Olesa de Montserrat s'uneix a la campanya de conscienciació de l'ELA

Cada 21 de juny es celebra el Dia Mundial de l'Esclerosis Lateral Amiotròfica (ELA). Per aquest motiu, la Torre del Rellotge s'il·luminarà aquest dimarts de color verd per donar suport a totes les persones afectades per aquesta malaltia degenerativa.

Image
Cartell ambs les cares dels regidors fent el gest ELA amb els dits

L'Ajuntament d'Olesa de Montserrat s'ha adherit a la campanya que ha organitzat la Fundació Catalana d'ELA Miquel Valls amb motiu del Dia Mundial de l'ELA, que es commemora cada 21 de juny. Aquesta nit, en el marc de la campanya "Fes un gest per l'ELA", la Torre del Rellotge s'il·luminarà de verd per donar a conèixer l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) entre la població i donar suport a totes les persones afectades per aquesta malaltia. 

El consistori de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat també ha participat a la campanya amb fotografies fent el gest per l'ELA (amb la mà dreta amb els dits polze i índex en forma de lletra "L") i que es penjaran a les diferents xarxes socials, animant la ciutadania per tal que també ompli les xarxes amb fotografies fent el gest i amb l'etiqueta #FesungestperlELA. L'objectiu és visibilitzar i donar suport a les persones afectades d'ELA i a les seves famílies, així com a la Fundació Catalana d'ELA Miquel Valls.

L’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) és una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones motores del cervell, tronc encefàlic i medul·la espinal, que són les cèl·lules encarregades de transmetre l’ordre del moviment voluntari del cervell als músculs. La malaltia actualment no té cura i encara no es disposa de cap tractament que permeti aturar el procés degeneratiu de l’ELA. Els pacients presenten atrofia muscular que avança provocant paràlisi progressiva. A part de l’autonomia motora, la capacitat de parla, deglució i respiració també es veuen afectades. L’ELA afecta principalment a persones d’entre els 40 i els 70 anys d’edat però també pot afectar persones més joves o persones d’edat més avançada. Els homes presenten una incidència lleugerament més elevada que les dones. Afecta a persones de tot el món, de qualsevol raça i origen ètnic.

L’ELA es considerada una malaltia minoritària o rara, donat que la seva prevalença (nombre de persones que pateixen la malaltia) se situa entre 6-8 persones afectades/100.000 habitants però no podem oblidar que no deixen de diagnosticar-se casos. La incidència de la malaltia és de 1-3 casos nous/100.000 habitants/any. S’estimen unes 400 persones afectades a Catalunya, 4000 a tot el territori espanyol i 350.000 a nivell mundial. Cada any es diagnostiquen uns 120.000 casos nous a tot el món.

La Fundació Miquel Valls ofereix suport i atenció a les persones afectades d'ELA i famílies de Catalunya, suport a la investigació, treball de sensibilització i difusió per donar a conèixer la malaltia entre la ciutadania i les administracions. A més, l'entitat té una bossa de voluntariat que fa serveis de caràcter social per donar suport als diferents projectes que es tiren endavant i amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones afectades per l'ELA i les seves famílies. El telèfon de contacte és el 93 766 59 69 i el correu electrònic ela@fundaciomiquelvalls.org