Olesa celebra una lluïda diada de Santa Oliva 2022
Les entitats locals van oferir els seus rams i plantes a la patrona en la tradicional ofrena floral. Les festes de Santa Oliva continuaran fins aquest diumenge.
La festa de Santa Oliva 2022 va viure divendres l'acte central de la celebració, coincidint que era la diada de la patrona. Nombroses entitats van participar a l’ofrena floral davant el Porxo de Santa Oliva en un acte que, a banda de retre homenatge a la patrona, va tornar a ser una mostra de la cultura popular catalana, gràcies a les actuacions d’entitats com els Gegants, l’Esbart Olesà, Olesa Sardanista, els Bastoners del Montserratí i Fal·lera Olesana. Abans de fer l’ofrena, algunes d’aquestes entitats van oferir, primer a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay i després ja davant el Porxo de Santa Oliva, una petita mostra d’aquesta riquesa de la cultura popular catalana, i com no, olesana.
Un cop arribat el seguici d'autoritats, entitats i ciutadania al davant del Porxo de Santa Oliva, es va voler també homantjar una persona que també va treballar molt per la cultura popular catalana i olesana, Jaume Valls i Cadevall, en l'any del centenari del seu neixement. Per aquesta raó s'ha col·locat a la placeta de davant el porxo una placa en honor seu, que l'alcalde, Miquel riera, va descobrir acompanyat de les filles i fill de Jaume Valls. El net de Valls i president d'Olesa Sardanista, Pere Salvador, va agrair l'acció de dedicar-li "a l'avi una placeta tan emblemàtica", gràcies a la iniciativa, engegada fa uns anys per membres de la família i que ha fet realitat enguany l'Ajuntament.
Abans de l’ofrena floral (enguany beneïda pel pare Luis Nsue) el Col·lectiu de Joves Santa Oliva també va entregar els premis a l’avi i l’àvia més grans del barri, així com també al nen i a la nena més petits i els portal més bens engalanats. Enguany, el premi a l’avi més gran del barri ha estat per a Josep Maurel; el de l’àvia més gran ha estat per a Roser Manyà, i el premi als infants més petit han estat per Rai Alcon i Íria Villalba.
L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, va destacar l'alegria de recuperar "per un dia" la tómbola tradicuional que organitzaven les germanes Paüles per Santa Oliva, amb la visita de Sor Pren, tot recordant que l'any 2019 "va ser un any trist pel que va representar el comiat a les germanes Paüles, que tant havien treballat pels veïns i veïnes del barri i d'Olesa. L'alcalde va anunciar que l'antic convent "aviat es veurà transformat i seguint el seu desig tornarà a donar suport i assitència a qui passa per un mal moment, tal i com elles van fer durant tants anys".
Miquel Riera també va inidir en el fet que, malgrat les restriccions viscudes el 2020 i 2021, Olesa havia mantingut viva la tradició de fer l'ofrena floral a la patrona, i que enguany "per primer cop en anys podem celebrtar les festes amb total normalitat, i malgrat les crisis, celebrem que el barri està més fort i té més empenta que mai, i que la seva energia continua sent la que correspon al cor de la vila, la d'un batec fort que s'estén, contagia i pot inspirar la resta de barris".
L'ofrena floral de Santa Oliva es pot veure al canal de Youtube de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat.
banda de l’ofrena, les activitats de divendres van incloure l'espectacle familiar "La Cigala i la Formiga" amb Xip Xap Teatre; el concert amb Guillem Roma i la Cobla Marinada i festa jove amb DJ.
Un munt d'activitats fins diumenge
Les activitats de Santa Oliva han continuat aquest matí amb la tradicional Fira de Santa Oliva, que ha instal·lat parades d'artesania als carrers de Salvador Casas, dels Arbres i a la plaça de les Fonts.
Desenes de persones han participat a la jornada de portes obertes a diferents edificis municipals: l'Ajuntament, la comissaria de la Policia Local, la Torre del Rellotge i el portal de Santa Oliva.
A les 18.00 h, laCal Puigjaner serà l'escenari de la conferència “La recuperació de la memòria popular de les festes de Santa Oliva”, organitzada pel Col·lectiu de Joves Santa Oliva. I a les 19.30 h, nou espectacle familiar a càrrec de la companyia Guilla Teatre, que oferirà a la placeta de Santa Oliva "Un carretó de contes". També a les 19.30 h hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Vila d'Olesa a la plaça de la Sardana, que inclourà una exhibició de la Colla Maig i la trobada de les escoles sardanistes d'Olesa.
I a la nit, sopar dels veïns i veïnes de Santa Oliva i, a partir de les 21.30h, tabalada i correfoc amb les colles Custus Ignis, Diablots, el Drac Olivé de la UEC, els Diables Fomarians de Sant Climent de Llobregat i l'Agrupació Cuques de Castellbisbal.
Una de les activitats habituals de Santa Oliva és el Ginesta Sound, organitzat per l'Agrupament Escolta i Guia Sant Bernat de Claravall. Arrencarà a les 16.00 i s'allargarà fins les 4 de la matianda al Parc del Porxo.
Diumenge, 12 de juny, finalitzaran Santa Oliva 2021 amb l'espectacle familiar "Hai, la pescadora de somnis" de la companyia gira Magic a les 19.30 h a la placeta de Santa Oliva. La Marató d'Artistes prevista per a la tarda de diumenge s'ha ajornat i tindrà lloc a la tardor, a l'Escorxador Fest.