08/03/22

Olesa commemora el Dia Internacional de les Dones reivindicant igualtat

La lectura del manifest institucional, feta aquesta tarda a dins la Sala de Plens a causa de la meteorologia, ha anat a càrrec d'entitats de dones locals. S'ha posat de manifest que per aconseguir la igualtat cal la implicació de tota la societat, homes i dones, institucions i administracions públiques

Image
Assistents a la Sala de Plens per celebrar el dia Internacional de les dones

Olesa de Montserrat ha celebrat un any més el Dia Internacional de les Dones i aquesta tarda a la Sala de Plens de l'Ajuntament, a causa de la meteorologia, ha tingut lloc la tradicional lectura del manifest institucional davant d'una cinquantena d'assistents. La regidora del govern, Lourdes Vallés, i representants de diferents entitats locals han llegit el manifest en una jornada que havia arrencat prèviament a Cal Rapissa amb el taller "No som invisibles", per a la inclusió laboral de les dones amb paràlisi cerebral.

L’acte central de la jornada ha estat la lectura del manifest institucional. Ha comptat amb la presència de la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+, Ada Agut, qui ha obert les intervencions destacant que malgrat els avenços aconseguits, “els drets de les dones encara no estan plenament garantits i que estan subjectes a retrocessos”. Agut ha denunciat desigualtats com la bretxa salarial  i ha recordat que no es poden obviar les violències masclistes ni l’assetjament sexual.

Audio file

D’entre les mesures en el camí cap a una normalitat feminista impulsades per l’Ajuntament la regidora de Gènere, Feminismes i LGTBIQ+ ha explicat que s’ha augmentat el pressupost de la regidoria un 33% en els darrers dos anys, ha crescut el personal d’estructura al departament i s’han doblat les hores de servei psicològic a la dona, augmentant les activitats educatives als centres educatius en més d’un 50%.

La lectura de manifest ha anat a càrrec de la regidora del govern, Lourdes Vallés, i de representants de les entitats locals de dones com la presidenta de l'Associació Ariadna, Carme Jorba, i la membre de Dones i Progrés, Núria Casado. El manifest ha destacat que hi ha dos canvis imprescindibles en favor de la igualtat de gènere com és un paper actiu dels homes per identificar i rebutjar el masclisme i una resposta institucional a l’alçada. També s’ha alertat que el reclam històric de justícia, equitat i llibertat ha de fer-se realitat "avui".

 

Els actes continuen

Els actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones van arrencar divendres amb la instal·lació al mercat ambulant del “Punt lila” i continuaran durant la resta de la setmana. El dijous 10, a Olesa Ràdio (90.1 FM), s’entrevistarà a Edurne Larracoechea, politòloga especialitzada en feminismes i coordinadora de l’àrea de prevenció de violència masclista de la Cooperativa Cúrcuma, per a donar a conèixer la història i funcionament dels Punts Liles. Les activitats continuaran divendres 11, a les 19 h, amb la taula rodona “Dona i esport sense límits”, a L’Escorxador, que comptarà amb la participació d’esportistes olesanes.

Les darreres activitats del programa del Dia Internacional de les Dones es faran el cap de setmana del 12 i 13 de març. Dissabte al matí, L’Escorxador acollirà una jornada d’activitat física oberta a tota la ciutadana, amb sessions dirigides de ioga (10 h – 10:50 h), Pilates (11 h – 11:50 h) i zumba (12 h – 12:50 h). Cal reservar prèviament a Vivetix per assistir a qualsevol de les tres activitats. A la tarda, de 17 h a 20 h, es farà una activitat dirigida a treballadores de la llar i de les cures, amb el títol “Les treballadores de la llar també comptem! Coneixem els nostres drets”, a Cal Rapissa, i que també requereix d’inscripció prèvia per mail o bé presencialment al SIAD - Edifici dels Safarejos (carrer de Salvador Casas, 3).

El diumenge 13 de març, a les 10 h, l’Associació Fal·lera Olesana presentarà a la geganta Rosa Venes a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i començarà la cercavila de gegantes per la igualtat, on també participaran gegantes d’altres municipis. Finalment, Edicions Paper d'Estrassa presentarà, a les 17 h, la publicació "Més dones olesanes" en un acte obert a la ciutadania a l’escenari del Parc Municipal. Seguint el format d’èxit del primer llibre, que es va convertir en el més venut al municipi el 2021, "Més dones olesanes" ressegueix la vida professional de quinze noves protagonistes, amb il·lustracions i textos d’autores locals. Per assistir a la presentació, caldrà reservar a través de la plataforma Vivetix.

A banda d’aquestes activitats, del 7 al 13 de març es podrà veure a L’Escorxador l’exposició “Detectant el masclisme”, una mostra adreçada al jovent d’Olesa i als centres educatius del municipi. També, durant tota la setmana, es visibilitzarà la lluita feminista amb la il·luminació de lila de la Torre del Rellotge.