La casa de Cultura acull "El Documental del Mes"
Avui engega a Olesa una nova iniciativa de la regidoria de Cultura. Es tracta de “El documental del mes”, un projecte engegat pel col·lectiu Paral·lel 40, que té com a objectiu principal incrementar la presència del documental europeu a les pantalles cinematogràfiques. Aquest projecte arriba a les sales i públics de diferents ciutats de Catalunya i l'estat Espanyol a partir d'una cita mensual. És a dir, s'estrenaran dotze documentals a l'any. I la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa ha decidit incorporar aquest projecte dins la programació cultural que oferirà la Casa de Cultura. Els documentals es projectaran el primer dijous de cada mes, en dues sessions, a les 5 de la tarda i a les 8 del vespre, i es farà a l'Auditori de la Casa de Cultura. Els documentals són en versió original subtitulada al català i l'entrada és gratuïta.
La tècnica de Cultura de l'Ajuntament d'Olesa, Eva Vilaró, ha destacat que aquesta iniciativa pretén donar resposta al reclam ciutadà que la Casa de Cultura esdevingui un dels motors culturals del municipi, en aquest cas, oferint i acollint una programació estable d'activitats. En aquest cas, es tracta de la projecció de dotze documentals al llarg de l'any, el primer dijous de cada mes.
El cicle del Documental del mes s'estrena avui amb “The english Surgeon” (El cirurgià anglès). Aquest documental ens planteja com deu ser per a un cirurgià tenir poders divins, però a la vegada haver de lluitar contra la humanitat mateixa. Com deu ser intentar salvar una vida i fracassar?
Aquesta cinta segueix el neurocirurgià Henry Marsh i planteja obertament el dilema de la relació doctor-pacient al llarg de la seva última missió a Ucraïna. Conduït per la necessitat d'ajudar els altres allà on pugui, en Henry fa 15 anys que viatja a Kiev per intentar millorar la neurocirurgia primitiva amb què es va trobar durant la seva primera visita l'any 1992. Avui els seus pacients el veuen com el gran salvador de l'oest, pares desesperats volen que salvi els seus fills, i el seu col·lega ucraïnès el veu com un guru i com un benefactor. Però per tota la satisfacció directa que hi troba, també hi troba diagnòstics completament erronis, infants a qui no pot salvar i una manca d'equipament i de personal qualificat. Aquest dilema és allò que resulta interessant d'en Henry. La seva compassiva humanitat esdevé el tema universal de la pel·lícula; la lluita per fe el bé en un món imperfecte i egoista.
La proposta del documental del mes vindrà a ocupar un buit a Olesa pel que fa a l'oferta cinematogràfica. En aquest cas, de la mà del documental. De tota manera, l'oferta es complementarà amb la iniciativa que vol tornar a impulsar el Casal, d'oferir sessions de cine. En aquest sentit, la tècnica de Cultura d'Olesa, Eva Vilaró, ha assegurat que les dues iniciatives, la de l'Ajuntament i la del Casal, són absolutament complementàries, i de fet, la idea és coordinar esforços amb les entitats locals per oferir, cada cop més, una més àmplia i diversa oferta cultural a Olesa.
(Font: Olesa Ràdio)
(Prohibida la reproducció total o parcial d'aquesta informació sense citar la font).