L'Ajuntament d'Olesa habilitarà un espai d'acompanyament de dol perinatal del Cementiri de Can Singla
Avui 15 d’octubre és el Dia Mundial de la pèrdua gestacional o perinatal i l’Ajuntament s’hi suma a aquesta commemoració per visibilitzar aquesta situació.
El 15 de octubre se celebra el Dia Mundial de la Conscienciació i Visibilització de la Mort Gestacional, Perinatal i Neonatal, un dia simbòlic per al record per a l’acompanyament a les famílies en un dol encara poc reconegut socialment.
El dol gestacional, perinatal o neonatal fa referència a les pèrdues que tenen lloc durant l’embaràs, el part o pocs dies després del naixement. Malgrat l’elevat impacte emocional que suposen aquestes pèrdues, es tracta encara d’un dol molt silenciat socialment, fins i tot tabú, especialment en el cas de les pèrdues de gestacions inicials.
Per a fer visible aquesta situació, l’Ajuntament d’Olesa commemora aquest dia. El dol per la mort d'un fill o filla en qualsevol moment de l'embaràs o amb pocs dies de vida és un fet vital dolorós i sovint silenciat que afecta moltes famílies. “Les dades són esfereïdores: el 15% dels embarassos es trunquen durant el primer trimestre de gestació; anualment, al voltant de 3.500 embarassos de 15 setmanes o més són interromputs per anomalies fetals greus o incompatibles amb la vida, i gairebé 2.500 nadons moren en el període perinatal (entre la setmana 22 de gestació i els primers dies del naixement)” destaca Marc Serradó, regidor de Salut Pública.
Aquesta és una situació que es viu en silenci i les famílies que ho pateixen no tenen un espai institucional on plorar, recordar o anar a visitar aquesta pèrdua. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Olesa vol habilitar un espai físic de dol per a les famílies en el Cementiri de Can Singla. “Hi ha hagut veïns i veïnes d’Olesa que s’han posat en contacte amb l’Ajuntament per preguntar-nos si fèiem algun tipus d’acompanyament o si teníem previst disposar d’un espai d’acompanyament de dol perinatal. Això ens ha activat les alarmes i ens posem a treballar” explica el regidor de Salut Pública.
L’Ajuntament d’Olesa ja ha visitat l’espai de dol perinatal del cementiri de Martorell i s’ha reunit amb associacions que tenen com a objectiu donar a conèixer el dol perinatal i neonatal i oferir suport a aquelles persones que passen per aquest dol. Es tracta de les associacions Petits amb llum Qui som - Petits amb llum i Anhel Vallès Anhel - Associació de famílies en dol del Vallès (anhelvalles.org)
Serradó explica que “com a moments importants en la vida de molta gent pensem que l’Ajuntament, com a institució, ha de fer l’acompanyament. Ara a la tardor és previst fer una primera reunió amb les famílies afectades i fixar els objectius de com ha de ser l’espai, visitar el cementiri per decidir la millor ubicació, recollir propostes i a partir d’aquí treballarem en el disseny”.
En els darrers anys, la societat ha pres consciència de les conseqüències psicològiques d'aquesta experiència traumàtica i hi ha la necessitat de fer un acompanyament emocional a la família perquè pugui elaborar la pèrdua, a vegades menystinguda, i guardar-ne un record menys dolorós.