16/11/21

Olesa celebra el Dia Internacional dels Drets dels Infants

Dissabte 20 de novembre, es commemora el Dia Internacional dels Drets dels Infants, i Olesa se suma un any més a aquesta reivindicació. Enguany s'han programat diferents activitats infantils al llarg d'aquesta setmana i fins el 28 de novembre.

Image
Cartell celebrem els drets dels infants amb informació de les activitats que es realitzaran

Olesa commemora el proper dissabte el Dia Internacional dels Drets dels Infants, una jornada per a la celebració però també per a la reflexió per aquells nens i nenes d'arreu que viuen en situacions desafavorides.

En aquesta línia, al llarg d'aquesta setmana s'han programat diferents activitats, com l'Hora del conte musicat, que es va fer ahir dilluns a la biblioteca Santa Oliva, en col·laboració amb l'Escola Municipal de Música. Aquesta tarda, a les 17.15h, la biblioteca també acull l'Hora del conte científica, adreçada a nens i nenes de més de 5 anys.

Divendres tindrà lloc el laboratori de lectura "Taller tirallongues de Rodari", a les 18.00 h. Aquest és un taller familiar per a nens i nenes a partir de 7 anys. El dissabte 20 de novembre, Dia dels Drets dels Infants, al matí, es farà el taller de ceràmica "Teixins creacions". Un taller amb la ceramista Marta Comellas, per a infants a partir de 6 anys, que coneixeran com funciona un torn. Hi haurà dues sessions a la biblioteca, a les 10.00 h i a les 11.30 h. Al migdia, a les 12.00 h, es representarà l'espectacle "Rebooombori", de la companyia Roger Canals, a la plaça de Fèlix Figueres i Aragay. Per a aquest espectacle no cal inscripció prèvia.

El diumenge 28 de novembre continuaran les activitats amb l'obra de teatre "Camí a l'Escola", de la Companyia Campi Qui Pugui. L'espectacle està organitzada per La Xarxa. Es representa a les 17.30 h al teatre de La Passió. Les entrades anticipades es poden adquirir AQUÍ a un preu de 6 € per als socis i 8 € per al no socis de La Xarxa. Aquest espectacle ha estat guardonat com a “Millor espectacle Familiar” als Premis de la Crítica de Catalunya 2020, i també com a “Mejor puesta en escena” als Premios FETEN 2021.

Els 10 drets dels infants

Cada 20 de novembre se celebra El Dia Internacional dels Drets dels Infants perquè va ser quan l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Convenció sobre els Drets de l'Infant. L’acord va representar un gran pas endavant ja que, per primera vegada, es van recollir en un únic document tots els drets que tenen els nens i nenes. Aquest document reconeix totes les necessitats dels infants que són susceptibles de ser protegides jurídicament. És, doncs, un text vinculant, ratificat pràcticament per tots els països del món (excepte els Estats Units d'Amèrica); i aquesta ratificació ha comportat canvis substancials en la legislació i la situació de la infància.

El 20 de novembre de 1989 els drets dels infants van ser ratificats per 192 països del món a l'Assemblea General de les Nacions Unides. Després de tants anys de l’acord mundial encara són molts els països signants que incompleixen sistemàticament aquests drets.

Segons la Convenció sobre els Drets dels Infants de l'assemblea de l'Organització de Nacions Unides (ONU) són els següents: 

  1. Dret a la igualtat, sense distinció de raça, religió o nacionalitat.
  2. Dret a una protecció especial que asseguri un creixement mental i social sa i lliure.
  3. Dret a un nom i a una nacionalitat
  4. Dret a una alimentació, habitatge i atenció mèdica adequats
  5. Dret a una educació i atenció especials per als infants físicament o mentalment diversos
  6. Dret a comprensió i afecte per part de les famílies i de la societat
  7. Dret a l’educació gratuïta, a divertir-se i jugar
  8. Dret a atenció i ajuda preferents en cas de perill
  9. Dret a protecció contra l’abandonament i l’explotació en el treball
  10. Dret a rebre una educació que fomenti la solidaritat, l’amistat i la justícia entre tothom.

Podeu consultar els materials següents: