La Fundació Agrícola Olesana commemora 28 anys de feina en suport als productors d'oli locals

L'Escorxador ha acollit l'acte de celebració amb la presència de l’alcalde accidental d’Olesa, Jordi Martínez, i el regidor de Medi Natural, Ivan Carreira, així com amb Miquel Picart, president de la Fundació Agrícola Olesana i Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat.

Image
Entrega de plaques commemoratives als tres presidents d'aquests anys de Fundació

La Fundació Agrícola Olesa ha celebrat aquest diumenge l’acte commemoratiu del seu 28è aniversari. L’entitat hagués volgut celebrar en el seu dia el quart de segle de vida però la pandèmia ho va enviar, així que el que ha fet és commemorar els 25 + 3 anys d’història. L’acte institucional d’aniversari, adreçat als socis i sòcies de l’entitat, ha tingut lloc a L’Escorxador i ha comptat amb la presència i participació de l’alcalde accidental d’Olesa, Jordi Martínez, i el regidor de Medi Natural, Ivan Carreira, així com amb Miquel Picart, president de la Fundació Agrícola Olesana; Montse Jiménez, química de l’institut de Recerca i tecnologia Agroalimentària, i Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat.

Precisament, abans de l’inici de l’acte, Joan Gòdia ha pogut visitar el Molí de l’oli d’Olesa, acompanyat per Jordi Martínez, Ivan Carreira, Miquel Picart i el secretari de la Fundació Agrícola Olesa, Josep Maria Gibert. Gòdia ha pogut admirar les dotze voltes catalanes del molí i conèixer com es va construir el 1912 gràcies a l’associació de molts productors locals que volien resoldre els problemes que tenien amb la resta de molins existents a Olesa. Enguany s’han celebrat també els 110 anys del Molí de l'oli, gestionat per la Fundació Agrícola Olesana, fundada el 1994.

Durant l’acte institucional d’aniversari, el president de l’entitat, Miquel Picart, ha recordat l’esforç que han fet els socis i sòcies de la Fundació al llarg dels darrers 28 anys i ha recordat les moltes iniciatives, cursos i innovacions que s’han introduït per mantenir ben viva la tradició del conreu de l’olivera i la producció d’oli a Olesa. Tot plegat, ha dit, amb l’esperit de “fomentar, promocionar i ajudar els pagesos locals”. Picart ha destacat la fita d’haver aconseguit internacionalitzar l’oli d’olesa i ha volgut també fer una menció especial a les persones “que amb esforç mantenen les finques en funcionament”, ja que “sense vosaltres la Fundació no seria res”. De fet, per al president de l’entitat, “s’ha demostrat que el model de la Fundació és un model d’èxit”.

El conreu de l'olivera a Olesa es caracteritza per la seva varietat: palomar o olesana, que és autòctona d’Olesa. L’oli d’Olesa arrossega històries –com la que assegura que era el preferit del rei Ferran VI–, alhora que guardons i distincions com les que va rebre a les Exposicions Universals de Barcelona de 1898 i de 1929, a més de quedar entre els 70 millors olis del món en el 10è Concurs Internacional d’Oli d’Oliva de Zuric, l’any 2011.

El secret que fa que l’oli d’Olesa sigui un oli únic al món és, precisament, la varietat de l’olivera palomar, segons ha destacat Montse Jiménez, química de l’institut de Recerca i tecnologia Agroalimentària (IRTA). Per Jiménez, l’oliva palomar “de maduració primerenca, pinyol en forma de cor i varietat delicada” fan que l’oli que produeix sigui molt ben acceptat pel seu gust “suau, dolç” i amb aromes afruitats.

L’olivera i el seu conreu són un dels coneixements i oficis que han determinat el desenvolupament social, econòmic i paisatgístic al nostre territori. Així ho ha afirmat Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, que també ha remarcat les grans propietats no només gastronòmiques sinó per la salut que té l’oli d’oliva. Alhora, ha assegurat que la Generalitat treballa perquè el conreu pugui tenir el relleu generalitat que garanteixi la seva continuïtat.

Tot seguit, i en reconeixement a la important tasca que, des del 1994, ha fet la Fundació Agrícola Olesana per mantenir viva aquesta tradició tan nostrada, l’alcalde accidental, Jordi Martínez, i el regidor de Medi Natural, Ivan Carreira, han fet entrega d’unes plaques commemoratives als tres presidents que ha tingut al llarg d’aquests anys la Fundació, Josep Casanovas (que no hi era present), Eugeni Campos i Miquel Picart. Les plaques recullen uns versos del poema “Olivera olesana” escrit el 1995 pel poeta local Miquel Guillamon.

Per cloure l’acte, el regidor de Medi Natural, Ivan Carreira, ha felicitat la Fundació Agrícola Olesana “per la feina feixuga i moltes vegades poc valorada de treballar la terra”, i també ha agraït els productors locals per “la feina de recuperació i de conservació de patrimoni. Murs i barraques de pedra seca, del que cada cop en queden menys, i la feina de tenir net el tros i que també ens ajuda en la lluita contra els incendis”. Ara bé, ha afirmat el regidor, “tenim reptes importants a vèncer: l’abandonament de vinyes per la manca de cert relleu generacional n’és un i, tot i que es fan propostes com el banc de terres, necessitem incentius per engrescar els joves a continuar aquesta tasca”. Altres reptes que cal afrontar, ha dit, “és el control d’espècies com el senglar”, que fan malbé les vinyes, o “la valorització de l’oli” i aconseguir “protegir aquesta varietat centenària de la que estem tots i totes orgulloses”.

La propera cita organitzada per la Fundació Agrícola Olesana serà el proper dia 2 d’octubre, quan també a L’Escorxador se celebrarà l’Assemblea del Consell Consultiu.