Olesa commemora el Dia Internacional dels Drets Humans
Per aquest dijous hi ha el cinefòrum "Les llavors de Berta Cáceres" a la biblioteca Santa Oliva i divendres, un punt d'informació antiracista al mercat ambulant.
El Dia dels Drets Humans se celebra el 10 de desembre per commemorar el dia que l'Assemblea de les Nacions Unides va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans, l'any 1948. Enguany Olesa se suma a la commemoració amb diferents activitats.
La primera, s’organitza aquest dijous, 1 de desembre, a les 18.30h a la biblioteca Santa Oliva. Es tracta del cinefòrum “Les llavors de Berta Cáceres”, que tracta de l’ambientalista i defensora dels drets humans hondurenya que va ser assassinada el 2016. Partint de la seva figura, el documental ressegueix les llavors que ha sembrat tant a Hondures com arreu.
Aquest documental d’Entrepobles i l'Associació Col·lectiu de Periodistes Contrast busca posar el focus en un modus operandi compartit per empreses involucrades en megaprojectes al conjunt de l’Amèrica Llatina.
Per l’endemà divendres, 2 de desembre, es muntarà un punt vermell antiracista, a la plaça de l’Oli durant la celebració del mercat setmanal. En aquest punt d’informació, SOS Racisme Catalunya comparteix el seu coneixement i la seva experiència en la lluita contra el racismo per respondre a qüestions com què és el racisme? de quines formes es manifesta? què podem fer per combatre’l? o com denunciem una agressió racista?
Dia Internacional de les Persones Migrades
Des de l’Ajuntament d’Olesa també s’han programat dues activitats més el 16 de desembre, Dia Internacional de les Persones Migrades. Aquesta diada va ser proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 4 de desembre de l’any 2000, davant “l’interès de la comunitat internacional en protegir efectivament i plena els drets humans de totes les persones migrants".
Hi haurà una nova sessió de l’hora del conte a la biblioteca Santa Oliva, amb el títol de “Històries d’una selva africana”, on l’escriptor i narrador d’origen camerunès Inongo vi Makomé tractarà de la selva del seu país natal. Emulant la tradició oral dels seus avantpassats, l’autor presenta a infants i adults certes realitats socials del passat, present i futur del seu país i del seu continent.
L’activitat serà a les 18h i les inscripcions es poden fer a la plataforma vivetix.com.
Una mica més tard, a les 19.30h es farà la presentació del grup “Dones migrades: espai de conversa” a la Casa de Cultura. Aquest projecte es va iniciar a principis d’aquest any entre el Departament de Diversitat i Cooperació i el Casal Cívic d’Olesa. Es tracta de la creació d’un grup de dones migrades que es reuneixen dos cops al mes per dialogar, compartir experiències i realitzar activitats conjuntament amb l’objectiu de generar un espai propi, segur i de confiança. “La idea va sorgir de la demanda de les dones que anaven a les classes de català i d’altres formacions que fem al Servei d’Acollida per tenir un espai comú més oci. Al llarg de l’any han fet activitats com tallers de relaxació, de confecció i patronatge, de iola, balls, sortides a la natura o activitats de salut” ha explicat Alba Tarroc, la tècnica de Diversitat i Cooperació.
Després de la presentació del grup es podrà visitar una exposició de pintura que ha fet aquest grup de dones i on plasmen les seves vivències i memòries en relació al seu país d’origen i al procés migratori.
L'acte comptarà amb la participació de la coordinadora de l’entitat barcelonina “Diàlegs de dona” i també l’escriptor i narrador expert en migracions Inongo vi Makomé.