L’Ajuntament d’Olesa ha dut a terme tasques de manteniment de les franges perimetrals en urbanitzacions
Les tasques de manteniment tenen l’objectiu de millorar la seguretat de persones, habitatges i infraestructures i disminuir el risc de propagació d’incendis.
Tasques de manteniment de les franges perimetrals de l'Oasis.
L’Ajuntament d’Olesa ha enllestit els treballs de manteniment de les franges perimetrals a les urbanitzacions d’Oasis i Les Llumbreres, després de completar les de Ribes Blaves el 2023. També s’ha portat a terme la tala d’arbres amb l’objectiu de prevenir la propagació de les flames en cas de declarar-se un incendi forestal. El 2025, els treballs se centraran en el Mas de les Aigües, Can Marcetó i el nucli urbà.
La Llei 5/2003 de mesures de prevenció dels incendis forestals, estableix que els nuclis de població, urbanitzacions, instal·lacions i edificacions aïllades han d'assegurar una franja perimetral exterior de protecció de 25 metres al seu voltant. Ho explica el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat, Ivan Carreira:
Olesa té un Programa d'infraestructures territorials de prevenció d'incendis forestals (PPI). Aquest document recull tota una sèrie d’accions de manteniment dels elements inventariats de la xarxa d’infraestructures forestals com poden ser camins, hidrants, marges perimetrals, etc.
Els Plans es revisen i actualitzen amb una periodicitat de 6 anys i el seu contingut es consensua amb l'Ajuntament i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) d’Olesa.
A més Olesa disposa d’un Pla de Prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions, a les parcel·les de titularitat municipal i també a les zones verdes de nuclis de població. Aquest pla inclou el projecte executiu sobre la reducció de la densitat de l'arbrat i l’estat del sotabosc a la franja perimetral de les urbanitzacions i altres nuclis de població situats en terrenys forestals o en la franja de 500 metres que els envolta.
Aquest contracte és plurianual i va des de l’octubre de 2023 al setembre de 2026 per un import total de més de 60.000 €.
Una mesura crucial per combatre els incendis
El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat ha destacat que la meitat del territori català està cobert de boscos, un percentatge molt superior a la mitjana europea, que se situa en el 44% i que segons Carreira, es deu a l'abandonament de terres agrícoles i rurals, així com a la disminució de l'explotació forestal. Aquesta situació “ha creat boscos densos amb baixa biodiversitat i abundància de sotabosc”.
El regidor ha assenyalat que les sequeres recents han afectat greument els boscos catalans, amb 66.500 hectàrees d'arbres i flora perdudes el 2023. “Els incendis actuals són molt més intensos i destructius, arribant a considerar-se de cinquena i sisena generació. Aquests incendis són capaços de canviar les condicions meteorològiques i del sòl, fent que el control i l'extinció siguin extremadament complicats”, ha explicat Carreira.
Les franges perimetrals serveixen per crear un espai on la velocitat i la intensitat del foc es redueix. En cas d’incendi forestal, l’objectiu és crear una “oportunitat” per a la defensa de l’element vulnerable, per exemple, una urbanització.