02/06/23

Olesa es prepara per celebrar les festes de Santa Oliva amb tres dies farcits d'activitats

L’acte central serà, el 10 de juny, festivitat de Santa Oliva, amb la tradicional ofrena floral a la patrona on participen totes les entitats del municipi.

Image
Festes de Santa Oliva 2023

Arrenca el mes de juny a Olesa de Montserrat amb la vista fixada en dues grans cites festives. La primera serà del 9 a l’11 de juny, quan Olesa ret homenatge a la patrona Santa Oliva, amb tres dies plens d’activitats, posant especial atenció en la cultura i la tradició.

Totes les activitats són gratuïtes i adreçades a tots els públics amb actes ja consolidats com la fira de productes d’artesania i gastronomia, el sopar de veïns i veïnes o el Ginesta Sound; espectacles infantils per a tota la família, concerts, i actes de cultura popular com la ballada de sardanes i la tabalada i el correfoc. Com és habitual, l’acte central serà dissabte 10 de juny, festivitat de Santa Oliva, amb el seguici de cultura popular i la tradicional ofrena floral a la patrona.

Els actes de Santa Oliva comencen divendres 9, amb l’obra de titelles “La mongetera màgica” que es farà al pati del Centre Cultural Cal Puigjaner a les 19.30 h. Aquest és un espectacle de la companyia Festuc Teatre i organitzat per la Xarxa Olesa conjuntament amb el Departament de Cultura. Aquell mateix dia, a partir de les 22.30 h, el Col·lectiu de Joves de Santa Oliva organitza un concert per al jovent. La festa comptarà amb la participació de 4 DJs locals que punxaran música per a tots els gustos.

El gruix d’activitats serà dissabte 10, festivitat de Santa Oliva. A les 9 h es farà la inauguració de la tradicional tómbola benèfica que organitzaven les Germanes Paüles. Com l’any passat, aquesta activitat ha estat represa per un grup de veïnes voluntàries. La tómbola és possible gràcies a les donacions altruistes que realitzen any rere any diversos comerços i entitats principalment del municipi, però també d’arreu del país.

A més, durant tot el dia la plaça de les Fonts i el carrer dels Arbres acollirà una nova edició de la Fira de Santa Oliva. És una fira que s’ha anat consolidant any rere any, i que els darrers anys organitza l’Associació de Veïns del Casc Antic. També dissabte, d’11h a 13 h, es farà la jornada de portes obertes a l’Ajuntament d’Olesa, a la Comissaria de Policia, al Centre Cultural Cal Puigjaner, al Portal de Santa Oliva i a la Torre del Rellotge. 

A la tarda, tindrà lloc el tradicional seguici i ofrena floral a la patrona, que sortirà a les 18.30 h de la plaça Fèlix Figueres i Aragay. Fa anys que l’ofrena a Santa Oliva posa especial èmfasi en les entitats de cultura popular i tradicional d’Olesa, que aprofiten el seguici per fer una mostra de la seva activitat. Al principi de la ofrena, el Col·lectiu de joves de Santa Oliva repartirà els premis a les persones més grans i petites del barri i als portals més ben guarnits.

A les 19.30 h es farà l’espectacle familiar “Back 2 Classics”, a càrrec de la companyia Planeta Trampolí, a la Pl. Nova. Mitja hora més tard, a les 20 h, hi haurà el Concert de Santa Oliva, amb Barcelona World’s Music Ensemble, al parc del Porxo de Santa Oliva, amb el concert “Redescubrir la música del món”. Un viatge que combina música i poesia amb arranjaments originals i moderns, barrejant la tradició amb el jazz i un toc alternatiu.

Al vespre es farà el tradicional sopar de veïns i veïnes de Santa Oliva, que aplega un centenar de veïns del carrer Santa Oliva, Creu Reial, carrer Gras i Mestre Llongueras. A la nit hi haurà la tabalada i correfoc amb la Colla de Diables Custus Ignis, Diablots d’Olesa i el Drac Olivé. L’inici de la tabalada serà a les 22 h de la plaça de la Sardana fins davant de l’Ajuntament. Tot seguit es farà el correfoc, que arrencarà a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i seguirà pels carrers de Salvador Casas, Anselm Clavé, Coscoll, plaça de Les Fonts, carrer dels Arbres, Anselm Clavé de nou, Sant Josep Oriol, Església, Ample, i Creu Real fins arribar al parc del Porxo de Santa Oliva. 

La nit continuarà a partir de les 0 h amb el Ginesta Sound, organitzat per l'Agrupament Escolta i Guia Sant Bernat de Claravall, amb el grup Rudymentari i el DJ Ruyex. L’entitat haurà començat a les 11 h, amb l’animació infantil “Pol Nord”, un vermut electrònic amb PD Surito a les 12 h i tot seguit, un dinar popular. Totes les activitats del Ginesta Sound es faran al Parc del Porxo de Santa Oliva.

Per acabar, el diumenge, a les 18 h tindreu la oportunitat de presenciar l’habilitat de les colles Castellers d’Esparreguera i els Xicots de Vilafranca en la jornada castellera que se celebrarà a la plaça Fèlix Figueras i Aragay. A les 19.30 h al pati del Centre Cultural Cal Puigjaner, els més petits i tota la família podran gaudir de l’espectacle familiar “WIN-DO-W”, amb la companyia Sara Pons. I a la mateixa hora a la plaça de la Sardana, clourà els actes de Santa Oliva la ballada de sardanes amb la Cobla Vila d’Olesa i la trobada de les Escoles Sardanistes d’Olesa.