14/01/22

Plantada popular a l'Areny del Molí per recuperar el bosc de ribera a Olesa

El Departament de Medi Ambient col·labora amb el grup Capreolus en un projecte popular per eliminar la canya americana, una espècie invasora, de la llera del riu Llobregat al seu pas pel municipi. El proper diumenge 30 es farà una nova actuació, una plantada d’arbres oberta a la ciutadania a la zona de la resclosa de l'Areny del Molí. Aquesta activitat s'emmarca dins del projecte “Fot-li canya a la canya!”.

Image
Cartell de la plantada popular amb la informació de l'activitat i fotografia d'unes mans plantant unes herbes

Torna una nova edició del 'Fot-li canya a la canya!', el projecte que busca recuperar les zones més degradades per la colonització de la canya americana. Més que acabar amb la canya, l'objectiu de l'acció és afavorir les espècies autòctones perquè aquestes s'imposin i restaurar així la vegetació de ribera. I per aquest motiu, el proper diumenge 30 de gener el grup Capreolus (Grup de Recerca i Natura d’Olesa de Montserrat), en col·laboració amb l’Ajuntament d'Olesa, l'ADF i l’Associació ANDA d’Abrera, han organitzat una plantada popular oberta a la ciutadania a la vora del riu Llobregat. 

La canya (Arundo donax) és una espècie exòtica invasora molt competitiva, perjudicial pel nostre ecosistema i de difícil eliminació. Impedeix el desenvolupament de la vegetació autòctona lligada a l’ecosistema fluvial i provoca una disminució important de la biodiversitat.

El projecte “Fot-li canya a la canya!” pretén afavorir la restauració del bosc de ribera al pas del Llobregat per Olesa de Montserrat. Després d’una primera fase del projecte iniciada l’any 2020 en què el grup Capreolus (secció del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) va intentar impedir el rebrot de la canya fent una sèrie de trepitjades populars a l’Areny del Molí, ara s’inicia la segona fase.

Aquest any es comencen les actuacions que han de permetre restaurar el bosc de ribera de l’Areny del Molí. Un cop desbrossada una amplia zona de dens canyar, s’ha estès una nova capa de terra superficial i es realitzarà la plantada d’una trentena d’àlbers (Populus alba) de mida mitjana. Aquests arbres de creixement ràpid i propis del bosc de ribera formaran una coberta arbòria que hauria d’evitar que la canya torni a ocupar la zona.

Àlex Benitez, membre del Grup Capreolus, explica que "des de Capreolus estem molt contents perquè aquesta plantada és una evolució del "Fot-li canya a la canya!", hem passat de fer activitats de trepitjada de canya a poder realitzar un projecte d'aquesta magnitud. Esperem poder realitzar-ne més en els propers anys i mica en mica poder anar recuperant el bosc de ribera del camí del riu i anar-li guanyant terreny a la canya."

 

Una acció necessària

La importància dels boscos de ribera és cabdal, presenta nombrosos beneficis. Enfront de grans temporals, aquesta vegetació representa un estabilitzador dels marges i esmorteeix l’efecte de les riuades (retenció de sediments, retard de les crescudes, etc.). També actua com un gran filtre de contaminants de l’aigua i gràcies a la seva productivitat, els boscos de ribera són punts calents de biodiversitat i representen un refugi per moltes espècies. És remarcable el paper del bosc de ribera com a corredor biològic i connector ecològic.

Per contra, la canya americana representa un competidor molt gran per a les espècies autòctones respecte de l'obtenció de nutrients i de l'aigua que necessiten. Alhora la canya és altament inflamable, obstrueix les lleres fluvials generant inundacions, no afavoreix la nidificació d'aus i té un gran impacte paisatgístic a causa de les pantalles visuals que forma. 

Aquest projecte promogut per Capreolus es podrà realitzar gràcies a l’acondicionament previ de l’espai per part del departament de Medi Ambient de l’ajuntament d’Olesa, la donació dels arbres per part de l’Associació Naturalista d’Abrera (ANDA) i la predisposició de l’ADF a realitzar els regs de manteniment de la plantació.

La plantada està oberta a la participació ciutadana. A les 10h es sortirà des de davant del cementiri vell (carrer Oblicua) i s’anirà pel camí del riu fins a la zona de la repoblació, a la resclosa de l’Areny del Molí.

Per participar-hi no cal inscripció prèvia. Cal portar aigua, roba i calçat adequat i, si se’n disposa, guants de jardineria i eines per plantar (aixades o pales). Recordeu que, com a qualsevol activitat col·lectiva, també és necessari portar  mascareta i mantenir la distància de seguretat.