Olesa s’uneix a la commemoració del Dia Europeu de la Salut Sexual

L'Ajuntament d'Olesa celebra el Dia Europeu de la Salut Sexual oferint tallers de sexualitat als centres d’educació secundària del municipi. Les activitats tenen la voluntat de conscienciar sobre la importància d’una sexualitat sana i necessària per a la prevenció de conductes de risc.

Image
Gota de sang amb dues piruletes de cor

Des de 2003, i per iniciativa de l’Aliança Europea per a la Salut Sexual, el 14 de febrer se celebra el Dia Europeu de la Salut Sexual amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar la població sobre la necessitat d’adquirir i mantenir hàbits sexuals saludables.

En aquesta línia, l’Ajuntament d’Olesa, a través del Departament de Salut Pública, s’uneix a la commemoració de la jornada oferint tallers de sexualitat als centres d’educació secundària del municipi a través del catàleg d’activitats educatives. Aquests tallers ofereixen als alumnes educació afectiva i sexual de qualitat i recursos de salut sexual i reproductiva que incideixen en el seu desenvolupament com a éssers humans. Ada Agut, regidora de Salut Pública, ha explicat que “una de les accions que fem per reforçar, conscienciar i sensibilitzar sobre l’educació sexual és proporcionar tallers i formacions d’educació sexual en la infància i en l’adolescència en tots els àmbits, familiar i escolar”.

Taller de sexualitat i emocions per a alumnes de 2n d’ESO. En col·laboració amb l’Institut d’Estudis de la Sexualitat i la Parella

Es pretén potenciar una major comprensió del que implica la sexualitat en la vida d’una persona, així com conèixer les diferents dimensions de la sexualitat, comprendre les característiques del comportament sexual humà i com es relacionen amb el món afectiu personal. S’ajudarà a l’alumnat a valorar i a ser crític amb quines són les condicions que s’han de donar per decidir tenir relacions sexuals.

Aquest taller se centra en la reflexió sobre la sexualitat, les seves dimensions i expressions. Visibilitza la importància de respectar les diferents orientacions sexuals i reflexiona al voltant de les primeres relacions sexuals, la identitat sexual i l’autoerotisme.

Taller sexualitat per a alumnes de 4t d’ESO. En col·laboració amb Candela (Cooperació d’acció comunitària i feminista)

Els objectius són possibilitar l’apropament a un concepte de sexualitat integral i integrador i generar un espai on comunicar experiències, dubtes i curiositats sobre la sexualitat.

També s’aborda la socialització de gènere i els rols sexuals i es qüestionen els mites i falses creences associades a la sexualitat, la identitat i les opcions sexuals.

S’explicarà l’autoconeixement dels propi cos i el plaer, així com els mètodes per a prevenir el contagi de l’VIH i les infeccions de transmissió sexual (ITS), i les diferents opcions d’anticonceptius.

Decàleg per a una sexualitat sana de la Diputació de Barcelona

La sexualitat forma part de les persones des del naixement, amb un paper essencial en el seu  desenvolupament al llarg de tota la vida. També és un mitjà de comunicació que permet gaudir i compartir les emocions amb els altres. Un concepte erroni de la sexualitat, viscuda des d’una perspectiva sense control, pot comportar riscos amb conseqüències greus per a la salut present i futura.

La Diputació de Barcelona ha recollit 10 idees clau per gaudir d’una sexualitat sana que afavoreixi el benestar físic i psíquic de les persones:

Salut1. La sexualitat és un impuls que ens motiva a buscar afecte, contacte, plaer, tendresa i intimitat.

2. És inherent a tot el cos, no només als òrgans genitals.

3. Una bona informació és important contra els falsos mites.

4. El respecte i la comunicació amb la parella són la base de qualsevol relació.

5. L’orientació sexual és el desig o atracció sexual cap a persones en funció del seu sexe.

6. No hi ha normes sobre l’edat d’inici d’una relació, cada persona sap quan està preparada.

7. L’ús del preservatiu ens fa gaudir d’una sexualitat plena, espontània i natural.

8. El preservatiu ens protegeix dels embarassos no desitjats i de les infeccions de transmissió sexual (VIH/sida, gonorrea, sífilis...).

9. Davant d’un possible embaràs demana suport professional per prendre la millor decisió.

10. La sida es transmet per les relacions sexuals i la sang. Recorda que la manera de protegir-te és utilitzar el preservatiu.

Últimes notícies

Image
Reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Participants a la primera reunió de la comissió ciutadana pel 8M

Image
Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Fotografia de l'estat de l'obra de la biblioteca a gener de 2025

Image
Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Jordi Parent i Anna Valero presenten l'obra de teatre Alan davant l'alumnat d'ESO d'Olesa de Montserrat

Image
Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Cartell de l'exposició del centenari de l'Escola Arts i Oficis

Image
Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024

Participants a una de les sortides guiades organitzades pel Departament d'Espai Públic el 2024