Nova edició de l'excursió nocturna per veure els Perseids

La sortida serà dimarts 13 i dimecres 14 d’agost, coincidint amb els Perseids o “Llàgrimes de Sant Llorenç”, fenomen astronòmic que és una pluja d'estels fugaços molt intensa que s'encenen en entrar a l'atmosfera terrestre.

Image
Sortida nocturna per anar a veure Els Perseids

Fotografia dels participants de la sortida per anar a veure els Perseids de 2023.

El dimarts i dimecres 13 i 14 d'agost, respectivament, el Departament de Gestió de l'Espai Públic i Equipaments de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat ha organitzat una nova edició de l'excursió nocturna per observar la pluja d'estrelles coneguda com els Perseids. L'any passat, la popularitat de l'esdeveniment va atraure gent d'Esparreguera, Abrera, i fins i tot de Lleida i Girona. Enguany, per gestionar millor l'afluència de persones, l'activitat es dividirà en dues jornades. Joan Soler, guia de natura de l'Ajuntament, comenta que "aquesta decisió permetrà una millor logística i una experiència més agradable per a tots els participants". 

Audio file

La sortida començarà des de l'aparcament del carrer Urgell, al costat del Complex Esportiu, a les 20 h. Els participants caminaran 4,5 km fins al Pla del Fideuer, un espai ampli i idoni per a l'observació del firmament. Durant la vetllada, es farà un petit pícnic mentre es contemplen els estels. Soler explica que "el recorregut és de dificultat moderada i transcorre per pistes forestals, fet que el fa accessible per a tothom".

Audio file

L'activitat es donarà per finalitzada a les 23 h i el guia acompanyarà fins al nucli urbà als participants, tot i que qui ho desitgi podrà quedar-se més temps. Durant l'observació, es proporcionaran explicacions astronòmiques sobre els Perseids i altres fenòmens celestes que es puguin veure aquella nit. Soler detalla que "comentarem curiositats sobre l'astronomia, com el pas de l'Estació Espacial Internacional o els satèl·lits Starlink".

Audio file

Aquesta iniciativa, que ha anat guanyant popularitat al llarg dels anys, s'ha consolidat com una proposta lúdica i educativa que atrau moltes famílies i grups d'amics. No obstant això, l'activitat està subjecta a condicions meteorològiques i de seguretat, com ara el risc d'incendi o la presència de núvols. "Tot i aquests condicionants, esperem poder gaudir d'una altra edició exitosa de l'observació dels Perseids", conclou Joan Soler.

Audio file

Per participar en la sortida cal portar aigua, sopar, calçat, llanterna, roba adequada (és recomanable dur roba d’abric) i algun element tèxtil o aïllant per poder estirar-se a terra i contemplar la pluja d’estels. La inscripció és gratuïta i obligatòria, i es pot fer a través de la plataforma Participa Olesa de Montserrat o a través del correu electrònic rutes@olesademontserrat.cat.

Image
Cartell Perseids 2024

Normativa de l’activitat

  • Queda totalment prohibit:
    • Sortir dels camins o bé prendre un altre itinerari.
    • La recol·lecció de plantes.
    • L’ús de música o ràdio amb altaveu.
    • Abandonar deixalles o qualsevol altre objecte. Cal dipositar-ho als contenidors a l’arribar al nucli urbà.
    • Fer foc.
  • Cal dur lligats els animals de companyia.
  • L’activitat al Pla del Fideuer finalitzarà a les 23 h, si algun participant decideix abandonar l’activitat abans d'aquesta hora, ho haurà de comunicar obligatòriament al guia. L’hora prevista d’arribada al nucli urbà és entre les 00 i les 00.30 h.
  • L’organització no es fa responsable de l’abandonament de l’activitat abans de l’hora establerta o bé la prolongació de l’estada al Pla del Fideuer més enllà de les 23 h.
  • El guia anirà clarament identificat amb una peça de roba reflectant. També disposarà de farmaciola i telèfon mòbil en cas d’emergència.
  • L’activitat comptarà amb el suport logístic i preventiu de l’ADF d’Olesa de Montserrat. 
  • Si algun participant fa cas omís de la normativa, la seva decisió romandrà sota la seva responsabilitat.

Què són Els Perseids?

Els Perseids són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. S'anomenen Perseids en referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea. Aquest cometa descriu una trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d'aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.

La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n'observen més és entre els dies 8 i 14 d'agost, i assoleix un màxim d'activitat al voltant del 12 d'agost, quan es poden veure fins a 100 meteors per hora, segons l'any. La intensitat d'aquesta pluja de meteors i l'època de l'any en què es produeix fan dels Perseids una de les pluges d'estels més populars i fàcils de gaudir.

Els Perseids s'anomenen també “Llàgrimes de Sant Llorenç” per la proximitat de la festa de Sant Llorenç al màxim de la pluja. Com que els Perseids apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va plorar el sant en ser cremat en una graella.