L'Ajuntament inicia una campanya informativa sobre els mecanismes de participació ciutadana

L’objectiu de la campanya és que la ciutadania sàpiga quins són els diversos mecanismes de què disposa per participar en els afers municipals, i així, potenciar la participació ciutadana. S'inicia pel contingut del Reglment orgànic municipal (ROM).

Image
Fotografia de la videotrucada entre les persones de les entitats que participen a la participació ciutadana

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, a través de la Regidoria de Participació Ciutadana, posa en marxa una campanya informativa per facilitar la comprensió de la diversa normativa municipal relacionada amb la Participació Ciutadana. L’objectiu de la campanya és que la ciutadania sàpiga quines són les diferents vies i els diversos mecanismes de què disposa per participar en els afers municipals, i així, potenciar i impulsar la participació ciutadana. Així ho ha destacat la Regidora de Participació, Ada Agut i Domènech, que ha afegit que aquesta campanya “pretén donar resposta a una demanda ciutadana”, sorgida arran les sessions participatives celebrades fa uns mesos sota el títol “Participem per millorar la participació”.

La campanya es farà a través de les xarxes socials i el web municipal, alhora que també amb materials com fulletons informatius que rebrà la ciutadania a casa seva, i que pretenen acostar a la ciutadania les diferents fórmules participatives existents a Olesa. La informació arrencarà amb el contingut del Reglament orgànic municipal (ROM), i posteriorment continuarà amb el nou Reglament de participació ciutadana, que s’està enllestint.

Per tal que la ciutadania pugui diferenciar en quin contingut se centra la informació difosa, aquesta s’identificarà amb colors: el granat per a publicacions que parlen del ROM; el groc per a les parlen específicament del Reglament de participació ciutadana; i el verd per a publicacions informatives genèriques sobre participació.

 

La campanya informativa es vol centrar en un primer moment en el Reglament orgànic municipal (ROM), l’eina que regula l’organització i el funcionament del consistori. Fa dos anys es va aprovar una actualització del ROM de l’Ajuntament d’Olesa, que en el seu articulat també inclou apartats que especifiquen com i en quins espais pot participar la ciutadania. Concretament, el ROM recull tot allò referent a participació ciutadana i drets de la ciutadania dels articles 75 al 87, com ara el dret  la informació, a la participació, a fer peticions i propostes, a assistir a les audiències i sessions públiques, i a presentar iniciatives, propostes i queixes, entre d’altres.

Un cop s’hagi explicat abastament el contingut del ROM quant a participació de la ciutadania, la campanya se centrarà en el nou Reglament de Participació Ciutadana, que està en la darrera fase d’elaboració. Després de les primeres sessions participatives amb entitats i voluntariat, ha estat un grup motor, integrat també per representants dels partits polítics, el que s’ha encarregat de redactar una proposta de text normatiu. Aquest text ara entra en una nova fase de participació, amb una sessió que es farà el 21 de maig a l’Escorxador, de cara a consensuar el text definitiu que sigui aprovat pel Ple municipal.

Opcions diverses per afavorir la participació de la ciutadania

L’Ajuntament d’Olesa compta amb un extens i variat catàleg de recursos per fomentar i captar la participació ciutadania, molts dels quals s’han introduït aprofitant les noves tecnologies. És el cas de les xarxes socials de l’Ajuntament, el web municipal -tant en l’apartat de queixes i suggeriments o amb les Cartes de Serveis- i especialment la plataforma "Decidim Olesa", des de la  qual es realitzen tots els processos participatius de l’Ajuntament. Segons ha destacat la tècnica responsable de Participació Ciutadana, Montse Muñoz, aquest plataforma, implantada a través de la Diputació de Barcelona, “permet votar, opinar i participar de manera oberta i transparent, alhora que garantint la confidencialitat dels participants”.

A banda dels espais digitals de participació, l’Ajuntament també compta amb sistemes de participació “tradicionals” i presencials, com són principalment els consells sectorials. L’Ajuntament d’Olesa té creats i reglamentats quatre consells sectorials: Cultura, Benestar, Esports i Barris, en els quals es poden crear també comissions de treball.

Últimes notícies

Image
Cartell de l'ofrena a les llambordes Stolpersteiene 2025

Cartell de l'acte de l'ofrena a les llambordes Stolpersteine 2025

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis