23/06/23

Olesa continua aplicant mesures per fomentar l’estalvi d’aigua davant la sequera

L’Ajuntament d’Olesa anima la ciutadania a mantenir un consum responsable de l’aigua i recorda que està prohibit omplir les piscines de cases particulars i el reg de jardins privats, entre d’altres.

Image
Mesures per fomentar l'estalvi d'aigua

Malgrat les pluges dels darrers dies, les reserves d’aigua als embassaments de Catalunya són del 30% i, per tant, l’estat d’excepcionalitat per sequera es manté a molts municipis, Olesa de Montserrat entre ells. Martí Figueras, tècnic cap del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa, ha explicat que “està tot tan sec, que aquestes pluges queden absorbides per les primeres capes de sòl” i, per tant, no resolen la situació actual.

Audio file

L’estat de sequera que pateix el país des de fa mesos ha portat de la mà l’aplicació obligada de mesures dictades per la Generalitat que no només ha seguit l’ajuntament, sinó també la Comunitat Minera Olesana -com a ens gestor- la ciutadania, els comerços i les indústries locals i el sector agrícola. El conjunt de mesures té l’objectiu d’alentir el descens de reserves dels embassaments i aqüífers per tal d’assegurar l’abastiment a la població.

Algunes de les mesures més destacades són la limitació del consum d’aigua per habitant i dia a 230 litres; la prohibició del reg de zones verdes, jardins públics i privats, i també l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i piscines.

Figueras ha explicat que, quan es va decretar l’estat d’alerta per sequera, es podien omplir piscines amb aigua salada. En passar a l’estat d’excepcionalitat, resta prohibit.

Audio file

En plena onada de calor, Figueras ha dit que en els darrers dies estan arribant moltes consultes ciutadanes al Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Olesa sobre les excepcions que es contemplen en aquest àmbit. Com ha recordat Figueras, les piscines municipals i comunitàries (de comunitats de veïns, entitats esportives i altres piscines d'ús col·lectiu) es poden omplir, però les piscines privades de cases particulars només es poden reomplir.

Amb l’estat d’excepcionalitat, també està prohibit la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable. Només es permeten neteges per a casos excepcionals per garantir la salubritat i la seguretat. 

Tancar bé les aixetes; optar per la dutxa en comptes de la banyera; utilitzar la rentadora a ple rendiment i tancar l’aixeta mentre ens rentem les dents o ens afaitem, i revisar la instal·lació per evitar fuites són petits gestos que poden comportar grans estalvis.