La Xarxa d'infancia i adolescència impulsa un Pla de millora d’oportunitats educatives
allers d’estudi assistit, hores del conte per a la petita infància, activitats dinamitzadores a la piscina d’estiu o sortides en família són algunes de les propostes.
La Xarxa socieoeducativa d’infància i adolescència-Pla educatiu d’entorn impulsa un seguit d’activitats durant aquest estiu dins el Pla de millora d’oportunitats educatives. Aquest Pla completa les accions que al llarg de tot el curs es realitzen dins l’eix de treball d’èxit educatiu. Per desenvolupar-lo, el Departament d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Olesa ha rebut una subvenció de la Generalitat de 59.000 €. Tallers i caminades, hores del conte per a la petita infància i activitats a la piscina municipal d’estiu són algunes de les propostes que volen fomentar l’equitat educativa a Olesa.
Els Plans educatius d’entorn volen donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives del municipi, coordinant i dinamitzant l’acció en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves. A Olesa el Pla es va implementar el curs 2016-2017, i es va integrar a la Xarxa socioeducativa d’infància i adolescència, creada el curs 2012-2013. Amb la integració, es van fusionar els grups de treball i s’hi va introduir una línia de treball centrada en l’èxit escolar. En el tram final del curs 2021-2022 la Xarxa socieoeducativa d’infància i adolescència-Pla educatiu d’entorn ha impulsat el Pla de millora d’oportunitats educatives, gràcies a una subvenció de la Generalitat de 59.000 €, que permet desplegar projectes i recursos durant l’estiu.
La dotació econòmica ha permès contractar una figura tècnica per desenvolupar diferents projectes comunitaris: tallers d’estudi assistit fora de l’horari lectiu; activitats educatives per reforçar competències bàsiques, i activitats de lleure. També s’hi inclouen campanyes de sensibilització i acompanyament a la petita infància.
En aquest sentit, la Xarxa socioeducativa vol que Olesa esdevingui una “vila educadora” en la qual s’incideixi en el fet que l’educació no només li correspon a l’escola, sinó també a les famílies o a les activitats de lleure. Segons Georgina Solanes, “el Pla facilita desplegar projectes i accions preventives i promocionals de l’equitat educativa i compensar situacions desafavorides, és a dir, oferir oportunitats per a tothom”.
Tallers d’estudi assistit, hores del conte per a la petita infància, activitats a la piscina d’estiu o sortides en família són algunes de les propostes plantejades des de la Xarxa socioeducativa d’infància i adolescència-Pla educatiu d’entorn. La tècnica d’Ensenyament de l’Ajuntament d’Olesa, Georgina Solanes, i una de les coordinadores de la Xarxa, Anna Gasset, han destacat que aquestes activitats tenen com a objectiu reforçar competències bàsiques i aspectes de l’àmbit relacional d’infants i joves, ja que, “si els nens estan bé emocionalment, l’aprenentatge és més complet”.
Pel que fa a les activitats previstes dins el Pla de millora d’oportunitats educatives, divendres passat van arrencar les sessions d’hora del conte per a la petita infància que es faran cada setmana a la biblioteca. Així mateix, tots els dimecres de juliol, de 18.00 h a 20.00 h, es faran jocs de taula a la piscina municipal d’estiu. I el 8 de juliol es faran dues activitats més. A les 18.30 h s'iniciarà una sortida en família de descoberta de l’entorn natural i urbà. A les 19.00 h s’oferirà la xerrada en línia “Actituds per afavorir els aprenentatges de fills i filles”, per a les famílies amb infants de 3 a 12 anys.