11/07/23

La piscina d'estiu serà gratuïta avui a la tarda per als col·lectius vulnerables per l'onada de calor que afecta Olesa

L'accés gratuït a l'equipament, a partir de les 14 h, és per als menors de 16 anys i persones de més de 65 anys, les que tenen un grau de discapacitat superior al 65% i dones embarassades. De moment, l'alerta d'onada de calor és només per a avui. 

Image
Piscina Municipal d'Estiu

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha activat l'avís per un episodi de calor molt intensa que afectarà la comarca del Baix Llobregat avui, a partir de les 14 h i fins les 20.00 h. Davant l'alerta, l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat ha activat el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) vigent, que es va revisar i actualitzar el mes de juny (vegeu notícia publicada el 7 de juny). Una de les principals mesures és que avui dimarts a la tarda, a partir de les 14 h, es permetrà accedir gratuïtament a la piscina municipal els col·lectius vulnerables a les temperatures extremes.  

Els col·lectius que poden accedir gratuïtament a la piscina d'estiu són els següents:

  • Menors de 16 anys i persones de més de 65 anys. Els menors de 14 anys hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta que sí haurà pagar la seva entrada si no pertany a un col·lectiu vulnerable.
  • Persones amb un grau de discapacitat reconegut superior al 65%
  • Dones embarassades

Caldrà acreditar el veïnatge a Olesa amb el DNI o, en el seu defecte, empadronament i acreditar la identitat.

L'entrada a la piscina municipal es permetrà fins assolir l'aforament màxim, que és de 1.200 persones (màxim 600 persones dins els vasos d'aigua).  

A més, el bus urbà serà gratuït per a aquelles persones que l'utilitzin per anar o marxar de la piscina municipal d'estiu, aquesta tarda, a partir de les 14.00 h.

Habilitació d'espais frescos i refugis climàtics

L'Ajuntament d'Olesa també ha habilitat espais frescos o sales amb aire condicionat per a aquelles persones que no puguin trobar espais amb temperatures més baixes pels seus propis mitjans en aquests dies d'extrema calor. Són els següents:

  • Ajuntament d’Olesa de Montserrat: Plaça Fèlix Figueras i Aragall, s/n. De dilluns a divendres de 8.00 a 20.00 h.
  • Casa de Cultura: Salvador Casas, 26. Dissabtes: de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 21.00 h. Diumenge, festius i vigílies de festius: de 12.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h.
  • Policia Local: Amadeu Paltor, 28. Obert les 24 hores.
  • Cal Puigjaner: Creu Real, 18. De dilluns a divendres, de 10.00 a 13.00 h; divendres, de 17.00 a 20.00 hores, i dissabtes, de 10.00 a 13.00 h. i de 17.00 a 20.00 h.
  • L'Escorxador: Jacint Verdaguer, 30. De dilluns a divendres, de 17 a 21 h.
  • Mercat Municipal: Plaça de Catalunya, 3. De dilluns a dissabte de 08.30 a 14.00 h. Dimarts, dijous i divendres de 18.00 a 20.30 h.
  • Local social A.V. La Central-L'Olivera. Pl. Països Catalans bx. Sala 1. De dilluns a divendres, de 17.00 a 21.00 h.
  • Casal Cívic i comunitari d'Olesa: Carretera de la Puda, s/n. De dilluns a divendres, de 15.00 a 21.00 h.

A més, també s'activaran els jocs d'aigua del Parc de l'Estatut per possibilitar que la ciutadania, i especialment els infants, un dels col·lectius vulnerables, s'hi pugui refrescar. 

Al Geoportal d'Olesa de Montserrat també podeu consultar un mapa amb informació de la ubicació a d'Olesa de zones amb vegetació i espais arbrats, les fonts urbanes, els refugis climàtics i els espais d'ombra. 

Atenció a les persones vulnerables

Des de les Regidories de Benestar Social i Participació també s'ha activat el protocol per fer seguiment de persones vulnerables que es poden veure afectades especialment per les altes temperatures. Per exemple, el servei de teleassistència està fent seguiment de les persones usuàries per comprovar que no pateixen cap problema derivat de la calor. 

Les agents cíviques també atenen i informen persones dels col·lectius vulnerables que són al carrer, sobretot persones d'edat, per assegurar-se que coneixen els consells a seguir davant l'onada de calor o acompanyar-les a un lloc fresc. 

Les agents cíviques, informant un ciutadà

Consells davant l’onada de calor 

L’Ajuntament d’Olesa recomana evitar la pràctica d’activitat esportiva durant les hores centrals del dia i tenir cura de les persones més vulnerables a la calor, la mainada, malalts i la gent gran.

Així mateix, es recomana hidratar-se molt sovint, beure força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos. 

També cal evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i fer-ho preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda, quan el sol ja declina. Les persones que treballin a l’aire lliure convé que duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual. 

Les persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.