L'Ajuntament engega la campanya "Olesa és antiracista"
El Departament de Diversitat i Cooperació llança aquest 2023 la campanya “Olesa és antiracista”, amb la voluntat de fer visible la lluita antiracista com a part indispensable d’una societat més justa.
La campanya ha engegat amb la impressió de material com samarretes, bosses i xapes amb l’eslògan “Olesa és antiracista”. "La campanya reivindica els drets de les persones migrades i racialitzades i la vulneració dels seus drets”, ha explicat la cap del Departament de Diversitat i Cooperació, Alba Tarroc.
Tot aquest material es repartirà a la seu del departament, a l’edifici dels Safaretjos, als punts vermells antiracistes, i a diferents actes que s’organitzin al llarg de l’any, com l’acte de presentació de la campanya que es preveu organitzar amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Discriminació Racial, que se commemora el 21 de març.
Pel que fa als punts vermells antiracistes que s'organitzen al mercat ambulant dels divendres, Alba Tarroc fa una bona valoració “perquè a les activitats de carrer pots accedir a aquelles persones que no acostumen a participar als actes organitzats, i ens permet també tenir contacte permanent amb l’ong SOS Racisme, amb el servei d’atenció i denúncia per a les persones migrades, perquè sàpiguen que, el racisme, a part de ser moralment reprovable, també és un delicte que s’ha de denunciar”.
Regularització de persones en situació irregular
Entre els projectes per al 2023, des de Diversitat i Cooperació destaquen les subvencions ACOL del Programa Treball i Formació, del SOC i la Generalitat de Catalunya, adreçat a entitats socials i ens locals per a la contractació de persones en situació irregular.
Aquesta convocatòria serveix per contractar persones migrades que obtinguin una autorització de residència i treball per circumstàncies excepcionals d’arrelament social. Els contractes de treball tenen una durada de 12 mesos a jornada completa i l’actuació d’acompanyament.
Per tal de poder fer arrelament social i regularitzar la seva situació, la majoria de persones migrades necessiten d’una proposta de contracte de feina. Aquests contractes sovint són molt difícils d’aconseguir i com a conseqüència moltes vegades s’acaba cronificant la situació de vulnerabilitat i d’irregularitat administrativa de moltes persones migrades que viuen a Catalunya.
Durant el 2022, l’Ajuntament d’Olesa va aconseguir presentar 5 expedients a Estrangeria de ciutadans i ciutadanes del municipi, mitjançant la col·laboració d’entitats socials que han realitzat propostes de contractació: l’Associació Santa Oliva i Roba Amiga, i per aquest 2023 es vol presentar 7 expedients més.
També des d’aquest departament és fa una atenció a nivell formatiu amb cursos de català, de coneixement de l’entorn i de coneixement laboral i, conjuntament amb l’entitat Càritas, cursos de castellà.
També hi ha un projecte amb dones migrades en col·laboració amb el Casal Cívic d’Olesa. L’any passat es va crear un grup de dones migrades que es reuneixen dos cops al mes per dialogar, compartir, realitzar activitats d’oci, esport etc. L’objectiu es generar un espai propi, segur i de confiança per aquestes dones. A finals d’any van fer una exposició a la Casa de la Cultura en el marc del Dia Internacional de la Persona Migrada que se commemora el 18 de desembre.