12/07/21

L'Ajuntament fa una intervenció d’acompanyament en l’organització d’un torneig de futbol sala autogestionat per joves

L’actuació s’emmarca dins les accions que des de fa mesos ha fet l’Ajuntament a través d’agents de convivència amb el col·lectiu jove.

Image
La Regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ i de Salut; El Regidor d'Esports, i els coordinadors del Torneig

L’Ajuntament d’Olesa ha iniciat una intervenció d’acompanyament en l’organització d’un torneig de futbol sala autogestionat per un grup de joves, amb la finalitat de propiciar l'apoderament i el reconeixement d’aquest col·lectiu. El torneig de futbol, que es desenvolupa al llarg de tot el mes de juliol, compta amb la supervisió de l’agent d’Igualtat de l’Ajuntament, que també fa la cessió temporal de dues pistes esportives per fer possible l’activitat.

L’actuació s’emmarca dins les accions que des de fa mesos ha fet l’Ajuntament d’Olesa a través d’agents de convivència amb l’objectiu de promoure l’auto-reflexió del col·lectiu jove sobre la necessitat de complir les mesures de prevenció per evitar la transmissió de la covid-19. Aquestes accions pretenien conscienciar el jovent del fet que les seves decisions poden afavorir o perjudicar la situació col·lectiva durant la pandèmia. Les intervencions estaven enfocades a l'acompanyament de joves i adolescents, per facilitar que esdevinguin agents proactius, i com a espai d'escolta de la seva opinió.

Durant aquestes intervencions, va sorgir la demanda, per part del col·lectiu jove, de que l’Ajuntament organitzés activitats per oferir alternatives d’oci saludable. Una de les principals demandes va ser la d’organitzar un torneig de futbol com el que un grup de joves va fer, de manera auto-gestionada, l’any 2020. Segons ha destacat la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ i de Salut Pública, Ada Agut i Domènech, “des de l’Ajuntament es va rebre aquesta demanda com una oportunitat d’oferir i generar alternatives per satisfer les necessitats del col·lectiu jove, que ha patit amb especial virulència les mesures preses en el marc de l’estat d’alarma i les etapes posteriors”.

Els objectius d’aquesta intervenció són, entre d’altres, oferir i generar alternatives per satisfer les necessitats del jovent; facilitar eines per afavorir la convivència, i fomentar una visualització positiva i de reconeixement del jovent.

La intervenció també pretén treballar el caràcter responsable del col·lectiu jove, “que ha estat capaç de pensar, desenvolupar i organitzar una idea i un equip de treball”, ha remarcat la regidora. També s’han treballat amb el grup organitzador aspectes com ara com aplicar els protocols covid-19 durant la lliga; com actuar en cas de conflicte o agressió racista, sexista o lgtbifòbica, i com abordar aquelles demandes institucionals que xoquen amb les seves pretensions.

El projecte esta supervisat per l’agent d’Igualtat de l’Ajuntament d’Olesa, que vetlla per l’assoliment dels objectius de la intervenció.

El coordinador del torneig de futbol sala, Adrian Bautista, ha explicat que quan l’any passat va organitzar la primera edició del torneig “desconeixia totes les implicacions i obligacions que comportava una cita esportiva d’aquestes característiques, sobretot pel que fa a  mesures sanitàries a complir. Per això aquest any ho hem volgut fer bé, amb el suport de l’Ajuntament”.

Per fer possible el torneig, l’Ajuntament ha autoritzat l’ús de les pistes de l’AV Les Planes (dilluns i dimarts) i de l’AV Poble Sec (dimecres i dijous). El torneig es juga de dilluns a dijous, amb horari de 16h a 23h, i té un format de lliga amb play off i final. Compta amb dues categories, depenent de l’edat dels participants, i en total aplega 34 equips amb uns 350 jugadors. 

El grup de joves organitzadors del torneig també s'encarreguen d'informar i gestionar els protocols covid-19. Alhora, hi ha un comitè d'àrbitres que s'encarrega d'aplicar el reglament de joc i la normativa de joc net, conjuntament amb les persones organitzadores. Aquest protocol imposa sancions en cas de conductes, actituds i comportaments considerats antiesportius, racistes, lgtbifòbics o sexistes.