Suspesa l’excursió nocturna per observar les llàgrimes de Sant Llorenç al Pla del Fideuer
A causa de la crisi sanitària de la Covid-19 i d’acord amb les mesures establertes, l’Ajuntament no organitzarà una de les activitats del departament de Medi Ambient més esperades de l'any
Aquest mes d’agost no es farà la tradicional excursió nocturna per observar la pluja d’estels de les llàgrimes de Sant Llorenç, al Pla del Fideuer, organitzada des de l’Ajuntament d’Olesa. Per prevenció i amb l’objectiu d’evitar aglomeracions, queda suspesa una activitat que es realitza des del 2015 amb una participació de gairebé 200 persones cada any.
La sortida per veure els Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç, una pluja d'estels fugaços molt intensa que s'encenen en entrar a l'atmosfera terrestre, és una de les rutes més concorregudes i esperades de l'any del conjunt d'activitats del departament de Medi Ambient. Malgrat l’excepcionalitat d'aquest estiu, des del departament s’anima a la població a visualitzar la pluja d’estels fugaços.
Cal tenir en compte que la pluja d’estels es pot observar des del 17 de juliol i fins al 24 d’agost, tot i que la nit més adient per gaudir de les llàgrimes de Sant Llorenç és la del 12 d’agost. En aquest cas, la intensitat és major i es poden arribar a observar fins a 100 meteors per hora al firmament.
Els Perseids es poden veure des de qualsevol punt, encara que és millor evitar la contaminació lumínica. Precisament, el Pla del Fideuer és el punt d’observació de les excursions organitzades per l’Ajuntament perquè és un coll de muntanya ubicat al nord del terme municipal lluny de la contaminació lumínica i idoni per observar el cel. La millor manera per veure la pluja d’estels és estirar-se a terra a ull nu en un lloc amb pocs obstacles, on es pugui veure la major part del firmament.
Els Perseids, tot un espectacle
Els Perseids són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. S'anomenen Perseids en referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea. Aquest cometa descriu una trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua.
En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d'aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.
La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n'observen més és entre els dies 8 i 14 d'agost, i assoleix un màxim d'activitat al voltant del 12 d'agost, quan es poden veure fins a 100 meteors per hora, segons l'any. La intensitat d'aquesta pluja de meteors i l'època de l'any en què es produeix fan dels Perseids una de les pluges d'estels més populars i fàcils de gaudir. Els Perseids s'anomenen també llàgrimes de Sant Llorenç per la proximitat de la festa de Sant Llorenç al màxim de la pluja. Com que els Perseids apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.