03/04/24

Olesa de Montserrat celebra la XIX edició de les Jornades "Memòria i Justícia"

Les Jornades "Memòria i Justícia" arriben a la XIX edició amb més activitats que mai: teatre, presentació de llibre, xerrada, visites guiades, exposició i la projecció d'una pel·lícula.

Image
Cartell de Memòria i Justícia d'abril 2024

Cartell d'actes de les XIX Jornades de memòria històrica d'Olesa, "Memòria i Justícia".

Olesa de Montserrat es prepara per acollir, del 6 al 14 d'abril, la XIX edició de les Jornades "Memòria i Justícia", un esdeveniment que s'ha consolidat com un punt de trobada anual per a la reflexió i el reconeixement de la memòria històrica. Aquesta iniciativa, impulsada per l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, compta amb la col·laboració de diverses entitats i té l'objectiu de difondre i dignificar la memòria històrica.

La inauguració d'aquestes jornades tindrà lloc el dissabte 6 d'abril amb l'obra de teatre "La primera i les mestres de la República" de David Pintó i Joan Valentí, de la qual es poden reservar entrades a Vivetix. Aquesta obra posa en valor la figura de les mestres durant la República i la trajectòria de Nativitat Yarza, primera alcaldessa republicana de Catalunya i figura destacada del feminisme català. "La Nativitat Yarza és una figura central en aquestes 19 jornades de memòria i justícia perquè és una figura no gaire coneguda, però que ha esdevingut un símbol", ha destacat Xavier Rota, regidor de la Regidoria de Memòria Històrica.

Audio file

A més, el divendres 12 d'abril, a l'auditori de la Casa de Cultura, es presentarà un llibre sobre Nativitat Yarza, amb la participació de membres de la Fundació Irla. Aquesta presentació servirà per aprofundir en la vida i l'obra d'aquest destacat personatge de la història local.

Abans, el dijous 11 d'abril a les 19 h, el local social de la Comunitat Minera Olesana acollirà un debat amb Carles Quesada de l'associació Buchenwald. Quesada és familiar, net i nebot de deportats a Mauthausen i explicarà la història dels seus familiars durant l'exili, la repressió i l'holocaust. Aquesta activitat està organitzada per Cecscat.

Durant el 13 i el 14 d'abril, L'Arrel Acció Cultural organitza les visites guiades "Olesa Represaliada". Aquesta ruta pretén descobrir les els fets que van succeir a la vila durant els anys de la Guerra Civil Espanyola. La visita guiada combina les explicacions amb petites recreacions d'episodis de conflicte a Olesa per tal d'aprofundir molt més en els fets. Les visites es faran durant els matins d'aquests dos dies, però la participació dels recreadors i actors està centrada a les sortides del diumenge 14. Les entrades es poden reservar a través del Vivetix de l'entitat. Rota destaca que aquestes visites són una gran oportunitat per "donar a conèixer aquesta microhistòria i uns fets no gaire coneguts que van passar a Olesa".

Audio file

Bona part dels recreadors que participen a "Olesa Represaliada" també assistiran a la projecció de la pel·lícula "Mientras Dure la Guerra", que organitza El Casal. En acabar la pel·lícula, els assistents podran participar en el col·loqui posterior. L'activitat tindrà lloc el diumenge 14 d'abril, a les 18.30 h, al Teatre El Casal d'Olesa.

Junt amb la resta d'activitats, el Centre Cultural Cal Puigjaner acollirà un nou "Objecte del mes" vinculat a la memòria històrica. Els visitants podran contemplar una còpia de l'acta de constitució del primer Ajuntament republicà d'Olesa de Montserrat. El document estarà exposat del 12 d'abril al 10 de maig.

Impacte i importància de les jornades

Les Jornades "Memòria i Justícia" han tingut un impacte significatiu en la comunitat d'Olesa de Montserrat al llarg dels anys. Aquestes han servit com a espai per a la recuperació de la memòria col·lectiva, la promoció dels drets humans i la reflexió sobre els valors democràtics. Les edicions anteriors han contribuït a la sensibilització de la ciutadania sobre la importància de recordar el passat per construir un futur més just i han reforçat el compromís de la localitat amb la justícia i la memòria històrica.

De la mateixa manera que amb la Nativitat Yarza, aquesta iniciativa ha permès posar en relleu figures històriques que, de vegades, han estat oblidades o no han rebut el reconeixement que mereixen. Amb la participació activa de les entitats i la ciutadania, les jornades "Memòria i Justícia" han fomentat un diàleg intergeneracional essencial per mantenir viva la història i assegurar que les lliçons del passat continuen tenint ressò en el present i el futur a Olesa de Montserrat.