Olesa celebra les XVII Jornades de Memòria i Justícia

Aquest divendres hi haurà l’acte institucional de lliurament de llambordes “Stolpersteine” i una conferència sobre el paper de la dona combatent a la Guerra Civil; i dissabte, diferents visites a l’Olesa represaliada i un cinefòrum.

Image
Cartell de les XVII Jornades de Memòria Històrica.

A partir d’aquest divendres 14 d'abril, Olesa acull la XVII  edició de les Jornades de Memòria i Justícia, unes jornades que coincideixen amb el dia que es commemora la proclamació de la Segona República.

El regidor de Memòria Històrica de l'Ajuntament d'Olesa, Xavier Rota, explica que "l'objectiu d'aquestes jornades és recuperar la memòria històrica al nostre municipi amb actes de caire divulgatiu, informar i sensibilitzar per prevenir actituds xenòfobes, feixistes i racistes. S’intenta que, amb cada jornada, hi hagi diversitat d’activitats com conferències, actes més institucionals, obres de teatre o concerts”. Totes les activitats són gratuïtes i estan organitzades per l’Ajuntament d’Olesa en col·laboració amb diferents entitats.

Les jornades començaran amb el lliurament simbòlic de tres noves llambordes “Stolpersteine” dedicades als olesans Miquel Boada Navarro, Jaume Manyà Argilaga i Josep Pinyol Mayor. L'acte començarà a les 18 h a la Sala de Plens de l'Ajuntament on es farà la lectura de la biografia d’aquests tres olesans i es donarà simbolicament una llamborda a cada família. Aquestes quedaran guardades a una vitrina de la Casa de Cultura fins a la seva instal·lació definitiva a la plaça de Félix Figueras y Aragay. L'acte està organitzat per l’associació Memorial Democràtic i el Departament de Cultura i Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Olesa.

L'Ajuntament ja va fer un acte institucional al gener, en el marc de l’homenatge a les víctimes olesanes de l’Holocaust. Aleshores familiars i representants de les víctimes olesanes als camps de concentració nazis van protagonitzar l’ofrena floral a les llambordes “Stolpersteine” que es van col·locar amb els seus noms davant de l’Ajuntament. Quedaven pendents d'instal·lar aquestes tres llambordes.

Posteriorment, a les 19 h, l’Auditori de la Casa de Cultura acollirà la conferència "La dona combatent a la Guerra Civil Espanyola: milicianes i dones soldat", a càrrec de l'historiador Gonzalo Berger.

Berger és membre del grup d’Investigació Nexus de la UPF i ha estudiat la participació del col·lectiu de dones durant la Guerra Civil, moltes de les quals van desaparèixer al front, van ser empresonades, exiliades, maltractades i oblidades.

La conferència està organitzada per l’Arxiu Històric Municipal. Berger és historiador i autor de diferents llibres sobre milicianes.

L’endemà dissabte al matí es farà l’activitat “Olesa represaliada”, una visita teatralitzada pels espais de la Guerra Civil del municipi, a càrrec de David Perez Castells. L’acte està organitzat per Turisme de l’Ajuntament d’Olesa en col·laboració amb l’Arrel Acció Cultural i l’Associació de Recreació Històrica del Montserratí.

Hi haurà dos horaris per les visites: a les 10.30 h i a les 11.00 h i el punt de sortida serà a la plaça de Les Fonts. Es farà un recorregut per diferents emplaçaments com l’Ajuntament, l’escola Montserrat i la residència Nostra Senyora de Montserrat, que eren les antigues escoles nacionals, o el Cementiri Vell, entre d’altres. Per participar-hi cal fer inscripció prèvia a la plataforma vivetix.

La darrera activitat d’aquestes jornades serà la projecció i debat de la pel·lícula “La vieja memòria”, un documental de 1977 dirigit per Jaime Camino on s’analitzen els anys de la II República i la Guerra Civil a través d’imatges d’arxiu i entrevistes realitzades a algunes dels seus protagonistes.

El cinefòrum està organitzat per l’Arrel Acció Cultural i es farà a les 19 h a Cal Rapissa.