes al municipi que sumen un total de 218 quilòmetres. Hi ha diferents itineraris per l’interior del nucli urbà (2 recorreguts), rutes per l’entorn natural (16 recorreguts), els itineraris de Voltem Olesa (10 recorreguts) i altres recorreguts supramunicipals com senders de Petit Recorregut (PR) o Gran Recorregut (GR). Progressivament s’aniran incorporant noves propostes per gaudir del patrimoni local en l’entorn rural però també urbà, rutes adaptades per a la cadira Joëlette i també d’observació de la flora i fauna.

Joan Soler, Tècnic en Sistemes d'Informació Geogràfica i Guia de Natura i rutes de l’Ajuntament d'Olesa, explica que “l’aplicació permet seleccionar un itinerari i resseguir-lo de forma autoguiada. A la pantalla es pot veure el recorregut a seguir sense pèrdua i, a més, informa i avisa mitjançant sistemes sonors de punts d’interès durant el recorregut”.

Aquests recorreguts del perfil de l’Ajuntament d’Olesa són elaborats pel departament de Gestió de l’Espai Públic i el servei d’activitats guiades, en col·laboració amb el departament de Salut Pública i de Promoció Econòmica i Turisme. “S’han confeccionat rutes per a tothom, amb diferents nivells de distància i dificultat per a que l’usuari o usuària pogui seleccionar el que millor li escaigui” explica Soler, i destaca que “amb la versió ORG del Wikiloc de l’Ajuntament, l’usuari que segueixi el perfil gaudirà també dels avantatges de la versió Premium de l’aplicació com fer un seguiment en viu a través de les xarxes socials o tenir més punts d’interès per exemple d’elements patrimonials”.  L'aplicació, de descàrrega per a Android i IOS, a més, permet estar puntualment informat de les rutes que s'incorporin si es marca l'opció de "seguir".

L’Ajuntament està obert a que la ciutadania proposi suggeriments d’itineraris o bé doni a conèixer indrets d’especial interès. “Volem que la gent hi participi i suggereixi rutes d’interès col·lectiu i que facin comentaris i aportacions” explica Soler. Es poden enviar les propostes al correu de rutes@olesademontserrat.cat.

Wikiloc és una aplicació que es suma al projecte de l’Ajuntament d’Olesa de fomentar la implementació de noves tecnologies i la transparència d’informació per a la ciutadania. Recentment l’Ajuntament ja va habilitar un geoportal amb informació cartogràfica per la consulta de dades d’interès col·lectiu.