L’Ajuntament ha creat un grup motor per desenvolupar l’Agenda 2030 local
L'Agenda 2030 és el full de ruta global per avançar cap al desenvolupament sostenible
L’Ajuntament d’Olesa s’ha compromès a utilitzar l’Agenda 2030 (full de ruta global per avançar cap al desenvolupament sostenible) com a marc de treball compartit en el context de crisi actual i a impulsar dinàmiques internes de treball transversal orientades a alinear-hi les polítiques de reconstrucció. Aprovada per les Nacions Unides el 2015, l'Agenda 2030 inclou disset Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) a assolir el 2030. Els ODS cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.
Els darrers mesos, s’ha format personal municipal per possibilitar la implementació de l’Agenda 2030 local i s’ha creat un grup motor intern de caràcter tècnic, gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. Aquest grup motor participarà els propers dies en una prova pilot conjuntament amb l’Ajuntament de Santa Perpètua.
L'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, ha destacat que "totes les polítiques europees s'alineen en el sentit dels Objectius de desenvolupament sostenible, que han de guiar les accions que s'han de realitzar en els municipis, com per exemple les referents a l'aigua, l'eficiència energètica o l'equitat". Segons l'alcalde, "són polítiques que necessiten una certa continuïtat, ja que aquests objectius són a llarg termini i han d'ajudar el municipi a seguir la línia europea". Actualment, moltes subvencions provinents d'Europa posen com a requisit estar treballant i prioritzar guies o plans estratègics, com l'Agenda 2030 o l'Agenda Urbana, que orientin en aquest sentit les polítiques municipals.
Prova pilot
En el marc d'un recurs de la Diputació de Barcelona en el qual hi va participar personal tècnic d'Olesa i de Santa perpètua de la Mogoda, els dos municipis es van adonar que tenien característiques semblants i que podien tirar endavant iniciatives de manera conjunta. D'aquesta manera es vol ser més eficients i anar més acompanyats a l’hora de tirar endavant iniciatives de l’Agenda 2030.
Anna Tàpia, Cap de la unitat d’Agenda 2030 i ODS de la Diputació de Barcelona, ha valorat molt positivament la feina feta per l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat i ha destacat la forta implicació que hi ha des de l’àmbit polític i tècnic. Segons Tàpia, "el balanç que fem nosaltres de la feina que està fent Olesa és molt positiu, perquè ha comprès perfectament l'esperit que té aquesta agenda en totes les seves dimensions". A més, hi ha afegit, "Olesa està fent un treball molt bo transversal, perquè ha creat un grup motor que li permet fer aquest treball i s'estan esforçant. Nosaltres som conscients que és complicat, però amb la convicció amb què ho estan fent, avançaran molt en aquesta matèria".
Què és Agenda 2030?
L’Agenda 2030 és un acord universal, integral i multidimensional, que afecta a tots els països i a tota la ciutadania per igual. L’Agenda no se centra en un únic sector, sinó que té una mirada amplia, i és una obligació que té tota la ciutadania. Ha d’esdevenir un full de ruta transversal per abordar els reptes globals, com el canvi climàtic, les creixents d’igualtats, la crisi econòmica...
Com a agent actiu, la ciutadania pot realitzar accions en la seva quotidianitat que ajudin a remar cap a aquests objectius. Consumir productes de proximitat, reciclar o lluitar contra les desigualtats, són petites actuacions individuals que serveixen per aconseguir un món més sostenible.