L’Ajuntament d’Olesa rep una subvenció dels fons europeus de 1.860.000 euros per a l’ampliació de la Biblioteca Santa Oliva
El dimecres 29 de març es farà un acte informatiu a l’Auditori de la Casa de Cultura per explicar el projecte.
Nou pas per a fer realitat el projecte d’ampliació de la Biblioteca Santa Oliva. L’Ajuntament ha rebut rep una subvenció dels fons europeus per un valor de 1.860.000 euros que permetrà, en breu, licitar el projecte. L’alcalde, Miquel Riera, ha destacat que “Olesa és un dels pocs municipis catalans que ha aconseguit aquest ajut del fons europeus per a equipaments culturals”, i ha afegit que “ja es coneixia el projecte executiu i ara, amb l’adjudicació d’aquest import, l’Ajuntament ja pot iniciar la licitació de les obres”. Com que la subvenció va lligada al compliment d’uns terminis, la previsió és adjudicar l’obra entre finals d’aquest any o principis del 2024, ha avançat Riera.
Aquest és un projecte destacat per l’impacte que representarà al municipi i pel volum de recursos que s’hi destinaran. L’obra té un cost total de de 3,9 milions d’euros.
El camí per fer realitat l'ampliació de la biblioteca es va iniciar el 2015, arran un estudi que posava de manifest que l'equipament havia quedat petit, tant pel nombre d’usuaris que atén diàriament, com per les dimensions que n'hauria de tenir per un municipi de prop de 25.000 habitants. La biblioteca es va projectar als anys 90, segons els estàndards bibliotecaris del moment i les previsions de creixement del municipi, aleshores de 15.000 habitants. Transcorreguts més de 20 anys des de la seva creació, era necessària una ampliació i actualització de l’equipament per tal d’oferir un servei adequat a les necessitats de la ciutadania i adaptat a l’actual model de servei bibliotecari.
Amb aquest objectiu, l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va iniciar amb la Diputació de Barcelona un seguit de reunions per resoldre com abordar aquesta idea. El 2016 es va començar a treballar en un procés participatiu que va derivar en la redacció d’un Pla de funcionalitats, document clau per definir com havia de ser la futura biblioteca.
Un cop feta la convocatòria pública del concurs de projectes, un jurat d'experts va escollir unànimement la proposta guanyadora, que respon al concepte de biblioteca del segle XXI, de tot un conjunt de noves funcionalitats i activitats que es desenvolupen i que, amb la nova ampliació, s’aconsegueix tot l’espai necessari.
Per explicar al detall la fase constructiva del projecte, l’Ajuntament ha organitzat una sessió informativa oberta a la ciutadania que tindrà lloc el dimecres 29 de març, a les 19h, a l’Auditori de la Casa de Cultura.
Acte informatiu de la 2 fase de remodelació de l’avinguda de Francesc Macià.
D’altra banda, aquest dimecres 22 de març, es farà l’acte informatiu del projecte de construcció de la segona fase de l’avinguda de Francesc Macià, un dels principals eixos viaris d’Olesa.
Al 2016-17 es va començar a treballar en la redacció del projecte bàsic, hi va haver un procés participatiu i es va executar la fase central, que era la més complexa. Es va remodelar el tram comprès entre els carrers Mallorca i Jacint Verdaguer, la plaça de l’Oli i els laterals del Mercat Municipal i ara es farà la resta del tram d’aquesta avinguda, fins arribar a la rotonda dels Closos.
Redactat el projecte bàsic, faltava el projecte constructiu d’aquest tram, que és el que ara es presenta. Seguint el que ja s’ha fet en la primera fase, tindrà dos carrils de circulació i voreres més amples. Les de la banda sud tindran dos metres d’amplada i les de l’altra banda, quatre metres, amb prou espai per a una franja d’arbrat. Segons l’alcalde d’Olesa, “serà una avinguda més inclusiva, més accessible i, en definitiva, més amable”.
A la sessió informativa d’aquest dimecres, 22 de març, hi participarà l’alcalde, el cap d’Urbanisme, Josep Contreras, i l’arquitecte Barto Busom, de RGA Arquitectes, encarregats de redactar el projecte. La ciutadania podrà fer-hi consultes. Serà a les 19h, a l’Auditori de la Casa de Cultura.