14/06/24

L’Ajuntament d’Olesa se suma al Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans

Entre els objectius està incrementar la consciència pública sobre la violència i l’abús contra la gent gran i per a fer visible,  la Torre del Rellotge estarà il·luminada de color verd des d’aquest divendres fins diumenge.

Image
Imatge de gent gran

L'objectiu és incrementar la consciència i l'abús a les persones grans

Cada 15 de juny se celebra el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans, entre els seus objectius, planteja incrementar la consciència pública sobre la violència i l'abús contra les persones grans, a més de promoure la investigació i la formació sobre aquesta qüestió.

Per fer visible aquesta reivindicació, des de l’Ajuntament d'Olesa s’il·luminarà de color verd la Torre del Rellotgedes d’avui divendres i fins a diumenge. També es fa públic el Manifest amb motiu del Diu de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans. El document, elaborat pel Consell de la Gent Gran de Catalunya, recull que l’abús i el maltractament cap aquest col·lectiu ha de ser una lluita de tota la ciutadania i de les institucions, i per això es demana prevenció i l’abordatge d’aquest fenomen formi part de l’agenda social i política. 

La regidora de Benestar Social de l’Ajuntament d’Olesa, Emma Duran, explica que “per l'Ajuntament és una prioritat posar la mirada en la gent gran, un col·lectiu que pateix solitud, i que pot derivar en maltractament físic, psíquic, etc. És molt important fer prevenció i abordar els casos que s’hagin detectat.”

Audio file

Des de Benestar Social l’any passat es va detectar i intervenir en una vintena de casos de possibles maltractaments al municipi. “Aquests casos se’ns comuniquen des del CAP, l’Hospital de Martorell, les residències i, sobretot, des de serveis que ofereix el Departament com la teleassistència i l’atenció domiciliària. Aquestes situacions es treballen de manera transversal des dels diferents departaments municipals, agents i serveis” apunta la treballadora social, Pepi Boada.

Audio file

La treballadora social explica que “el maltractament no és només físic,  està el psicològic, el maltractament per negligència i per abandonament econòmic, etc.. Quan ho pateixen les persones grans ho viuen amb vergonya i sovint se silencia. Per això és tant important conscienciar a la població i a les institucions a que ho denunciïn i que se sàpiga que podem ajudar”. 

Audio file

Per a detectar possibles casos, des de la regidoria es duu a terme el projecte Olesa a l’Aguait!”, impulsat a través de la Xarxa de la Gent Gran. “Gràcies a la implicació de veïnat, comerciants i entitats, poden detectar possibles casos de maltractament de persones grans que viuen soles i que tenen un canvi sobtat de les seves rutines, situacions d’aïllament, etc”, explica la regidora.

Audio file

Aquestes situacions es poden comunicar al departament de Benestar Social a través del correu electrònic  xarxagentgran@olesademontserrat.cat  i al telèfon 93 778 00 50 (extensió 5). 

Per abordar, detectar i prevenir els casos l’Ajuntament d’Olesa ha elaborat la  Guia per fer front al maltractaments de les persones grans.