23/05/22

Olesa de Montserrat celebra la Setmana de la Natura 2022

L’objectiu és promoure la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic local a través de la participació i implicació social. Es faran activitats els dies 28 i 29 de maig, i el 3 i 4 de juny.

Image
Cartell de la Setmana de la Natura amb dates i pàgina web per poder consultar

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat s’adhereix a la Setmana de la Natura 2022 amb diferents activitats amb l’objectiu de promoure la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic local a través de la participació i implicació social. La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, una entitat sense ànim de lucre formada per associacions, fundacions, administracions públiques, universitats i centres de recerca. La Setmana de la Natura 2022 posa l'accent en la pèrdua progressiva de biodiversitat i en la necessitat de conservació del medi ambient. A Catalunya, el 75% de la fauna i la flora estan en risc i, per tant, hi ha una llarga llista d’espècies animals, vegetals que no tenen garantida la supervivència. I en la majoria de casos, aquesta pèrdua és conseqüència directa de l’activitat humana.

La primera activitat de la Setmana de la Natura 2022 serà aquest dissabte, 28 de maig, i consistirà en una sortida amb el títol "Netegem el nostre entorn" per recollir col·lectivament deixalles abandonades al voltant del riu Llobregat. Començarà a les 18.30 h i el lloc de sortida serà el Pavelló de Sant Bernat. Per fer la inscripció cal enviar un correu electrònic a rutes@olesademontserrat.cat, trucar al 93 778 00 o a la recepció de l'Ajuntament indicant el telèfon i el DNI. És una activitat gratuïta i des de l'organització es facilitarà tot el material necessari. El guia de natura, Joan Soler, ha explicat que l'objectiu principal és conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de "generar menys residus i en cap cas abocar-los al medi natural".

El diumenge, 29 de maig, el Grup de recerca i natura d'Olesa de Montserrat Capreolus, secció del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (CMRO), ha organitzat una jornada científica d'anellament d'ocells que es farà a la resclosa final de l'areny del Molí entre les 8:30 h i les 11.30 h. Durant l'activitat, a més de veure com es fa l'anellament científic, l'ornitòleg olesà Jordi Cerdeira farà una explicació de les aus que es capturin per anellar-les. 

I el divendres 3 de juny, Capreolus i la Biblioteca Santa Oliva organitzen la xerrada "La farigola, el romaní i les ortigues", que consistirà en la presentació conjunta de tres llibres de Montserrat Enrich sobre les propietats, receptes de cuina i la tradició d'aquestes tres plantes. Enrich és periodista de premsa comarcal i divulgadora de temes relacionats amb les plantes silvestres comestibles. 

I el dissabte, 4 de juny, es farà una ruta urbana organitzada pel Departament d'Espai públic i equipaments de de l’Ajuntament d’Olesa titulada "Vols conèixer el verd urbà de les places i carrers d'Olesa?" amb l'objectiu de donar a conèixer l'arbrat i els diferents espais verds que hi ha al municipi. Joan Soler, encarregat de fer la sortida, ha explicat que la ruta servirà per tenir més informació sobre els arbres, la poda, el manteniment de parcs i jardins, entre d'altres. Per fer la sortida es demana que les persones hi assisteixin amb un telèfon mòbil intel·ligent ja que la sortida també s'aprofitarà per ensenyar el funcionament del Geoportal. La sortida és gratuïta i començarà a les 10 h des de la plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Cal inscripció prèvia er fer la inscripció cal enviar un correu electrònic a rutes@olesademontserrat.cat, trucar al 93 778 00 o a la recepció de l'Ajuntament indicant el telèfon i el DNI.

A més d’aquestes activitats, la Biblioteca Santa Oliva oferirà una selecció de llibres en préstec sobre natura, medi ambient i sostenibilitat. La Setmana de la Natura es celebra del 22 de maig (Dia Internacional de la diversitat biològica) fins el 5 de juny (Dia Mundial del Medi ambient) i arreu de Catalunya s'han organitzat més de 400 activitats que es poden consultar a www.setmanatura.cat