L’Ajuntament reclama a Cuatro i El Caso.com la rectificació d’informacions falses difoses sobre presumptes casos d’assetjament a la policia local

L’Ajuntament emprendrà les accions legals pertinents per defensar la seva honorabilitat, si no rep una resposta positiva.

Image
Edifici nou de la policia en construcció

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat vol manifestar la seva enèrgica queixa al tracte i enfocament que el diari El Caso.com i el programa Cuatro al Día han donat de les denuncies presentades sobre presumptes casos d’assetjament laboral i sexual a la Policia Local.

En ambdós casos, la petició de rectificació enviada als dos mitjans es formula pel fet que l’Ajuntament ha estat objecte d’una informació falsa i esbiaixada al presentar com a fets provats unes acusacions que encara s’han d’enjudiciar.

El reportatge a El Caso.com presenta com a fets provats denúncies que encara s’han de jutjar

En el cas del reportatge publicat per El Caso.com, la versió dels agents que surten al reportatge es presenta com si allò que denuncien fossin fets provats, sense posar en dubte en cap moment aquesta versió. A l’article fins i tot s’arriba a afirmar: “de estas querellas, dos ya están ratificadas y tres están admitidas a trámite y pendientes de ratificar: se acusa a algunos altos cargos de la Policía Local de Olesa de Montserrat de acoso laboral y abusos sexuales a los agentes”.

L’Ajuntament nega rotundament que s’hagi rebut fins ara cap queixa, escrit o denúncia sobre cap cas d’abús sexual.

Al reportatge també afirmen que “desde los juzgados dieron la razón a los querellantes: el sargento y dos cabos de la Policía Local de Olesa de Montserrat eran los responsables de un delito de acoso laboral y abusos sexuales a varios agentes del cuerpo”. Una afirmació falsa, doncs el cas està pendent de ser jutjat.

El Caso.com també publica que “desde el Ayuntamiento del municipio, en vez de inhabilitarlos, les obligaron a pedir la baja y sus cargos fueron cubiertos por personas de confianza, que tenían un contacto estrecho con los acusados y que siguieron la misma línea de los anteriores policías, sometiendo al resto del cuerpo a un acoso laboral y unos malos tratos constantes, que recogen las otras tres querellas que están pendientes de ser ratificadas”.

L’Ajuntament en cap cas va obligar ningú a demanar la baixa, i tampoc s’ha procedit a cobrir els seus llocs per personal de confiança amb estret contacte amb els acusats, com afirmen.

També esmenten que un “expolicía de esta comisaría, en la que trabajó desde el 2006 hasta el 2019, explica que se vio obligado a pedirse la jubilación anticipada a causa del acoso laboral constante que sufría por parte de sus superiores, pero la gota que colmó el vaso fue cuando decidió investigar los presuntos maltratos de un superior y este le abrió un expediente disciplinario por no comunicarle que lo estaba investigando”.

Pel que fa a aquestes manifestacions, que el reportatge no posa en dubte en cap moment, ressenyem la sentència número 203/2019 de la Magistrada del Jutjat Contenciós Administratiu nº12 de Barcelona, que avala clarament la sanció que se li va imposar en via administrativa. La sentència diu que l’actuació de l’exagent, de la qual efectivament no va informar els superiors, es va fer amb l’única voluntat de perjudicar un altre agent del cos, “mogut per un ànim d’enfrontament laboral i personal”.

Petició de rectificació d’afirmacions llençades al programa Cuatro al dia

Quant a la peça emesa per Cuatro al día del passat 26 d’abril titulada “Policías que denuncian abusos de sus superiores. Hartos de ir a trabajar con miedo: malos tratos, acoso laboral y abusos sexuales, hablamos con ellos”, l’Ajuntament va rebre poques hores abans de l’emissió una petició de resposta a les manifestacions dels agents denunciants que feien referencia a casos d’abusos sexuals, i no només d’assetjament laboral i sexual. La resposta de l’Ajuntament va ser que les denúncies d’assetjament laboral i sexual s’estaven tractant a la comissió interna per a la prevenció i la detecció de situacions de discriminació i assetjament, a efecte de comprovar la veracitat i entitat dels fets denunciats. Ara bé, també indicàvem que l’Ajuntament d’Olesa NEGA ROTUNDAMENT que hagi rebut fins ara cap queixa, escrit o denuncia sobre cap cas d’abús sexual.

Cal destacar que en la peça televisiva es diu que les querelles presentades pels agents “se presentan por los delitos de acoso laboral, sexual, prevaricación, cohecho, malversación y falsedad documental”. Si el programa hagués contrastat la informació, com és obligat en l’exercici periodístic, sabrien que el juny de 2019 l’Ajuntament d’Olesa ja va informar que el jutjat número 1 de Martorell havia acordat el sobreseïment d’una part de la querella, concretament la referent a presumptes delictes de prevaricació, suborn, malversació i falsedat documental.

Per tant, queda demostrat que el programa Cuatro al Día va explicar una versió del cas que en cap moment va ser qüestionada i de la qual no van demanar documentació complementària. I de la versió de l’Ajuntament van extreure una frase, fora de context, que es va utilitzar per part del programa per acusar l’Ajuntament d’Olesa de “manipular”.

Per tot plegat, l’Ajuntament ha remès als dos mitjans una petició de rectificació de les informacions i afirmacions donades que no s’ajusten a la veritat o que es presenten com a fets provats.