Ot Boltà guanya el 27è Premi Batec Jove amb un treball de recerca sobre l'artista Pep Montoya
Dijous es va fer l'acte de lliurament de l'edició 2022 dels Premis de Recerca Vila d'Olesa. Enguany han quedat deserts en la categoria Ciència Oberta, Impulsa, i de Perspectiva de Gènere.
Ot Boltà Cascante ha estat el guanyador del 27è Premi Batec Jove convocat per l’Ajuntament d’Olesa pel seu treball “Sobre l’art i l’artista. Pep Montoya”. El Batec Jove ha estat l’únic guardó que va tenir guanyador, aquest dijous, en l’acte de lliurament de l’edició 2022 dels Premis de Recerca vila d’Olesa. Les categories Ciència Oberta i Impulsa del 38è Premi de Recerca vila d’Olesa i el 3r Premi amb Perspectiva de Gènere van quedar desertes. Precisament, el regidor de Cultura, Xavier Rota, va anunciar durant l’acte de lliurament que l’Ajuntament es compromet a fer accions per impulsar la participació en els premis.
El regidor de Cultura va recordar que els premis de Recerca Vila d’Olesa tenen una llarga trajectòria i reconeixement “que els darrers anys han viscut “un procés de renovació i adaptació, creant un nou format que el que fan és premiar un treball de recerca fet i no un projecte de recerca”, com passava anteriorment.
La renovació va dur a la creació de la modalitat Ciència Oberta, destinat a qualsevol persona que hagi investigat sobre un tema olesà; la modalitat Impulsa, destinat a reconèixer la labor científica realitzada per olesans i olesanes en qualsevol àmbit; i el premi Batec Jove, per als treballs de recerca de temàtica olesana fets per alumnat de batxillerat.
Alhora, fa tres anys, i impulsat per la Regidoria de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, es va incorporar el Premi amb Perspectiva de Gènere.
Malgrat aquests canvis, però, va dir Rota, “veiem amb preocupació la poca participació en l’edició d’aquest any. A les mans de l’ajuntament hi ha l’oportunitat de canviar les coses i aquest és el compromís adquirit amb els membres dels respectius jurats”.
Així, va anunciar el regidor, l’ajuntament es reunirà amb els centres educatius “per convidar-los a ser part activa d’aquest reimpuls, que beneficia els estudiants i el centres educatius”. A més, també es vol recuperar, la propera edició, la mostra Palestra, coordinada per Olesa Ateneu, “peça clau per ajudar a endreçar els treballs que participaran al Batec Jove”. Xavier Rota també va anunciar noves accions per impulsar la promoció dels premis, per als quals s’ampliarà el termini de presentació de treballs.
Tot seguit, el secretari de la Comissió Avaluadora dels Premis de Recerca Vila d’Olesa, Xavier Rodrigo, va anunciar a Ot Boltà, de l’escola Daina-Isard, com a guanyador del 27è Premi Batec jove pel treball de recerca “Sobre l’art i l’artista. Pep Montoya”. El premi està dotat amb 400 € per a l’alumne i 400€ per al centre educatiu.
El treball classifica l'obra de Pep Montoya en diferents etapes
El treball de recerca d’Ot Boltà traspua art no només pel seu contingut, sobre el reconegut artista olesà Pep Montoya, mort fa dos anys. També ho fa en la forma, ja que l’ha presentat com si fos un catàleg amb obres i escrits de qui ha estat un dels màxims exponents de l’art contemporani català. A més, ha acabat experimentat també amb la pintura i ha fet dues obres pròpies que també va mostrar en l'acte de lliurament d'aquest dijous.
Segons Boltà, el treball va arrencar amb fotografies de les obres que Montoya tenia a casa seva, i que li han permès classificar-les en quatre etapes diferents: una etapa prèvia d’experimentació; una primera etapa anomenada “Símbol” “d’exploració mitjançant la simbologia”; una segona etapa anomenada “Distància, amb obres més racionals i amb la participació de la geometria”, i finalment una tercera etapa “Geometria” en la qual integra tot allò après i experimentat anteriorment.
Ot boltà va assegurar que va tenir dificultats per triar l’objectiu del treball de recerca. Per aquesta raó, i seguint els consells del seu tutor, va decidir abordar-lo a través de “la metàfora del tauró que envolta un banc de peixos. En comptes d’atacar directament, dona voltes i estudia el comportament dels peixos”. D’aquesta manera, a través de les obres, els escrits i d’entrevistes a persones properes a l’artista, va aconseguir “saber per on atacar, com el tauró”.
Finalment, va explicar Boltà, el treball també inclou una part teòrica i filosòfica que és trobar una definició de l’art i de l’artista. Segons el jove olesà, la conclusió és que “tothom pot ser artista, ja que depèn del context”. Per aquesta raó, el treball de recerca arrenca i finalitza amb aquesta frase: “Art és una paraula de tres lletres”.
Per cloure l’acte, l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, va voler destacar el “talent que tenim a Olesa de Montserrat” en molts àmbits i des de molts punts de punta, un talent que, va afirmar “s’ha de potenciar i per això serveixen premis com aquest”.
Durant l’acte de lliurament dels Premis de Recerca Vila d’Olesa el regidor de Cultura i l’alcalde també van agrair la tasca d’un dels membres del jurat que ha anunciat que ja no continuarà en la comissió avaluadora, Josep Temporal. A l’acte hi van ser presents també, a banda del jurat, les regidores d’Ensenyament, Lourdes Vallès, i de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Ada Agut i Domènec.