15/04/21

L'Ajuntament detalla les novetats que incorpora el projecte d'urbanització de Cal Candi

L’Ajuntament d'Olesa no ha pogut aturar el projecte perquè els propietaris dels terrenys tenien un drets adquirits des del 2002, però sí ha aconseguit millorar-lo en benefici de l’interès públic, gràcies a un acord amb els propietaris. Un dels grans guanys ha estat la creació d’una gran zona verda central al sector. 

Image
L'Alcalde Miquel Riera; Josep Contreras Cap de Territori i Sostenibilitat, Josep Pinós de Cal Candi, i José Gonzalez Arquitecte director d'obra

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat va detallar aquest dimecres quines són les principals novetats i millores que s'han introduït al projecte d'urbanització de Cal Candi. L'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, va insistir en la idea que el desenvolupament de Cal Candi és un projecte heretat del Pla urbanístic del 93 que l’Ajuntament no ha pogut aturar però sí ha aconseguit millorar en benefici de l’interès públic, gràcies a un acord amb els propietaris dels terrenys. Un dels grans guanys ha estat la creació d’una gran zona verda central al sector. 

L’acte “Cal Candi, projecte i obra un any després” va tenir lloc aquest dimecres al vespre a l’Auditori de la Casa de Cultura, i es va emetre també en directe a través del canal de YouTube de l’Ajuntament d’Olesa. Hi van intervenir l’Alcalde d'Olesa de Montserrat i Regidor d'Urbanisme, Miquel Riera; Josep Contreras, Cap de Territori i Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Josep Pinós, Project Manager de Cal Candi; i José González Baschwitz, Arquitecte director de l'obra.

L’Alcalde, Miquel Riera, va introduir la sessió informativa recordant com i quan es va gestar el projecte d’urbanització del sector de Cal Candi, que va recordar és “una herència” que ha rebut l’actual consistori, però que es va gestar amb el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) aprovat el 1993 (encara vigent).

En aquest sentit, el Pla General del 1993 va convertir el sector de Cal Candi en urbanitzable, i el 2002 es va aprovar el Pla Parcial presentat per la propietat. Segons va recordar Miquel Riera, amb un drets adquirits des d’aleshores per part dels propietaris dels terrenys, l’Ajuntament s’ha vist amb les mans lligades per aturar el projecte sense portar l’Ajuntament a la fallida econòmica (l’única via per aturar-lo, expropiar els 116.000 m2 del sector, hagués tingut un cost d’entre 40 i 80 milions d’euros). Per aquesta raó, l’opció que va prendre l’Ajuntament, i en el procés de planificació del nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) va ser la d’intentar millorar el Pla Parcial amb un conveni amb la propietat que, entre d’altres, va aconseguir la creació d’una gran zona verda central al sector i d’una comissió tècnica, integrada per tècnics municipals i de la propietat, que vetlla per la bona consecució de les obres. Gràcies al conveni també s’ha pogut revisar el projecte inicialment aprovat, per millorar tot allò que fos millorable.

 

Un conveni que propicia millores en el projecte i guanys per a Olesa

Segons va detallar el cap de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa, Josep Contreras, el conveni signat amb la propietat, i que va donar lloc a una modificació puntual del Pla General, recull tres grans guanys per al municipi. Per una banda, en comptes de zones verdes residuals, es crea una gran zona verda central de més de 7.000 m2 que permet conservar la zona boscosa que ja hi havia. A més, s’elimina l’obligació contemplada al Pla General vigent segons la qual l’Ajuntament havia d’assumir el 25% del cost d’explanació de la futura ronda nord (que representa uns 340.000€).

Alhora, el conveni recull la creació d’una comissió tècnica de seguiment que vetllarà per la qualitat de les obres, integrada per tècnics municipals i tècnics de la Junta de Compensació. També preserva sòl públic per a 83 habitatges d’interès social,  19.572 m2 de espais lliures, guanyant 6.000 m2 respecte el Pla parcial anterior, i 17.626 m2 per a equipament públic.

Quant als habitatges, el sector contempla un màxim de 454, dels quals 83 seran habitatges socials, 118 plurifamiliars i 253 unifamiliars.

En resum, la modificació puntual del Pla General en el sector de Cal Candi feta per l’ajuntament aconsegueix:

  • La introducció d’un nou parc urbà en posició central: la permuta descrita en el Conveni possibilita l’acumulació de propietat municipal a la zona central del sector i la creació d’una Zona Verda Central (ZVC), deixant enrere la configuració de zones verdes residuals i de poca entitat.
  • La incorporació d’habitatge de Protecció sense augmentar l’aprofitament del sector: el sostre resultant de les parcel·les municipals s’acumula en bona part a la l’illa d’equipaments propera a la riera de Can Llimona, per destinar la meitat d’aquesta illa a Habitatge de protecció.
  • El reconeixement de l’entorn i del recorregut de la riera de l’Oromir: la modificació requalifica la llera de la riera i el seu entorn com a zona verda, deixant de banda la idea de canalitzar-la com preveia el Pla Parcial.
  • L’acostament de la futura ronda Nord a la població: els estudis de la xarxa viària del futur POUM apunten a un acostament cap al nucli de la població del traçat d’aquesta via “principal”.

Josep Contreras també va destacar que la comissió tècnica per realitzar el seguiment de l’obra s’assegura que l’estalvi que es pugui produir en la seva execució es reinverteixi en la urbanització de les zones verdes i arbrat de tots els carrers. Aquest estalvi es basa en quatre factors: menys vialitat, realitzar el cobriment de la riera d’Oromir de manera molt més naturalitzada, oberta i com a zona verda; l’eliminació de contenidors soterrats i una xarxa d’enllumenat LED. Aquest estalvi s’ha traduït en aproximadament 730.000 € que permetran que la urbanització de les zones verdes, tant els dos parcs, com totes les bosses que apareixen al sector, quedin finalitzades.

S'ha fet una revisió i millora del projecte aprovat inicialment 

El responsable tècnic de la Junta de Compensació, Josep Pinós, va explicar que les obres de Cal Candi parteixen del projecte d’urbanització aprovat el 2010 però que aquest s’ha revisat per introduir un seguit de millores i actualitzacions, sobretot per adaptar i modernitzar el projecte a les demandes actuals de la ciutadania en matèria d’urbanisme. Aquestes millores afecten sobretot la mobilitat, la prioritat per al vianant i la bicicleta, i el fet de projectar carrers amb més arbrat. Pinós també va voler destacar que la revisió del projecte ha significat millores substancials en el tractament dels espais lliures, que ara tenen més qualitat i centralitat. Una de les qüestions que va remarcar és que, dels torrents, només es fa la cobertura total dels punts estrictament necessaris i la resta es deixa en obert, renaturalitzat i per a ús de la ciutadania.

Per tant, la revisió del projecte d’urbanització de Cal Candi ha comportat canvis en el disseny de carrers. És, per exemple, el cas del carrer Empordà, on hi havia projectat un carril bici que prenia espai a l’amplada de la vorera. Després de la revisió, el projecte definitiu inclou aquest carril bici a l’espai de la calçada, un carril bici que també es farà al carrer de la Vall d’Aran, quan al projecte inicia no estava contemplat.    

 

                               

Quant al disseny dels carrers interns de la urbanització, Pinós va destacar que només els carrers Empordà i Vall d’Aran seran de doble sentit de circulació. La resta, formaran circuits interns de circulació d’un únic sentit. L’objectiu ha estat reduir metres de calçada i poder fer les voreres més amples.

Pel que fa a l’execució de les obres, Josep Pinós va explicar que durant aquest primer any d’obres s’ha fet la revisió total del projecte d’execució de la urbanització, així com la construcció de tots els murs de contenció per poder resoldre els desnivells.  També ja s’han començat a definir els carrers, s’ha fet la xarxa de clavegueram, i s’ha començat a instal·lar les xarxes de servei: s’ha començat per telecomunicacions i properament es farà la d’aigua, gas i electricitat. Sobre la planificació, Pinós ha dit que s’ha avançat força en l’obra i que es preveu quedin enllestides abans del previst, cap a l’abril de 2022.

Pel que fa al seguiment mediambiental de l’obra, segons Pinós s’ha fet un reaprofitament total dels materials gràcies a la instal·lació d’una planta de reciclatge dins de l’obra, evitant, sobretot, un elevat trànsit de camions. Com en qualsevol obra, i més d’aquestes dimensions, s’han produït soroll, pols i trànsit, tot i que, va afirmar Pinós, les molèsties més grosses per al veïnat, sobretot de vibracions, van ser durant les primeres setmanes de treballs. També va afirmar que “s’ha intentat atendre a tot el veïnat davant possibles afectacions”. 

Tres zones verdes al sector, amb un gran parc central

Per la seva banda, l’arquitecte director de l’obra, José González Baschwitz, va centrar la seva intervenció en explicar principalment com s’havien projectat les zones verdes de Cal Candi, remarcant que es centraven en tres espais diferenciats: el gran parc central, el parc de les rieres i espais continus per als vianants. Pel que fa al Parc central, estarà format per un bosc i tres places, que seran un parc infantil, un espai de trobades i un altre per actes. També va detallar els materials i tipologia d’arbres que hi haurà en aquests espais verds de Cal Candi.

     

Finalitzades les explicacions, el públic present a la sala, així com els usuaris de YouTube, van poder formular consultes. Les preguntes es van centrar sobretot en obtenir informació sobre el procés d’edificació del sector, el clavegueram i l’aparcament que es crearà a Cal Candi. En aquest sentit, des de l’Ajuntament es va voler deixar clar que la urbanització del sector i la futura construcció d’habitatges no només contempla la corresponent creació de places d’aparcaments, sinó que també es crearan zona d’aparcament dissuasiu, com ara a la part del sector ubicada sota l’institut Daniel Blanxart, que és on en un futur es podrà construir habitatge públic.

Pel que fa a la preocupació per la quantitat d’habitatges que s’hi construiran, tant des de l’Ajuntament com els tècnics responsables de l’obra van voler deixar clar que la seva construcció no es farà de cop, sinó en funció de la demanda i voluntat dels propietaris de cada parcel·la. Per tant, el sector de Cal Candi pot trigar entre 10 i 15 anys a estar consolidat completament, si bé, van assegurar, “cap sector es construeix en un 100%”.

Les obres d’urbanització tenen, en total, un cost de prop de 10 milions d’euros (IVA inclòs) i van a càrrec de la constructora Excavacions Vilà Vilà.

L’acte  “Cal Candi, projecte i obra un any després” amb totes les explicacions detallades i imatges i gràfics del sector es pot recuperar al canal de Youtube de l’Ajuntament d’Olesa.