16/05/22

L’Ajuntament d’Olesa torna a recordar la importància de no alimentar els coloms

Nova campanya de sensibilització sobre la població de coloms per informar els establiments amb terrassa i a la ciutadania la importància de no alimentar coloms per evitar-ne la superpoblació.

Image
Cartell amb un colom dibuixat amb un cor al pit i una senyal prohibit alimentar-los

La proliferació de coloms al municipi pot ocasionar-nos problemes importants de salut. Aquests animals són transmissors de diferents malalties i portadors de paràsits. A més, ocasionen danys de considerable importància als edificis i espais públics: els seus excrements tenen un elevat efecte corrosiu, ocupen i obstrueixen forats de ventilació, embruten balconades, finestres i terres...

La disponibilitat d’aliments és la raó que explica la presència de coloms en un lloc determinat. Aquests animals poden trobar aliment de manera natural, però donar-los menjar afavoreix la seva reproducció i l’augment descontrolat d’exemplars, fet que pot causar problemes de salut pública, a més d’augment de brutícia i l’aparició de plagues.

Per aquest motiu des de l'Ajuntament d'Olesa, a través del departament de Salut Pública, es fan periòdicament campanyes per sensibilitzar la població sobre la necessitat de no alimentar els coloms. Enguany, la campanya es fa del 16 al 21 de maig i consta de tres parts. Per una banda, uns agents informadors donaran informació a la ciutadania a diversos espais del municipi, principalment als espais on més problemàtica presenta la presència de coloms, sobre la gestió ètica de coloms que du a terme l’Ajuntament. També informaran de la necessitat de no alimentar els coloms per evitar problemes de superpoblació.

Per l'altra banda, els agents informadors també visitaran els establiments que disposen de terrassa exterior i faran entrega de material informatiu amb recomanacions per evitar la presència de coloms a les terrasses.

La tercera part és una campanya informativa que es farà amb cartelleria i també material audiovisual que explica, d’una manera molt didàctica, perquè és important no alimentar els coloms.

Implicació de la ciutadania

Fa temps que l’Ajuntament d’Olesa duu a terme diferents campanyes per sensibilitzar a la població sobre la problemàtica que provoca alimentar aquests animals i les molèsties que comporta al veïnat.

Per a controlar la població, l’Ajuntament d’Olesa ha instal·lat quatre dispensadors de pinso anticonceptiu a diferents punts del municipi: a la plaça Terç Nostra Senyora (al barri de Sant Bernat), la plaça de l’Oli (a la teulada del Teatre), carrer Barcelona (l costat d’un edifici a mig construir) i a la plaça de la Sardana (a la teulada del Teatre Els Salistes).

Durant les primeres setmanes de funcionament, els aparells dispensen aliment no tractat -blat de moro- per tal d'acostumar els coloms a acudir a un mateix punt. Posteriorment, dispensen pinso amb nicarbacina, amb efecte anticonceptiu. El fàrmac és una substància anticonceptiva que impedeix l'ovulació en les aus femelles. Els dispensadors d'aquest producte escampen cada dia  aproximadament uns 8 grams per a cada colom, durant l'estació reproductora de les aus, que va de març a octubre. Es tracta d’un fàrmac anticonceptiu no tòxic que està sota un estricte control veterinari que a banda de controlar la natalitat d’aquests animals també els cura la malaltia que causa diarrees, així, alhora que es redueix la població d'aus, es millora el seu estat de salut.

Recordatori de les obligacions de les terrasses

 comL'efectivitat del tractament augmenta quan l'animal s'alimenta únicament del pinso anticonceptiu, per la qual cosa les campanyes fan una crida a la col·laboració dels ciutadans i dels negocis del municipi per evitar que ingereixin altres aliments. Als establiments amb terrassa es donen recomanacions per evitar la presència de coloms, com ara que es retirin amb rapidesa les restes d'aliments de les taules i del terra per evitar l’acumulació de coloms.