26/07/21

Fins al 26 de setembre es poden presentar propostes al procés participatiu d'inversions

La ciutadania pot decidir a quins projectes destinar un total de 200.000 euros. El primer pas consisteix a fer arribar a l'Ajuntament propostes d’inversions (equipaments, obres o adquisició de material), que podran  tenir un cost màxim de 50.000 euros.

Image
Cartell Pressupost participatiu d'inversions 2021

L'Ajuntament d'Olesa ha organitzat per tercer cop un procés de participació ciutadana per decidir el destí d'una part dels diners per a inversions del pressupost municipal. L'objectiu és facilitar l’apoderament del teixit associatiu i de la societat olesana en la priorització de les inversions a realitzar. Una de les novetats d'aquesta nova convoctòria és el fet que no hi ha edat mínima per presentar propostes (en les anteriors havien de ser persones de més de 16 anys). Per tant, totes les persones empadronades a Olesa de Montserrat, així com les entitats locals, poden participar-hi, i proposar a què els agradaria destinar 200.000 euros del pressupost municipal. 

Hi ha diferents maneres de participar en el procés. El primer pas és la presentació de propostes, que es pot fer des d'avui, 26 de juliol, i fins el 26 de setembre. Han de ser sempre d’inversions i han d'estar relacionades amb obres (noves o de manteniment), equipaments o amb l'adquisició de material que pugui ser permanent per a l'Ajuntament.

El cost màxim que poden tenir les inversions proposades és de 50.000 €, per evitar que un sol projecte s’endugui tota la partida, que és de 200.000 €. De les inversions que finalment es duguin a terme, només el 25% es podran destinar a equipaments, i el 75% restant es destinarà a via pública, parcs o altres projectes.

Les propostes s'han de presentar a través de la plataforma Decidim Olesa, des d'on es vehicularà tot el procés. Les persones que tinguin alguna dificultat tècnica per fer-ho poden comunicar-ho a l'Ajuntament o a la Casa de Cultura, on rebran ajuda per fer la proposta (serà imprescindible portar el DNI). També es pot enviar un correu electrònic a participacio@olesademontserrat.cat.

La regidora de Participació Ciutadana, Ada Agut i Domènech, ha destacat que en aquesta nova edició s'ha volgut eliminar el mínim d'edat "per donar la possibilitat als infants a participar en el procés. Moltes vegades la canalla ens fa notar necessitats que potser les persones adultes no veiem".  

Una comissió ciutada vetlla pel procés

Un cop finalitzat el termini de presentació de propostes una comissió tècnica les valorarà i emetrà un informe tècnic que inclogui el cost previst i la viabilitat de cada actuació. Després, una comissió ciutadana comprovarà el llistat de propostes accepades i descartades, com a garant de la transparència del procès. Juntament amb la comissió tècnica valorarà les propostes i triarà els projectes que finalment aniran a votació. Precisament, enguany també s'ha ampliat la participació en la comissió ciutadana. Si en les anteriors convocatòries en formaven part membres d'entitats, ara també hi participen persones a títol individual, gràcies a una crida feta a través de la plataforma Decidim Olesa.

Superat aquest tràmit, i el d’elecció de les propostes finals, l’Ajuntament convocarà el procés de votació, que també es farà a través de la plataforma Decidim Olesa. En aquest cas per votar sí que serà necessari tenir més de 16 anys. Un cop feta la votació i coneguts els resultats, serà el moment de que cada regidoria iniciï el procés per la materialització de les diferents obres triades.

Ada Agut i Domènech ha destacat l'aposta de l'Ajuntament d'Olesa "per la participació ciutadana, que creiem molt necessària. Precisament tot just acabem d'aprovar el nou Reglament de participació ciutadana, que també ha comptat amb les aportacions d'entitats, ciutadania i partits".

Tercera edició dels pressupostos participatius

La primera edició dels pressupostos participatius de l'Ajuntament d'Olesa va ser el 2017, i en aquella edició es van presentar a 34 projectes. Entre els guanyadors hi havia el redisseny de l'espai exterior de l'escola Mare de Déu de Montserrat o nous passos de vianants. El 2019, entre les propostes guanyadores hi va haver projectes com la instal·lació de zones d'ombra als parcs infantils i la millora del pati de l'escola Sant Bernat.

En l'edició de 2019 tot el procés ja es va poder gestionar des de la plataforma Decidim Olesa, que és la que vehicula tots els processos de participació ciutadana de l'Ajuntament d'Olesa. La tècnica de Participació Ciutadana, Montse Muñoz, ha destacat que la plataforma "permet que totes les persones participants puguin incoporar propostes i acompanyar-les de material gràfic". 

Documents relacionats